Westerschans 1A






Introductie
Westerschans 1A is een uniek sociaal woningbouwproject met opvallende gevelpatronen geΓ―nspireerd op de Zeeuwse stoplap. Het omvangrijke programma vindt aansluiting bij de schaal van de stad door de gebouwmassa te geleden met een hoogteaccent, overstek, doorkijkjes en losstaande trappenhuizen. De kadewoningen geven levendigheid aan de plint.
Toelichting categorie
Het Westerschans gebied ligt langs de Ringbaan, de rand van het historische centrum van Goes en het kanaal van de Westhavendijk. Een herkenbare locatie op een knooppunt waar voetgangers, fietsers, autoβs en pleziervaart samenkomen bij de Ringbrug. Hier hebben wij de leefbaarheid en sociale cohesie van het gebied en de stad proberen te verbeteren door: De kwaliteiten van de ligging aan het water ten volste te benutten. De verbinding met het historische centrum te versterken. Het gebied herkenbaar te maken vanaf de Ringbaan en langs de Westhavendijk. Functies te mengen binnen een hoge dichtheid. En het gebied eenvoudig bereikbaar te maken voor zowel voetgangers, fietsers, autoβs en schippers.
Drie bouwblokken met een gevarieerd programma van sociale woningbouw, koopappartementen, supermarkt, commerciΓ«le ruimten, zorgwoningen, horeca en een hotel omsluiten samen een winkelgebied en vormen een lager gelegen autoloze kade. Het winkelgebied is goed bereikbaar voor autoβs vanaf de Ringbaan, maar deze verkeersstroom kruist nimmer met die van voetgangers en fietsers. Zij bereiken het gebied via de nieuwe fietstunnel en het doorgaande fietspad langs de kade. De kade is voorzien van aanlegplekken voor de pleziervaart. Zo ontstaat een gebied met een hoge dichtheid aan activiteiten en gevarieerde kwalitatieve openbare ruimten.
Westerschans 1A bevat de supermarkt en de sociale huurwoningen. Het gebouw reageert alzijdig op zijn context. De voorkant van de supermarkt ligt aan het winkelgebied. 13 kadewoningen geven levendigheid langs de autoloze kade. Aan de kade worden de pilasters beΓ«indigd met een gemetseld zitbankje of plantenbak. Deze ingebouwde inrichtingselementen markeren een semi-private ruimte voor de kadewoningen en stimuleert gebruik door de bewoners.
De hoofdentree van het woongebouw bevindt zich op de twee hoeken langs de kade. Ze hebben een ruime entreehal met welkome trap en zitgelegenheid en zicht over het water. Zo ontstaat een plek om elkaar te ontmoeten en even een praatje te maken. Op het dak van de supermarkt en langs de galerijen zijn verbrede zones met zicht op de omgeving die multifunctioneel gebruik door de bewoners toelaat. Verschillende appartementen hebben een semi-private buitenruimte langs de galerij.
In de Westerschans wordt op verschillende schaalgebieden gewerkt aan het versterken van de leefbaarheid en sociale cohesie. Van stedenbouwkundige structuur en openbare ruimte tot plint aansluiting en gebouw ontsluiting.
Toelichting ontwerp
Westerschans 1A is een uniek sociaal woningbouwproject met opvallende gevelpatronen geΓ―nspireerd op de Zeeuwse stoplap.
Het omvangrijke programma vindt aansluiting bij de schaal van de stad door de gebouwmassa te geleden met een hoogteaccent, overstek, doorkijkjes en losstaande trappenhuizen. In het alzijdige gebouw is extra aandacht gegeven aan de plintaansluiting rondom het gebouw. Langs de autovrije kade ontstaat extra levendigheid door de kadewoningen. De pilasters op de begane grond worden beΓ«indigd met een gemetseld zitbankje of plantenbak. Deze ingebouwde inrichtingselementen markeren een semi-private ruimte en stimuleert gebruik door de bewoners.
De geveluitwerking versterkt de hoofdvorm door variatie in detail en geeft zo aansluiting bij de menselijke maat op de publiek/sociale schaal. In de zuid-, oost- en westgevel geeft een rigide raster van warme bakstenen ruimte aan grote ramen met ruime, semi-inpandige, balkons. De plint van de oostgevel zoekt verbinding bij de woonkwaliteit van de autoloze kade. Op de twee hoeken van de oostgevel, zuid en noord, vindt men de twee collectieve entrees. De trap- en lifttoren staat op de verdieping los van het gebouw. Deze bruine bakstenen torens geven een extra benadrukking van het gebouwvolume. Ze versterken zo het accent van de toren aan de noordzijde en de grote overstek aan de zuidzijde.
De materialisatie verbindt zowel de gebouwen onderling als de openbare ruimte rondom. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Ze vormen een zacht contrast met de grijsbruine kleur van de secundaire elementen zoals hekwerken, kozijnen, beplating en bruine baksteen. Door een licht bruine sintering op de gele baksteen wordt het contrast tot de bruine baksteen verzacht. De baksteenpatronen op de gevel zijn afgeleid van de typisch Zeeuwse stoplappatronen. Op deze geborduurde stoplappen staan gegolfde en hoekige patronen die intuΓ―tief te vertalen zijn in halfsteens baksteenpatronen. Door dit te gebruiken als inspiratie ontstaat er een unieke verbinding met de identiteit van deze plek.
Westerschans 1A is aangesloten op een bijzonder systeem voor warmte- en koudeopslag, namelijk een ijsbuffer. Een groot bronvat van 15 meter diameter wordt gevuld met ijs in combinatie met zonneluchtcollectoren en pv-cellen op het dak. Door gebruik te maken van kristallisatiewarmte wordt het gebouw verwarmd en gekoeld.