Bunschoterhof






Introductie
Ruimte voor ontmoeting! In een klein stukje nieuwe Edese binnenstad.
Grenzend aan het centrum van Ede ontwierp opZoom 56 levensloopbestendige huurappartementen voor ouderen rond een ruim gemeenschappelijk binnenhof, in opdracht van woningstichting Woonstede en in samenwerking met zorgpartij Vilente.
Toelichting categorie
Woonstede sorteert met Bunschoterhof voor op wat de toekomst lijkt te gaan worden voor ouderen in Nederland, de âaanleunwoning 2.0â: het samen wonen van ouderen in elkaars nabijheid, het delen van gemeenschappelijke voorzieningen zoals zorg, welzijn en diensten, in een volledig zelfstandig appartement dat van alle gemakken is voorzien, en met alle voorzieningen van de binnenstad om de hoek.
De woningen rondom het semiopenbare binnenhof zijn zowel op het hof als op de straat gericht, met gemeenschappelijke plekken en terrassen aan het hof, en privÊbalkons en -tuinen aan de straat. EÊn appartement op de begane grond wordt gehuurd door Vilente. Van hieruit wordt door deze zorgpartij (thuis)zorg georganiseerd, en is er een gezellig huiskamer voor ontmoeting en activiteiten gecreÃĢerd. Ook de welzijnsorganisatie Malkander vindt hier haar plek.
Het is niet alleen bedacht, ontworpen en gebouwd, nee, er wordt daadwerkelijk samen gewoond aan het Bunschoterhof. De bewoners zijn betrokken op elkaar, helpen elkaar waar kan en houden een oogje in het zeil. Mensen richten samen het woondek in, dat al mooi groen begint te worden. Ze zijn trots en erg blij om op zoân mooi plekje te mogen wonen, zo vertelde opZoomâs projectleider van het plan, die tevens de projectfotografie voor zijn rekening nam. Hij kwam er bijna niet meer wegâĻ!
Toelichting ontwerp
Ten noorden van het centrum van Ede zijn de appartementen van Bunschoterhof zorgvuldig en met de nodige aandacht stedenbouwkundig ingepast. Verschillende schaalgrootten en stijlperioden komen rond de locatie bij elkaar: van dorpse lintbebouwing aan het Bunschoterpad tot en met jaren 90 appartementencomplexen aan de Verlengde Amsterdamseweg. Deze ingrediÃĢnten hebben aanleiding gegeven om een rustig opgebouwd volume te ontwerpen dat de overgang van het stadse naar het dorpse begeleidt: met een stedelijk haakvormig volume in drie lagen aan de Verlengde Amsterdamseweg/Bunschoterweg en een dorpse en lagere invulling aan het Bunschoterpad. Dit pad regelt tevens ontspannen en overzichtelijk de ontsluiting van de parkeergarage.
De hoofdentree van Bunschoterhof ligt aan een nieuwe groen pleintje. Vier volumes met appartementen liggen aanpalend rond een ruime centrale binnentuin. Verdiept in deze tuin ligt de halfopen parkeergarage, gefilterd achter het groen. Een centraal trappenhuis met lift ontsluit het gehele complex. Samen met de gemeente Ede heeft opZoom, naast de privÊ-tuinen op de begane grond, een afwisselende groene zone om het complex heen gerealiseerd. Hierbij zijn de waardevolle bomen en een mooie volwassen houtwal behouden en in ere hersteld en zijn het groene verblijfspleintje, een breed perk met bloeiende planten en een nieuw voetpad toegevoegd.
De gevels aan de buitenzijde van het complex zijn pandsgewijs opgebouwd en ingesnoerd, zodat een mooie vriendelijke ritmering ontstaat. Er zijn drie kleuren metselwerk toegepast, van donkerrood, naar terra, naar beige. Op de koppen zijn nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen toegepast. Aan de binnenzijde is het lichte beige metselwerk doorgezet en wordt een groene woonsfeer gecreÃĢerd door ruime dekken en galerijen met frames, waarlangs het groen vanuit het souterrain omhoog kan groeien. Hier is ruimte voor de bewoners om elkaar informeel te ontmoeten.
De zelfstandige driekamerappartementen zijn toegankelijk voor elektrische rolstoelen, met voldoende vrije doorgang en een draaicirkel van 2m20 in de badkamer en hoofdslaapkamer. EÊn appartement, op de begane grond, aan het pleintje, wordt gehuurd door zorgpartij Vilente. Hier is een gezellige ontmoetingsruimte gemaakt, van waaruit ook meteen thuiszorg wordt verleend.
Het complex is duurzaam en energiezuinig ontworpen, gasloos, en is aangesloten op stadsverwarming.