Outside In






Introductie
In deze royale villa voor een gezin van vier vervagen de grenzen tussen binnen- en buitenruimte.
De grootste kwaliteit van dit huis is het uniforme interieur-, tuin- en architectuurontwerp tot in de kleinste details waarbij het doel was om de binnenkant met de buitenkant te verbinden in een harmonieuze oplossing.
Toelichting categorie
Deze royale villa is gemaakt voor een gezin van vier, waardoor alle verschillende ruimtes op ÊÊn niveau met elkaar konden worden verbonden. Een duurzame en ruime woning die de grenzen tussen binnen- en buitenruimte vervaagt.
Het perceel van de nieuwbouw is gelegen in een stedenbouwkundige enclave die zijn oorsprong kent in de jaren â60. De uit die tijdgeest bijbehorende karakteristieken zijn in deze wijk te vinden: grote percelen, diepe voortuinen en woningen met een beperkte bouwhoogte. Dit suburbane karakter wordt gecomplementeerd met aangename en ingetogen architectuur. Dit gegeven is zodoende ook het Leitmotiv geworden voor de nieuwbouw, ter vervanging van een afgebroken, zeer gedateerd huis. Het resulteert in een fijne woonomgeving, gelegen vlakbij een historische dorpske
, maar tegelijkertijd verzekerd van rust.
Het werd al snel duidelijk dat de opdrachtgevers hun woonwens goed uitgediept hadden. Vroeg in het traject werd een gedicht van Bert Schierbeek aangehaald, met de vraag de poÃĢtische laag uit het gedicht in steen te vertalen: âhoe. als je je. met zorgeloosheid. kon omringen. en dat dat. je ruimte. was.â Hiermee werd de opdracht meer dan enkel het maken van functionele ruimtes.
In een zoektocht naar het vervullen van deze woonwens van de opdrachtgevers zijn zowel gestapelde als gelijkvloerse varianten onderzocht. De grootte van het perceel bleek uiteindelijk genoeg plek te bieden om het hele woonprogramma ÊÊnlaags uit te voeren, waardoor een toekomstbestendige woning gerealiseerd kon worden. Met het situeren van het gelijkvloerse volume is getracht ordening aan te brengen in de grillige contour van het perceel, wat er toe heeft geleidt dat er buiten de gebouwcontour drie zuiver rechthoekige tuindelen zijn ontstaan, allen met een specifiek eigen functie: de voortuin, de terras tuin en de zwembad patio. Een vierde rechthoekig tuindeel bevindt zich binnen de gebouwcontouren en laat zich het best omschrijven als lichthof.
Gelegen tussen de voortuin en de schuinstand in de voorgevel is een vijfde groenplek te vinden. Dit karakteristiek vormgegeven plantvak is een resultante van een bestemmingsplanregel. Daar waar de afgeschuinde richting van de voorgevel lijn meedoet met die van de buurwoningen, brengt het voorgelegen plantvak het volume weer terug binnen de orthogonale lijnen van het geheel. Het resultaat is een spannende vervaging van binnen- en buitenruimte, waarbij vanuit de woonkamer een meerstammige boom op armlengte is komen te staan.
Toelichting ontwerp
De vijf groenplekken in en rondom het huis zijn hoogwaardig ingericht door MTD Landschapsarchitecten. De nieuwe groenplekken verhouden zich op passende wijze tot de aanliggende tuinen en stralen op eigentijdse manier ook diezelfde rust uit. Het woonhuis is gematerialiseerd in een leverkleurige donker grijze gevelsteen en beoogt op eigen wijze, net als de architectuur uit de jaren â60, slechts achterdoek te zijn voor de genoemde stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteiten.
Vanuit de licht verhoogde woonkamer hebben de bewoners een verheven uitkijk over de straat. Rondom het lichthof is een tweede niveauverschil te vinden. Als ware het een borstwering, biedt deze verhoging plek voor de benodigde kastruimte, waardoor de plattegrond verder grotendeels vrij kan blijven van kastruimtes. Het lichthof brengt extra zonlicht in de diepe plattegrond, brengt net als het plantvak weelderig groen nabij de leefomgeving, en zorgt bovendien voor enige distantie tussen woonhoek en zithoek. De aangelegen woonkeuken is georiÃĢnteerd op het zuiden en westen. Vanuit daar zijn de slaapkamers en de werkkamer te bereiken, die allen direct toegang hebben tot de zwembadpatio.
Het interieur is verzorgd door i29 Interior Architects, die getracht hebben de architectuur en het interieurontwerp in volledige synergie te brengen. Alle kasten, keukens en meubels zijn op maat ontworpen binnen de architectonische lay-out. Door het hele huis worden grote houten oppervlakken gebruikt om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden. Kasten, kleerkasten, wanden, schuifdeuren en bedden zijn gemaakt uit ÊÊn en hetzelfde materiaal. Om de connectie tussen binnen en buiten nog meer te versterken zoeken zwarte interieur accenten een relatie met de donkere gevelsteen.