Transformatie Wevershuis Vijzelgracht






Introductie
Woonhuis Vijzelgracht 24 is een rijksmonument met een rijke geschiedenis dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Tijdens de restauratie en renovatie is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en zoveel mogelijk origineel materiaal weer zichtbaar gemaakt. Latere uitbouwen zijn verwijderd, en deels ve
ieuwd teruggebouwd.
Toelichting categorie
Na de korte periode van de wevers, rond 1700 wanneer het pand in bezit komt van verschillende eigenaren, bewonen diverse meerdere gezinnen het pand. De beroepen van deze families zijn divers (zeevaarder, scheepsdokter, courantenbezorger, schilder; de vrouwen werken als naaister en werkster).
Aan de huidige indeling en overgebleven âsporenâ is het oorspronkelijke gebruik van het huis af te lezen. Samen met het respecteren en tonen van de historie, zorgen het inzetten van nieuwe technieken en het gebruikmaken van mode
e materialen dat er een fantastisch gezinshuis is gerealiseerd.
Kenmerkende originele bouwdelen zijn bewaard en gerestaureerd. Nieuwe ingrepen zijn aangepast aan het bestaande huis.
De zonnige, fraaie in grootte variÃĢrende kamers hebben ieder hun eigen sfeer. Naast elkaar bevinden zich, zorgvuldig gedetailleerd, originele houten wanden, kozijnen, vloeren en trappen, en nieuwe rvs en houten wanden, stalen kozijnen, terrazzo-, houten- en gietvloeren, glazen balustrades, kleurfolies en polyester bekledingen.
Om toegerust te zijn voor de toekomst is de gasaansluiting verwijderd, is het huis extra geïsoleerd en is een warmtepomp en vloerverwarming geïnstalleerd. Mede hierdoor zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Enkele oude houten balken en delen van de trappen zijn nog in originele staat, de ramen zijn gerestaureerd en voorzien van bijzonder gedetailleerde achterzetramen. In de bijkeuken is een deel van het oude buitenkozijn geïntegreerd. De aangebouwde twintigste-eeuwse opslagruimte aan de achterzijde heeft weer plaats gemaakt voor een tuin. De nieuw toegevoegde, drie verdiepingen hoge glazen serre, die de niet waardevolle uitbouw van omstreeks 1850 vervangt, versterkt het contact met deze nieuwe tuin.
De oude hoofdstructuur is weer zichtbaar en de nog in tact gebleven oorspronkelijke elementen hebben een passende plek gekregen in het nieuwe interieur. De nieuwe zorgvuldige detaillering in combinatie met de oorspronkelijke zeventiende eeuwse elementen geeft dit huis zijn bijzondere karakter.
Toelichting ontwerp
Bij de hoogwaardige transformatie en renovatie van Vijzelgracht 24 is gebruik gemaakt van zeer uiteenlopende technieken en materialen, zowel ambachtelijk als innovatief.
Om een goed inzicht in de bouwkundige staat van het pand te krijgen en zodoende een gedegen restauratie- en renovatieplan op te stellen is het pand allereerst ontdaan van overtollige, niet waardevolle bouwdelen. Tevens zijn het kleuronderzoek van het interieur en onderzoek naar de eigenaren en gebruikers als input gebruikt voor de indeling en inrichting. Bouwhistorisch onderzoek en archiefonderzoek hebben geleid tot vele aanknopingspunten voor de renovatie.
Vijzelgracht 24 is gebouwd volgens een vast stramien en heeft een rechthoekige plattegrond - het standaardhuis meet 8,25 x 6 m, met uitstek linksachter (aanbouw van 5,15 x 2,85 m). Het pand bestaat uit een souterrain, belÂŦ-etage, een eerste verdieping en een zolder met kap. De kelder met stahoogte was bestemd voor de spinsters. De echte productieruimte was gedacht op de eerste verdieping maar ook de vliering was zo ruim dat er getouwen geplaatst werden. De begane grond ligt, vanwege de hoge kelder, boven het maaiveld.
De oorspronkelijk hoofdindeling, evenals de bestaande (oude) trap tussen de bel-etage en de eerste verdieping zijn gerespecteerd en waar nodig hersteld.
Het hoofdontwerp voor de indeling en functionele bestemming van de grotendeels reeds aanwezige ruimtes is aangevuld met enkele nieuwe elementen zoals de serre. Deze nieuwe glazen uitbouw vervangt het achterhuis, dat in een zeer slechte bouwkundige en constructieve staat bevond, met hetzelfde bouwvolume en vloeren op dezelfde hoogte als oorspronkelijk.
Alle nieuwe techniek is onzichtbaar geïntegreerd. Nieuwe toevoegingen zijn duidelijk als zodanig herkenbaar, terwijl het eindresultaat als een coherent geheel functioneert.
Door de bouwkundige staat van het monument, waarbij de invloed van de tijd heeft geleid tot scheefstand en onregelmatigheden, zijn alle nieuwe elementen ter plekke ingemeten en op maat vervaardigd. Daarbij is gekeken naar de meest geschikte technieken en materialen, waarbij ambachtelijkheid en innovatie zijn gecombineerd.
Elke ruimte heeft zijn eigen functionele uitwerking, waardoor er een diversiteit aan sferen is ontstaan. Het toegepaste kleurpalet is gebruikt als verbinding en versterking van de verschillende materialen en ruimtes. Het palet van uiteenlopende kleuren verloopt van donker op de beneden verdieping naar licht op de zolderverdieping.