Particuliere Woonbeleving

Villa K

Introductie

Het mogen ontwerpen van een woonhuis een-op-een met een opdrachtgever is een droomopdracht voor ieder architect. Helemaal als de wensen van de opdrachtgever volledig overeenkomen met de architectonische visie van de architect. Het ontwerp van Villa K vertegenwoordigt een perfecte symbiose van wens en visie.

Toelichting categorie

In de ondertussen meer dan twintig jaar dat de architect en de familie K. elkaar kenden werd vaak gesproken over het graag nog eÊn keer realiseren van hun droomhuis. Tal van locaties waren in de loop van de tijd gepasseerd. Maar toen onverwacht een ruime kavel beschikbaar kwam in een bosrijke omgeving, dicht bij hun woning aan de rand van Beetsterzwaag, was de opdrachtgever verliefd op de plek, dÊ plek voor hun droomhuis. Op de kavel stond een kleine bestaande bungalow en hoewel in eerste instantie het idee was om de bestaande woning te verbouwen en uit te breiden, bleek de staat zodanig dat sloop het enige alte
atief was. Het woonhuis waar de familie hiervoor woonde was een verbouwde boerderij. De vele verbouwingen leverden niet het woongenot wat ze zochten. De woning was zeer gesloten, weinig daglicht, introvert. De opdracht aan de architect was om te zoeken naar het voor de opdrachtgever ultieme uiterste: een woonhuis met openheid en transparantie en een naadloze verbinding tussen binnen en buiten. De overgang van het aangrenzende bos en het huis moest zo natuurlijk mogelijk zijn, alsof huis en bos samen bedacht waren. De hoge mate van transparantie (een ‘glazen huis’) zorgde ook voor een zekere mate van huivering bij de opdrachtgever: hoe kon je open en transparant leven en tegelijk zorgen dat je privacy niet aangetast wordt? De architect heeft samen met een bevriende tuinarchitect, Arjen Valk, gezocht naar een naadloze overgang van woonruimte, buitenruimte, tuin en bos. De zoektocht naar een prachtig mooi mode
huis, welke geen afbreuk zou doen aan de mooie locatie, werd in een intensief proces samen gevoerd door opdrachtgever. Voor beiden was het Barcelona paviljoen uit 1929 van Mies van der Rohe een prachtige referentie van het definiÃĢren van ruimten en het daarmee verbinden van binnen met buiten. Na de oplevering groeit nog steeds het enthousiasme over het ontwerp en het bijna letterlijk wonen in het bos. Een prachtig avontuur met als eindresultaat het waarmaken van een droom

Toelichting ontwerp

Een mode
huis, passend in zijn context en een relatie daarmee aangaan. De kavel in Beetsterzwaag is 5000 m2 groot en grenst aan een bos, en toch binnen 800 meter van het dorpshart. De basis van het ontwerp is een kruisvormige plattegrond. In elk kwart een specifieke functie; het wonen, het slapen, het eten en de ondersteunende ruimten. Het kruis wordt gevormd door massieve zwarte gemetselde wanden. Gaande het ontwerpproces zijn de verschillende wanden van het kruis ten opzichte van elkaar verschoven waardoor er mooie lange zichtlijnen door de woning en naar de directe omgeving ontstonden. De woning heeft een lichte verdraaiing ten opzichte van de aangrenzende weg, daarmee een mooie zichtlijn creÃĢrend op het nabijgelegen bospad.
De vier kwarten hebben binnen het totale huis elk hun eigen openheid en transparantie en zijn optimaal georiÃĢnteerd op zon, schaduw en/of uitzicht. Het eerste vierkant is het woongedeelte welke naadloos overloopt in de omliggende terrassen. De overgang van vloer en glas is subtiel gedetailleerd zodanig dat er geen kozijn zichtbaar is. Het tweede vierkant is het slaapgedeelte van de opdrachtgevers. Een ruime slaapkamer gekoppelde aan een open badkamer en een sauna. Vanuit het gebruik en de functies is dit deel iets meer geslotener. De gesloten vlakken zijn afgewerkt met een horizontale open houten gevelbekleding. Het derde vierkant is het eetgedeelte welke dezelfde openheid en transparantie kent als het woongedeelte. Het vierde deel kent twee lagen. Door gebruik te maken van een splitlevel zijn beide niveaus vanuit de centrale hal middels een halve verdieping bereikbaar.
In de half-verdiepte laag bevinden zich de garage, berging, bijkeuken en werkruimte/atelier. In de laag hierboven zijn de slaapvertrekken van de kinderen met hun eigen sanitaire voorzieningen.
Door de verschuivingen van het kruis heeft in de plattegrond de ruime, anderhalve verdieping hoge entree zijn plek gekregen. Centraal in de woning bevindt zich een “houten doos” waarin rondom voorzieningen als bijvoorbeeld haard, tv, keukenapparatuur zijn gemaakt. In de doos bevinden zich toilet, garderobe en meterkasten.
Het kleurgebruik is zeer terughoudend waardoor het toch imposante huis zich niet opdringerig manifesteert in zijn omgeving. De tuin is met het huis ontworpen en versterkt enerzijds de openheid en zichtlijnen vanuit het huis en anderzijds wordt door de beplanting en heggen de privacy gewaarborgd.

VILLA K 1.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Particuliere Woonbeleving
Plaatsnaam project Beetsterzwaag
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2020-01-09
Bouwperiode Van 2018-04-20 tot 2020-01-09
Opdrachtgever particulier
Architecten Pieter Schievink
Aannemers Bouwbedrijf De Haan | Garyp
Adviseurs W2N Engineer Projoule Installatieadviezen Arjen Valk
Colofon

Architectenbureau Alynia Architecten Harlingen B.V. BNA
Telefoonnummer 0517413333