The Grid






Introductie
Stads wonen met de natuur om je heen, als onderdeel van een gemeenschap: in The Grid komt dat allemaal samen. KCAP heeft een wooncomplex ontworpen waarin ontmoeting - in de collectieve tuin, de lobby als woonkamer - centraal staat, terwijl door het vele groen - op de balkons, in de binnentuin - het buitenleven naar Amsterdam is gehaald.
Toelichting categorie
Wonen in The Grid doen mensen samen. Met medebewoners, in de collectieve binnentuin, en in de transparante lobby. Want natuurlijk stellen mensen prijs op hun privacy, maar ze willen ook delen - en niet alleen puur praktische zaken, maar vooral ervaringen en momenten. Daarom kunnen bewoners van The Grid gebruik maken van meerdere gedeelde ruimtes.
âHet gebouw is daarmee een eigentijdse vertaling van het woonhotel uit begin van de 19e eeuw, waar bewoners net zo makkelijk in de publieke lobby of op het terras samenkwamen, als in de eigen suite of op het privÊbalkon,â aldus Irma van Oort, projectarchitect van The Grid en partner bij KCAP.
Hart van het gebouw is de centrale, dubbelhoge hal: een extra woonkamer waar bewoners elkaar tegen kunnen komen, een verjaardagsfeest kunnen vieren, of een boek kunnen lezen met uitzicht op de groene binnentuin. Een speciaal ontworpen meubel - om op te zitten, aan te werken - onderschrijft dit, en loopt door naar buiten, naar de gezamenlijke tuin.
Deze tuin is dÊ plek voor alle bewoners om samen van het buitenleven te genieten, en speelt daarmee een essentiÃĢle rol in het ontwerp. De binnentuin biedt ruimte voor initiatieven van burenborrel tot barbecue, en versterkt het gevoel van gezamenlijk eigenaarschap - waardoor The Grid ook echt kan uitgroeien tot een gemeenschap. Om ontmoeting aan te moedigen ontwierp Sant en Co Landschapsarchitectuur een markant, ossenbloedrood lounge-element, dat doorloopt in stalen zitranden: The Spider.
Maar in The Grid wonen mensen ook samen met de stad. De transparante hal, balkons en loggias verbinden de bewoners met de buitenwereld, met de nieuwe wijk âAan het IJâ. De openheid van de plint werkt ook omgekeerd, en biedt een doorkijk van de straat naar de groene binnentuin, die toegankelijk is voor het publiek. Daarbij wordt deze tuin ook verbonden met het naastgelegen groene gebied rond de Energy Transition Campus, waardoor een parkachtige publieke zone ontstaat.
Want in The Grid wonen mensen in en met het groen. Doordat het een gebouw is uit balkons, die samen voor een steeds groenere aanblik zullen zorgen. En door de binnentuin, een van gevel tot gevel glooiend landschap met wuivend gras, bloeiende planten en bomen die een rijke bijdrage levert aan de stadsecologie. Daarmee biedt The Grid een uitzonderlijke hoeveelheid aan buitenruimtes, inspelend op de behoefte van mensen om dichter bij de natuur te leven - middenin Amsterdam.
Toelichting ontwerp
The Grid is het eerste opgeleverde gebouw van de nieuwe woonwijk âAan het IJâ in Amsterdam Noord, op het terrein van het voormalige industriegebied Overhoeks. Het gebied wordt ontwikkeld door Amvest, die de ambitie hebben om hier de groenste wijk van de stad te creÃĢren.
Kwaliteit was hÊt centrale uitgangspunt achter het ontwerp van The Grid. Binnen de nieuwe ontwikkeling valt het gebouw op door de vele buitenruimte - zowel gedeeld als privÊ - en door het gevoel van gemeenschap dat het de bewoners biedt: een alzijdige, uit balkons gestapelde âwoonwereldâ.
âHet is echt een uniek gebouw. Het is geen rechte façade: het heeft een mooie gelaagdheid en tsja, al die ramen met al dat lichtâĻ Dat is toch geweldig,â zegt Julien van Katwijk, bewoner van The Grid.
Ieder appartement heeft ten minste ÊÊn en maximaal vijf balkons, afhankelijk van de grootte van de woning; daarmee wordt de leefruimte doorgetrokken van binnen naar buiten. Ook kunnen bewoners als het mooi weer is de bovenste helft van hun verdiepingshoge glazen gevelramen helemaal open schuiven; zo ontstaan er inpandige loggiaâs waar de bewoners beschermd tegen de wind buiten kunnen zitten. De terrassen zorgen daarbij binnen voor een zee van licht, en een wijds uitzicht over de Amsterdamse skyline.
Tegelijkertijd zorgt de getrapte manier van stapelen er voor dat de privacy van de bewoners gewaarborgd blijft. Door de beplanting van de balkons zal het complex in de loop van de jaren tevens steeds groener worden. In de constructie is een bijzonder regenwaterafvoersysteem geïntegreerd dat rekening houdt met de getrapte vorm van het gebouw; ook het vele groen zelf zorgt voor opvang van water, en voor verkoeling bij hittestress.
De balkons zijn de blikvangers van The Grid - het gebouw dankt haar naam zelfs aan het opvallende raster van getrapt gestapelde terrassen. De gevel is uitgevoerd in rijke materialen als natuursteen, aluminium en verdiepingshoog glas. De bovenste etages, die zijn vormgegeven als een lichtglanzende, messingkleurige kroon, geven het gebouw een elegante en luxueuze afsluiting. Het gevarieerde materialenpalet zorgt er tevens voor dat de uitstraling van het gebouw, afhankelijk van licht en weersomstandigheden, van karakter verandert, maar altijd aantrekkelijk blijft. Door de balkons aan alle gevels kent The Grid geen echte voor- of achterkant, waardoor er een nieuwe woningbouwtypologie ontstaat.