A Hidden House, Nijmegen






Introductie
De opdrachtgevers hebben altijd de wens gekoesterd om een eigen droomhuis te bouwen. In 2016 vonden ze de geschikte plek in Nijmegen; een verscholen kavel in de bosrijke omgeving van Nijmegen. Het huis moest een bepaalde elegantie uitstralen. Het zou mode
moeten zijn maar wel verfijnd. Het zou ruim worden maar niet overweldigend mogen voelen.
Toelichting categorie
Na het vinden van de kavel zijn de opdrachtgevers op zoek gegaan naar de juiste architect. In eerste instantie zijn drie bureaus benaderd. Alle drie de architectenbureaus hebben hun visie aan de hand van schetsen mogen presenteren. Er werd inhoudelijk naar de schetsen gekeken maar even zo belangrijk, er werd gekeken of er een klik was. Uiteindelijk is er gekozen voor Engel Architecten, op basis van de schetsen maar vooral op basis van de klik. We mochten daadwerkelijk aan de slag. Wel met een belangrijke kanttekening, of eerder gezegd, waarschuwing: âIk vind bijna niets mooiâ, aldus de opdrachtgever, met een grote glimlach op het gezicht. Nu houden wij wel van een uitdaging, en dus zijn we vol goede moed aan de slag gegaan. Na enkele weken schetsen en maquettes maken was het dan zover, we konden het ontwerp presenteren. Op naar Nijmegen, met tekeningen en impressies. We spraken de tekeningen door en lieten de impressies zien. Het zag er mooi uit maar het enthousiasme leek te ontbreken. Weer terug naar huis, even laten bezinken. Na enkele dagen belde de opdrachtgever. Hij vond het ontwerp mooi maar dit kon niet de bedoeling zijn? Al na enkele weken een ontwerp? Dit deel van het proces zou juist het leukste moeten zijn, en daarom lang moeten duren. We doen dit samen, stap voor stap, dat was het idee. Terug naar de tekentafel. En stap voor stap, gedurende een proces van enkele jaren zijn we gezamenlijk tot het ontwerp gekomen.
Toelichting ontwerp
Het kavel meet circa 6000m2 en ligt verscholen tussen bestaande boomrijke kavels. Het hoogteverschil op de kavel bedraagt circa 4 meter, aflopen naar het zuidwesten. De toegang wordt gevormd door een lange inrit, een soort laan, met hoge bomen. Vandaaruit kom je op de plek waar het huis is gebouwd. Het huis bestaat uit een kelder, begane grond en eerste verdieping. De opdrachtgevers wilden graag een ruim huis dat niet groots zou aanvoelen. De plattegrond meet circa 20 bij 14 meter en is onderverdeeld in een viertal kwadranten. Deze kwadranten zijn als de vleugels van een vlinder verdeeld rondom de entreehal. De vleugels hebben ieder hun eigen afmetingen, al naar gelang de functie die het herbergt.
Het bestemmingsplan schrijft een goothoogte van 7 meter voor. Om de verbinding met de tuin te versterken is er gekozen voor een vlinderdak. Deze opent zich naar de tuin toe en versterkt daarmee de relatie met de omgeving. Het vlinderdak is dubbel gekromd uitgevoerd, dat wil zeggen dat iedere zijde van het dak een lichte helling heeft. Deze helling zorgt voor een perspectivische verkorting, waardoor het huis vanuit sommige hoeken compacter en verticaler lijkt. Het oogt eleganter, minder groots.
Binnen is vanuit iedere vleugel langs buiten een andere vleugel zichtbaar. Buiten wordt als het ware naar binnen gehaald. Dit wordt versterkt door de royale overstekken met plafonds die van binnen door naar buiten lopen.
Voor de materialisering is gezocht naar natuurlijke materialen die een zeker contrast met elkaar vormen. Er is gekozen voor een grijze baksteen. De baksteen heeft een Hilversums formaat, met terugliggend voegwerk. Hierdoor ontstaat een fraaie horizontale lijnwerking. De kozijnen zijn gemaakt van eerste klas eikenhout. Het hout is voorzien van een zeer duurzame transparante UV bestendige coating. Hierdoor blijft de kleur van het eikenhout ook door de jaren heen behouden.
Het tuinontwerp is van de hand van Anet Scholma, van Buro Mien Ruys. Al tijdens de bouw zijn delen aangelegd zodat de opdrachtgevers al in de eerste seizoenen de mogelijkheid hadden om van al het groen te genieten.
De bouw is verzorgd door bouwbedrijf Van Dinther