Villa LP






Introductie
Verscholen in de Brabantse bossen ligt villa LP als een rank schip in de natuur. Het ontwerp van WillemsenU valt op door de landschappelijke inpassing en het verenigen van Mode
istische principes met duurzaamheidsambities.
Toelichting categorie
Natuur, gebouw, wonen en werken lopen in deze woning als vanzelfsprekend in elkaar over. Grenzen vervagen en geven de bewoners nog meer het gevoel dat ze hier thuis zijn. Je leeft in dit huis samen met de seizoenen en de natuur. Ieder moment van het jaar is het licht in en buiten de woning anders. Zon, regen, sneeuw, hagel, hitte en kou beleef je intens en tegelijkertijd geeft het huis beschutting en een veilige plek om je in terug te trekken.
Toelichting ontwerp
De opzet van de villa volgt een heldere ruimtelijke opzet, waarbij kantoor en woonhuis geplaatst zijn onder ÊÊn gezamenlijk dak. Lange zichtlijnen en glazen gevels zorgen hierbij voor een sterke visuele relatie met de natuurlijke omgeving.
Landschappelijke inpassing
Gelegen in een kleine villawijk wordt villa LP omringd door de ruige natuur. Een open plek in het bos bepaalde de ligging op de kavel.
Bij de entree van de kavel is aan de noordzijde het transparante kantoor gesitueerd, gescheiden van de woning door middel van een binnentuin. Verticale houten lamellen zorgen voor de gewenste privacy en onthullen subtiel het interieur wanneer je er langs beweegt. Aan de zuidzijde is een groot overdekt terras gesitueerd, grenzend aan de woonkamer.
Met respect voor de natuur is deze villa geplaatst tussen de bestaande bomen. De landschappelijke ruimte tussen de villa en het bos is door de greenkeeper van de Eindhovense golfclub (eveneens een ontwerp van WillemsenU (www.willemsenu.nl/portfolio/indoor-golf-centrum) ingericht als een natuurlijke tuin. Het lijkt hierbij alsof deze tuin er altijd al is geweest, wat het gevoel van wonen in de ongerepte natuur versterkt.
Eco-Mode
isme
Typologisch sluit villa LP aan bij de glazen Mode
istische villa`s uit de 20e eeuw, zij het met de duurzaamheidsambities van de 21e eeuw. Zo is de woning energieneutraal met een duurzame installatie.
Eigen energie wordt opgewekt door het riante dak in te zetten als opgetilde zonneweide. Een bodemwarmtepomp zorgt hierbij voor duurzame verwarming en koeling. Regenwater van het dak wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem, middels een landschappelijk ingepaste infiltratiepoel. Deze poel vormt een natuurlijke leefomgeving voor diverse planten- en diersoorten en draagt bij aan de aanwezige biodiversiteit.
De glazen gevels zijn uitgevoerd als triple-beglazing voor extra isolatie en comfort. De bestaande bomen zorgen in de zomermaanden samen met de grote luifels voor natuurlijke beschutting tegen de zon. In de winter draagt de lage zonnestand bij tot het passief opwarmen van de woning.
De ranke bomen rondom het huis geven het langgerekte horizontale volume nog meer spanning. Je waant je even onder de Califo
ische zon, maar dan in de Brabantse bossen.