
Duurzaamheid integraal: van MEPG tot Paris Proof
Je kunt naar duurzaamheid kijken vanuit verschillende invalshoeken. Bijvoorbeeld vanuit energie (BENG), maar ook vanuit materiaalgebruik (MPG). Maar hoe kan je deze invalshoeken integraal bekijken? Neem bijvoorbeeld drievoudig glas in vergelijking met HR++ glas. Zijn de baten van het lagere energieverbruik genoeg om de extra milieulasten van het drievoudig glas te rechtvaardigen? In deze cursus geven wij inzicht in de verschillende meet- en waarderingsmanieren waarop naar duurzaamheid gekeken kan worden. Daarnaast gaan we op de wetgeving in: Wat is nu verplicht en welke veranderingen komen er aan?
Leerdoelen
In deze cursus leer je integraal naar duurzaamheid kijken. Om dit te bereiken worden de volgende onderwerpen behandelt:
- BENG;
- MPG;
- MEPG: Whole Life Cycle Carbon
- Circulariteit;
- Losmaakbaarheid;
- Klimaatadaptatie;
- Het Nieuwe Normaal;
- Publieke eisen: Huidige en toekomstige wet- regelgeving;
- Private eisen: BREEAM, Paris Proof, Het nieuwe normaal, enz.
Deelnemers
Deze basistraining is geschikt voor architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, adviseurs en medewerkers van architecten- en ontwerpbureaus die weinig ervaring hebben met duurzaamheid.
Duur
EÊn dag
Docenten

Bas Hasselaar – Docent Duurzaamheid en Bouwfysica
Bas Hasselaar is adviseur Duurzaamheid en Bouwfysica bij DGMR in Den Haag, waar hij aan diverse duurzame projecten werkt. Daarnaast is hij voorzitter van Active House Nederland en extern examinator Bouwkunde op de Hogeschool Rotterdam. Hij heeft brede kennis op het gebied van bouwfysica en duurzaam bouwen, waarbij hij graag installatietechnische oplossingen meeneem. Hij is goed bekend met de duurzaamheidslabels WELL, BREEAM, GPR en Active House, analytisch sterk, kritisch met pragmatische inslag en ambitieus. Daarnaast heeft hij zijn eigen gezonde, energieneutrale woning ontworpen en gebouwd, waarvoor hij in 2019 een internationale Active House Award heeft ontvangen.

Sybe de Wit – Docent Bouwfysica en duurzaamheid (BENG, MPG) Sybe de Wit zet zich in voor het vertalen van ingewikkelde rekenmethodieken naar gebruiksvriendelijke software voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Hij doet dit op basis van zijn ervaring als adviseur Bouwfysica en Duurzaam bouwen en weet dus als geen ander welke problematieken er leven in de praktijk. Opgeleid PBHO-bouwfysicus met een kritische geest. Vanuit diverse rollen ook bezig met het overbrengen van kennis en enthousiasmeren: HHS Bouwkunde docent Bouwfysica, Docent TVVL cursus luchtbehandeling.