Particuliere Woonbeleving

Powerhouse Helperpark

Introductie

Powerhouse Helperpark is een multifunctioneel gebouw voor werken, wonen Γ©n plezier gebouwd met de laatste kennis op het gebied van duurzaam bouwen. In het woongebouw zijn 70 appartementen, variΓ«rend van 70 tot 165 m2 woonoppervlak. In de plint is 1.450 m2 kantoorruimte en onder het gebouw is een parkeervoorziening voor auto’s en fietsen.

Toelichting categorie

Wonen in Powerhouse is wonen op een unieke plek, vlakbij de Groningse binnenstad, op een bruisende plek in de nieuwe wijk Europapark met eigen NS-station en midden in de natuur van het Helperpark. Het park grenst aan het Oude Winschoterdiep dus ook vertier in het water is inbegrepen. Het Helperpark is één ruimtelijk gebied die de historie van de energiecentrales met ecologische waarden en recreatieve functies, waaronder een openbaar sportveld, verbindt.

Powerhouse is ontworpen als alzijdig woongebouw met ruimte voor kantoren in de plint. Een lichthof in het hart van het gebouw ontsluit zowel de kantoren op de begane grond als de woningen op de verdiepingen via galerijen. De appartementen zijn sterk naar buiten gericht en genieten niet alleen van contact met het park en recreatieve voorzieningen maar ook van lange zichtlijnen over het water, het spoor en voor velen direct zicht op de Martinitoren en het Forum: symbolen van de stad Groningen.

Het gevelontwerp is opgezet met smalle penanten en lage borstweringen om het contact met de omgeving te maximaliseren. De balkons hebben glazen hekken om ook vanaf het balkon zo veel mogelijk licht en zicht op de omgeving te hebben. Door de balkons half inpandig te maken kan iedereen beschut zitten wanneer er een briesje staat in deze verder open ruimte en tegelijkertijd het weidse uitzicht vanaf het balkon behouden.

Aan de westzijde heeft het gebouw twee lagen minder om aansluiting te zoeken met de naastgelegen bebouwing en te zorgen dat er voldoende daglicht in de lichthof komt. Het lagere dakvlak aan deze zijde is ingezet als collectieve daktuin voor alle bewoners. Op dit dakterras valt de hele dag door en in de zomer tot laat in de avond het zonlicht waardoor het een fantastische plek is voor de mensen die hier wonen.

Wonen in Powerhouse is meer dan alleen woongenot, het is ook duurzaam en veilig. Het nieuwe woon- werkgebouw is volledig gasloos zoals je dat mag verwachten van nieuwbouw in Nederland, zeker in Groningen. De aardbevingen ten gevolge van gaswinning in de provincie zijn tot in de stad merkbaar. Daarom is het gebouw bevingsbestendig ontworpen en gebouwd. Het gebouw is aangesloten op het warmtenet van Warmtestad, een Gronings initiatief waarbij gemeente het Waterbedrijf samenwerken aan de ambitie om een CO2 neutrale stad te zijn in 2035. In Europapark is door Warmtestad een collectieve WKO aangelegd. Alle gebouwen in dit gebied maken op grote schaal gebruik van deze duurzame energievoorziening.

Toelichting ontwerp

Powerhouse Helperpark is een woon-werkgebouw dat ligt in het Europapark in een strook tussen het Winschoterdiep en het treinspoor, een gebied dat sinds een jaar of tien sterk in ontwikkeling is. De kavel ligt op de locatie van de oude energiecentrale. Het gebouw is ontworpen als ensemble met de Mediacentrale, de vroegere Turbinehal en het voormalige administratiekantoor van de Helpmancentrale. De zone tussen deze gebouwen en het Winschoterdiep is ingericht als park met veel verblijfskwaliteit en ruimte voor sport en bewegen.

Het gebouw is ontworpen als ensemble met de Mediacentrale, de vroegere Turbinehal en het voormalige administratiekantoor van de Helpmancentrale, twee gebouwen die nog over zijn gebleven uit de periode dat op deze plek de energievoorzieningen voor de stad Groningen stonden. Het ontwerp is een hedendaagse stijl geΓ―nspireerd op de architectuur van de oude energiecentrales die op deze plek de geschiedenis maken van de wijk.

Kenmerkend voor de architectuur van de oude energiecentrales zijn de intrigerende composities van rechthoekige volumes. Hierin is vaak apart aandacht voor trappenhuizen die als verticaal element de overwegend horizontale belijning doorbreekt. De verticaliteit wordt geaccentueerd door een lange glasstrook over bijna de gehele hoogte. Architect A.H. van Rood is de architect die de voormalige Centrale Helpman heeft ontworpen. Het typerende lijnenspel en de composities zijn inspiratie geweest voor het ontwerp van Powerhouse Helperpark.

Karakteristiek herkenbaar in het ensemble van de energiegebouwen zijn de Groninger rode baksteen en de betonnen dakranden. Deze materialen zijn ook in het ontwerp van het nieuwe gebouw gebruikt. Om het tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling mee te geven is de effen rode baksteen gemengd is met meerdere tinten rood. Op afstand is het gebouw onderdeel van het ensemble en van meer dichterbij heeft het zo een eigen handschrift gekregen. De bakstenen zijn gebakken met de typische Groningse klei in het nabij gelegen Pekela.

PowerHouse 1_Gerard van Beek.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Particuliere Woonbeleving
Plaatsnaam project Groningen
Functie gebouw Mixed use
Datum van ingebruikname 2020-03-02
Bouwperiode Van 2018-05-01 tot 2020-02-28
Opdrachtgever Waarborg Vastgoed
Architecten Nico Visser
Aannemers Plegt-Vos Noord | Assen Itbb | Groningen
Adviseurs Henk Odijk Jos Bouwsema Bert Blaauw Harrie Munnik Joachim Tiel Groenstege Peter Liewes Bert de Bey
Colofon

Architectenbureau Team 4 Architecten
Website www.team4.nl
Telefoonnummer 0503144555