PlantXperience Schoneveld Breeding






Introductie
De PlantXperience van veredelaar Schoneveld Breeding in Wilp brengt ontwikkeling, innovatie, samenwerking, educatie en een inspirerende werkomgeving samen onder één transparant dak. Geïnspireerd op de boerderijen uit de omgeving vormen de gebouwen waarin de verschillende functies zijn gehuisvest, een eigentijds boerenerf onder een glazen stolp.
Toelichting categorie
Familiebedrijf Schoneveld Breeding is gespecialiseerd in het veredelen van bloemenzaad. De veredelaar onderzoekt, innoveert en produceert en werkt samen met kwekers over de hele wereld. BDG Architecten ontwierp voor Schoneveld een innovatieve en duurzame PlantXperience dat kennisdeling en samenwerking stimuleert.
Onder een verbindende glazen stolp huisvest de PlantXperience drie onderdelen. In verschillende gebouwen in een grote aaneengesloten ruimte herbergt gebouwdeel ‘Stolp’ onder andere een laboratorium, kweekafdeling, kantoren en ontmoetingsplekken. Het gebouwdeel ‘Kas teeltvoorbereiding’ huisvest alle teeltondersteunende functies zoals het inte
e waterzuiveringssysteem, een werkplaats en energiecentrale. En de ‘Productiekas’ dient voor de veredeling/teelt van potplanten en voor de teelt ten behoeve van de zaadproductie.
De PlantXperience is een open en volledig beschikbare faciliteit. De grote transparante kas die over alle functies heen staat, maakt goed zichtbaar wat Schoneveld Breeding in huis heeft. Door het overkoepelende glas ontstaat een corridor die de productiekas omringt en dient als klimaatbuffer. Zonder het werkproces te verstoren of risico’s voor de zaden, kunnen (inte
ationale) bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van het veredelings- en productieproces. De glazen wanden dienen als etalage zodat de gasten vanuit de centrale ruimte de planten in de kassen zien, in het laboratorium kunnen kijken en de potmachine zien draaien.
Ook voor de ruim 200 medewerkers brengt de extra ruimte door de glazen stolp voordelen met zich mee. In het midden van het complex is een laagdrempelige ontmoetingsplek gecreëerd. Mede door de straatjes die op dit punt bij elkaar komen, ademt deze plek de sfeer van een terras met verschillende zitjes en bankjes. Naast kantine en ontmoetingsplek is dit binnenplein geschikt voor grootschalige evenementen en bijeenkomsten. Schoneveld Breeding ontvangt regelmatig gasten die een bezoek aan het bedrijf combineren met een congres, kennissessie of werkoverleg. De PlantExperience omvat diverse stimulerende presentatie- en vergaderruimtes om kennis en innovaties met elkaar te delen.
Een aantal gebouwen is bereikbaar via een trap. Deze sluiten aan op de loopbruggen die leiden naar de vergaderruimtes op de eerste verdieping van de gebouwen. Ook deze loopbruggen zorgen ervoor dat de werkprocessen niet worden verstoord, maar het bedrijf wel toegankelijk is voor publiek.
Toelichting ontwerp
Het uitgangspunt voor de nieuwbouw was een gebouw te ontwerpen dat past in zijn omgeving, dat flexibel en uitbreidbaar is, waarin circulariteit en duurzaamheid vertrekpunt zijn en dat omstandigheden schept om samen met (lokale) partners te werken aan circulaire productieprocessen kennisdeling, onderzoek, onderwijs en innovatie.
De ke
van het ontwerp is de integratie van een historisch boerenerf en een hypermode
e kas. Dit ‘Boerenerf 2.0’ bestaat uit diverse gebouwen en wordt letterlijk omvat door een stolpgebouw. De productiekas is gesitueerd aan de zuidzijde van het erf vanwege de lichtinval. Het ontwerp voorziet in verschillende mogelijkheden voor uit- en aanbouw, zowel binnen als buiten de huidige gevels. De kasconstructie zelf is remontabel.
Het geheel is landschappelijk ingepast op een ruime kavel om de relatie tussen bedrijf en omgeving in harmonie te brengen. De verschillende faciliteiten zijn gehuisvest in gebouwen geïnspireerd op de hooischuren, kapschuren en T-boerderijen die in Gelderland te vinden zijn. Niet alleen om aan te sluiten op de boerenbedrijven in de omgeving. Maar ook om te voorkomen dat het complex van ruim 24.000 m2 aanvoelt als een bouwwerk van onmenselijk afmetingen. Door de diverse faciliteiten in losse onderdelen op te splitsen en de sfeer van het boerenleven in de gebouwen terug te laten komen, blijft het complete bedrijf natuurlijk en aangenaam aanvoelen.
In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de luchtkanalen voor een optimale en schone laboratorium omgeving. Daa
aast dragen een lichtsysteem dat werkt op het klimaat en een volledig gesloten watersysteem bij aan een optimaal veredelingsproces. Dat gesloten watersysteem is een bijzonder en vooruitstrevend element in de nieuwbouw; uit opgevangen regenwater wordt gietwater voorbereid in meer dan 100 recepten. Het terugvloeiende water wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw ingezet; een volledig circulair proces.
In het stolpgebouw zijn veel gevels van de gebouwen met hout bekleed. Dit zorgt niet alleen voor een warme en natuurlijke sfeer, maar ook voor een prettige akoestiek. Ook het binnen in de PlantXperience doorgelegde straatwerk draagt bij aan de natuurlijke sfeer. Op de vloerverwarming is vulzand aangebracht waarop gebakken klinkers zijn gestraat.
Op het omliggende terrein draagt een mix van planten bij aan de biodiversiteit van de omgeving.