Saxenburgh Medisch Centrum






Introductie
Het Saxenburgh Medisch Centrum is het nieuwe algemene ziekenhuis voor Hardenberg en omstreken en is ontworpen op basis van het ‘Nieuwe Zorgen’ en een ‘Healing Environment’. De ruimtelijke structuur van het compacte gebouw zorgt voor korte loop- en transportlijnen en maakt op die manier de organisatie van de patiëntenzorg erg effectief.
Toelichting categorie
In het Saxenburgh Medisch Centrum is de patiënt te gast. Dit belangrijke gevoel is bereikt door het gebouw te ontwerpen op basis van het concept van een ‘Healing Environment’. Het levert een niet-klinische omgeving op die een positieve invloed heeft op de gezondheid en een sneller herstel van de patiënt doordat de stress van het verblijf in een ziekenhuis verminderd wordt.
De gastvrijheid begint in het atrium aan de entreezijde waar men direct binnenkomt in het hart van het gebouw. Het atrium vormt als het ware de huiskamer van het ziekenhuis. Er heerst hier een ontspannen sfeer en er is ruimte voor ontmoeting. Ook kunnen bezoekers hier een kop koffie, een broodje of een kleine maaltijd nuttigen. Vanuit het atrium heeft men een goed overzicht op de verschillende afdelingen rondom, die snel en makkelijk te bereiken zijn.
Een ‘Healing Environment’ in het Saxenburgh Medisch Centrum betekent een prettige beleving en verblijf door de toepassing van veel daglicht, aangenaam kleurgebruik, een behaaglijk fris interieur, zorgvuldig gekozen materialen en uitzicht naar buiten. Samen met de effectieve routing zorgen zij dat het gebouw een vriendelijk en warm karakter heeft, met een veilige aangename sfeer zowel voor patiënt als personeel.
Om patiënten en medisch personeel zoveel mogelijk de omgeving buiten te laten ervaren, liggen de OK’s, IC-afdeling en de dagbehandeling voor bijvoorbeeld oncologie-patiënten aan de gevel. Voor de patiënt werkt het herstel bevorderend, en voor de chirurg die aan het opereren is, werkt het een stuk prettiger in een omgeving met ook natuurlijk licht. Ook de behandelstoelen voor e
stig zieke patiënten zijn tijdens hun dagbehandeling georiënteerd op buiten.
Toelichting ontwerp
Als vervanging van het verouderde Röpcke-Zweers Ziekenhuis is in Hardenberg binnen een beperkt budget een compact ziekenhuis voor de basiszorg in de regio gebouwd. Het ontwerp is gebaseerd op het ‘Nieuwe Zorgen’, een visie die stelt dat de zorgbehoefte voor een deel buiten het ziekenhuis kan worden ingevuld. Zo maakt het nieuwe ziekenhuis gebruik van thuisdiagnostiek, diagnostiek in de buitenposten en werkt het samen met de 1e lijn waardoor het nieuwe gebouw kleiner is dan het oude en minder bedden nodig heeft. De locatie stond vooraf vast: de parkeerplaats van het oude ziekenhuis waardoor het gebouw een rechthoekig volume heeft.
In de nieuwbouw hebben alle gewenste faciliteiten en specialisaties een logische plek gekregen. Vier OK’s, een IC-afdeling, spoedeisende hulp, onderzoek-, spreek -en behandelkamers, een verlos- en kraamafdeling, een beddenhuis, een dagbehandeling voor long-stay patiënten, polikliniek, apotheek, huisartsen- en prikpost, scan- en röntgenkamers.
Het gebouw kent een ruimtelijke structuur die ervoor zorgt dat looplijnen en transport van voorzieningen en mensen kort zijn, er zijn geen overbodige vierkante meters. Kortdurende behandelingen zijn waar mogelijk voorin het gebouw gepositioneerd, verderop in het ziekenhuis zijn de OK’s, IC-afdeling en onderzoeksafdelingen grotendeels gebundeld. Het ‘beddenhuis’ ligt op de 1e en 2e verdieping en bestaat uit eenpersoons- en driepersoonskamers.
Twee achter elkaar geplaatste patio’s - een overdekte bij de entree en een onoverdekte als besloten tuin - geven vorm aan het gebouw. De eerste is een groot atrium waar veel daglicht naar binnenkomt, de tweede ligt dieper weg in het ziekenhuis en biedt patiënten en medisch personeel de mogelijkheid in contact te komen met de omgeving buiten.
Het ziekenhuis kent een functionele duurzaamheid: tussen de verschillende afdelingen is een overlap - het zogenaamde harmonicamodel - en kunnen ruimten naar behoefte bij de ene of de andere afdeling behoren. Op deze manier wordt er efficiënt met de beschikbare ruimte omgegaan en is het mogelijk met 30 tot 40% minder bedden dezelfde zorg te leveren. Daa
aast voorziet het regelmatige ritme van gevelopeningen in een flexibel in te delen gebouw naar de toekomst toe.
Een heldere manier van ‘wayfinding’ met een goede oriëntatie en korte loopafstanden maakt het drempelloze gebouw toegankelijk voor elke bezoeker.