DB55






Introductie
DB55 is een geheel nieuw archetype: blended-use. Een voormalige houtloods is getransformeerd tot een gebouw waarin elke vierkante meter vierdubbel gebruikt wordt.
Door middel van een aantal slimme ingrepen is er een aantrekkelijke en indrukwekkende ruimte, ontstaan waar tientallen verschillende functies samenkomen en elkaar versterken.
Toelichting categorie
DB55: de eerste Blended Venue
Het Houthavengebied in Amsterdam is een stuk havengebied in ontwikkeling, waar industrie wordt omgeven door nieuwe kantoor- en woongebouwen. Het toevoegen van menselijke schaal en voorzieningen zijn hard nodig om de leefbaarheid van de buurt te waarborgen.
Om dit te bereiken heeft D/DOCK met DB55 een geheel nieuw archetype gecreÃĢerd; de Blended Venue.
Onze gebouwen worden gemiddeld genomen 50 uur per week gebruikt en staan dus in feite 70% van de tijd leeg. Stel je eens voor wat er gebeurt als we onze gebouwen beter kunnen gebruiken door van gebruiker te kunnen wisselen gedurende de dag, week of maand?
In vrijwel alle gebouwen staat in feite de scheiding tussen mensen centraal. Weliswaar zijn er soms diverse functies in ÊÊn gebouw samengevoegd, toch is er dan vaak nog steeds sprake van gescheiden ingangen, gescheiden verkeersruimtes, gescheiden gebouwdelen, gescheiden verdiepingen.
DB55 gaat juist over het weghalen van deze traditionele scheiding tussen mensen.
Elke ruimte is door iedereen te gebruiken, ook in de avonden, nachten en weekenden.
Hierdoor ontstaat een plek die bruist. Sociale interactie en onverwachte ontmoetingen leiden tot de levendigheid. Dit verrijkt zowel het gebouw als de buurt.
Concreet wordt DB55 op dit moment gebruikt voor werken, sporten, muziek maken, evenementen, een openbaar restaurant, ove
achten, tentoonstellingen, bioscoop, kinderspeelplaats, onderwijs, auditorium, ijsbad, werkplaats, en ga zo maar door. Door dit vierdubbel gebruik van ruimte krijgt 1.100 m2 de waarde van 4.400 m2.
DB55 versterkt de verbinding tussen mensen, laat de buurt profiteren en laat zien dat we veel beter gebruik kunnen maken van de gebouwenvoorraad, wat in deze tijd van woningschaarste hoognodig is.
Het principe van DB55 past in de opkomst van de deeleconomie, die draait om het delen van diensten en producten. Tot op heden is de invloed van de deeleconomie op architectuur echter relatief beperkt gebleven. De sectoren waarbij het gedeelde gebruik van een ruimte wel al een stap verder ging, zijn retail en horeca. Covid-19 heeft deze ontwikkeling versneld. Bakkers zijn inmiddels pakketpunten geworden, in hotels wordt gewerkt, in nachtclubs kan je spinnen en in theaters werd geknipt.
DB55 is het prototype van deze belangrijke ontwikkeling. DB55 is geen kantoor, maar als âBlended Venueâ een plek waar kunst, optredens, vieringen, onderwijs, familie, vrienden en werken door elkaar heen blenden.
Toelichting ontwerp
Het ontwerp van het gebouw draait om vier pijlers:
1. Circulariteit
2. Van binnen naar buiten
3. Blended-Use
4. Biophilia
Circulariteit
Om echt circulair te kunnen bouwen, moet je beginnen bij het aanbod en dan pas ontwerpen. Zo wisten we voor het ontwerp al welke stalen trappen we zouden krijgen en zijn de verdiepingsvloeren daarop gemaatvoerd. De vloerafwerking komt uit oude treinstellen of restpartijen en houten plankenvloeren die dienst deden als dakbeschot van woningen. Daarbij bestaat DB55 uit gerecycled beton en glaswanden welke testpuien waren bij TNO of als mock-up fungeerde. Alle verlichting is deels rest, product uitloop en re-furbished. Alle betegelingen van de sanitaire ruimtes zijn restpartijen uit faillissementen en alle audiovisuele en keuken apparatuur heeft bij DB55 een tweede leven gekregen. Dat laatste geldt ook voor 70% van al het meubilair.
Van binnen naar buiten
Onze architectonische visie is dat we gebouwen ontwerpen âvan binnen naar buitenâ. Eerst willen we weten waar de gebruiker staat in het gebouw en waar de gebruiker dan behoefte aan heeft. De gevelopeningen zijn bijvoorbeeld gemaakt op plekken waar je daglicht en uitzicht nodig hebt, niet waar je het zou verwachten op basis van het gevel ontwerp.
Blended-use.
Om de ruimte maximaal te kunnen benutten voor allerlei activiteiten, hebben we de vrije hoogte grotendeels intact gehouden. Bijna alle elementen zijn op wielen geplaatst en er zijn zo min mogelijk vaste elementen, zoals vast meubilair en wanden, gebruikt.
De douche is luxe vormgegeven, wat een wellness gevoel geeft. De keuken is een grootkeuken met wasstraat, zodat er voor grote groepen goed eten kan worden bereid. Aan de voorgevel is een glazen en geïsoleerde vouwpui toegevoegd, die over de volledige breedte te openen is.
Biophilia
Veel gebouwen worden potdicht gemaakt en maximaal geconditioneerd. Als het buiten 32 graden, staat de airco binnen maximaal te draaien waardoor er mensen in een wollen trui zitten te werken. Wij hebben er nadrukkelijk en heel bewust voor gekozen het anders te doen. We accepteren dat het wat warmer is binnen als het buiten een tropische dag is. De Houthavens is een gebied met een verkoelende bries, dus met de ramen open geeft dat een heerlijk vakantiegevoel binnen. En als het buiten stortregent, mag je dat binnen best horen. Er zijn genoeg plekken waar je er geen last van hebt tijdens bijvoorbeeld een videocall. Het zorgt ervoor dat je je bewust bent van de natuur en de seizoenen.