Park Hoog Oostduin






Introductie
Park Hoog Oostduin betreft de transformatie van het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag tot mode
appartementencomplex. Het streven was βliving in the park, enjoying the cityβ, met veel licht, lucht en uitzicht. Diversiteit en individuele woonbeleving waren hierbij de basis.
Toelichting categorie
Het gebouw was oncomfortabel, verouderd en grotendeels leegstaand. Op de schaal van dit complex was naar kantoorruimte steeds minder vraag. Naar mode
e, comfortabele en duurzame woningen in het hogere segment op een aantrekkelijke, groene stadslocatie des te meer. Het complex is daarom gevuld met ruim 230 huur- en koopwoningen met veel aandacht voor een grote variΓ«teit aan typologieΓ«n en afmetingen. Geen verdieping is identiek: op iedere laag is de configuratie anders.
De doelgroep onder andere uit bewoners van het Benoordenhout. Relatief veel empty-nesters wonen hier in eengezinswoningen, die best anders willen wonen, maar de wijk niet willen verlaten. Park Hoog Oostduin biedt hen een nieuwe woonplek in de buurt en stimuleert de doorstroom.
Bij het uitleggen van de plattegronden gold het principe βvorm volgt marktβ. De mogelijkheid tot tussenwanden op iedere 1,80 m ondersteunt de keuzevrijheid en flexibiliteit van de opzet. Woningtypen en -afmetingen waren tot ver in het proces naar vraag uit de markt fijn te slijpen. Zelfs na oplevering bestaan nog mogelijkheden tot aanpassing. Ook alle techniek en installatievoorzieningen zijn zo uitgelegd dat zij de ruimtelijke flexibiliteit ondersteunen.
De entree onder de markante oude betonluifel bevat een fitnessruimte, logiesverblijven voor gasten en een servicebalie en kantoren van The James Company met gekoelde pakketenopslag. De bestaande keldergangen bevatten naast fietsen- en autostallingen, ook een collectieve wijnkelder.
Naast de sterke verbetering van het aanzicht van de bebouwing heeft vooral veel vergroening plaatsgevonden. Het complex staat nu weer echt in het park. Waar het terrein eerst gevuld was met autoβs, grenzen de bouwblokken nu aan een mooi ingericht dakpark. Onder dit dakpark ligt de bestaande parkeergarage die met één laag is opgehoogd.
Doordat hoog en laagbouw van elkaar af staan, is ook meer ruimte geschapen voor beleving van en doorgang naar het omliggende park. Het project heeft de buurt ook verlevendigd; het genereert meer beweging en bezoek. Omwonenden maken ook gebruik van het dakpark en de toegangen naar Oostduin-Arendsdorp op het terrein. Daarmee is ook de sociale veiligheid vergroot.
Voor een breed gedragen plan heeft een intensief traject met de omwonenden plaatsgevonden. Zij konden zorgen en ideeΓ«n uiten en meedenken over alle aspecten van de herontwikkeling. In een wijk notoir om zijn bezwaren, is Park Hoog Oostduin gerealiseerd zonder enkel bezwaar.
Toelichting ontwerp
Het voormalige Shell-kantoor is in 1968 gerealiseerd naar ontwerp van H.E. Oud, zoon van J.J.P. Oud. Passend binnen de tendensen van herontwikkeling is het gebouw tussen 2013 en 2020 getransformeerd tot appartementencomplex. Het bevat nu in totaal zoβn 230 woningen in het hogere segment, van verschillende typen en grootten. Het complex ligt op de rand in het landgoed Oostduin-Arendsdorp en bestond in zijn oorspronkelijke vorm uit een nogal gesloten opstelling van een fors bemeten hoogbouwvolume met direct haaks daarop een lager bouwblok.
In de hoogbouw is een goede kwaliteit van wonen verkregen middels een βbenadering vanuit de binnenkantβ, wat betekent dat goed is gekeken naar de bestaande structuur van het gebouw. Bestaande kenmerken als de fijnmazige constructie zijn daarbij benut. Zo volledig mogelijk hergebruik van de bestaande eigenschappen heeft gemaakt dat met een minimum aan ingrepen efficiΓ«nt en doelmatig een maximum aan mogelijkheden kon worden gerealiseerd, terwijl de karakteristieke aard van het complex gerespecteerd bleef.
De woningen liggen in langsrichting aan de gevels, aan weerszijden van de bestaande ke
- en verkeersstrook. In deze strook zijn vides aangebracht die de ruimtelijkheid vergroten. Aan de entreekant heeft het volume een horizontaal gelede, drie meter diepe uitbreiding gekregen met balkons en vergrotingen van de achtergelegen woonkamers. De uitbreiding is tegen het bestaande volume geplaatst in de vorm van een lichtgewicht rek met stalen constructie en staalplaatbetonvloeren. Onderbrekingen in deze aanbouw vormen twee grootschalige verdiepingen van het gevelvlak, die delen van de originele gevel tonen en bijdragen aan een intrigerend aanzicht.
Aan de zeezijde van het bouwblok zijn binnen de contouren van de bestaande bouw windluwe loggiaβs als buitenruimte opgenomen en is de gevelindeling speelser, met een sterke ritmiek van zowel horizontale als verticale belijningen. De constructieve kopgevels van Franse kalksteen zijn geheel behouden, net als de karakteristieke entreeluifel.
Het lagere bouwblok is afgebroken en op de bestaande fundering vervangen door een nieuwe. De nieuwe laagbouw is kleiner dan het originele volume en sluit qua aanzicht losjes aan bij de hoogbouw. Het staat op enige afstand van de hoogbouw om ruimte en doorzicht te creΓ«ren tussen de volumes. Ook in de laagbouw zijn vloervelden vrij indeelbaar. Het kunstwerk van Karel Appel is van de oude laagbouw losgemaakt en teruggeplaatst op de ve
ieuwde hoogbouw.