Stimulerende Omgevingen

Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer

Introductie

Het Binnenhof in Den Haag wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. Het hart van de Nederlandse democratie heeft zich verplaatst naar andere, tijdelijke plekken. Zo vergadert de Tweede Kamer sinds september 2021 in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken dat is getransformeerd tot nieuw, maar tevens herkenbaar ‘huis voor de democratie’.

Toelichting categorie

Zecc werd door het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester geselecteerd om het voormalige pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te vormen tot tijdelijke onderkomen waar de Tweede Kamer haar werk tijdens de renovatie ongestoord kan uitvoeren. Voorzien van vergelijkbare faciliteiten als aan het Binnenhof, geschikt voor het politieke proces met alles wat daarbij hoort.

De ultieme uitdaging was om twee tegengestelde waarden, toegankelijkheid en beveiliging, in ÊÊn gebouw te verenigen. Om dit te bewerkstelligen, is aan de al bestaande ingang een tweede ingang toegevoegd. Deze publieksentree, aan de zijde van het Centraal Station van Den Haag, is speciaal bedoeld om de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks de Tweede Kamer bezoeken op een waardige manier te ontvangen.

Om de werknemers en bezoekers van deze tijdelijke Tweede Kamervesting zich meteen thuis te laten voelen, zijn bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof nagebouwd of hergebruikt. Zo zijn er de kenmerkende roltrappen die vanaf de centrale hal direct naar de plenaire zaal op de tweede etage van het gebouw leiden. De route van de entree tot de plenaire zaal heeft dezelfde sequentie als op het Binnenhof. Ook de positie van de zaal is op hetzelfde niveau. Deze herkenbaarheid maakt dat men zich sneller thuis voelt en als vanzelfsprekend door het gebouw navigeert. Als een ‘plug-in’, is het bestaande perenhouten meubilair van de Tweede Kamer (naar ontwerp van Pi de Bruijn) hergebruikt en chirurgisch ingepast in de beschikbare ruimte.

Waar de vaste medewerkers van de Tweede Kamer hun weg al gauw door het gebouw zullen vinden, hebben eenmalige bezoekers meer houvast nodig. Dit vinden zij, zogezegd, in de messingkleur, die hun oog trekt naar sleutelruimtes- en elementen. De scanstraten, de roltrap, de garderobe met zijn kluisjes, de informatiebalie: allemaal zijn ze in ÊÊn oogopslag te herkennen. De messingkleur is niet alleen handig omwille van oriÃĢntatie, maar brengt ook een sprankeling in het van oorsprong toch vrij ondoordringbare kantoorgebouw dat erg aan zijn tijd gebonden is. Het maakt het toegankelijker en meer van nu.

Toelichting ontwerp

Het ontwerp voor de Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer is functioneel, fris en herkenbaar met focus op transparantie en duurzaamheid. De nieuwe hoofdentree vindt op een frisse manier aansluiting bij het al bestaande jaren 80 gebouw, dat gekenmerkt wordt door zware betonstructuren. De expressieve getande vorm van de nieuwe luifel, is gebaseerd op het stramien van het gebouw. Om de bestaande wat zware en gesloten gevel wat te verzachten, is gekozen voor afgeronde, vloeiende vormen in een lichtglanzende messingtint. Deze tint is geïnspireerd op de oorspronkelijke messingkleurige letters van de signing van Buitenlandse Zaken, die voorheen aan de buitenkant van het gebouw te zien was. De witte gekromde gedeeltes van de luifel, die opvallen door hun geweven, netachtige textuur, zijn bekleed met 3D geprinte kunststof (een samenwerking met Aectual). Het materiaal, hergebruikt plastic, is 100% circulair.

Vanuit de hoofdentree lopen de bezoekers naar de beveiligingscheck. De scanstraten, die volledig zijn uitgevoerd in de elegante messingkleur, vallen door hun discrete plaatsing in de ruimte buiten het zicht. De check is snel vergeten zodra de bezoekers de centrale hal in stappen. Met zijn hoge rasterplafond, kenmerkende slanke pilaren en de messingkleurige roltrap, is deze ruimte het indrukwekkende oriÃĢntatiepunt van het gebouw.

Ook op de eerste verdieping attendeert de bekende messingkleur de bezoeker op een belangrijke ruimte. De contouren van de plenaire zaal worden afgetekend door behang en stoffering in deze tint. Van binnen is de oorspronkelijke zaal ontmanteld en groter gemaakt. Dankzij het samenspel met het mode
e, lichte interieur, dat gekenmerkt wordt door zachte grijstinten, krijgt het meubilair een frisse(re) uitstraling. Hiertoe draagt ook een dakraam bij, waarvan de geometrische vormen terugkomen in onder meer de balustrade van de zaal. Met deze geometrische accenten wordt de verbinding gelegd met de vormentaal die in het oorspronkelijke gebouw van Apon te vinden zijn.

Doelstelling was een tijdelijke huisvesting te ontwerpen waar de gebruikers na 5,5 jaar bij wijze van spreken niet meer uit willen. Het eindresultaat is even karakteristiek als mode
, even representatief als intiem. Het ontwerp laat zien dat de tijdelijke huisvesting van het parlement representatief, fris en herkenbaar kan zijn.

Zecc-Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer-Stijn Poelstra 01.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Den Haag
Functie gebouw Kantoorgebouw
Datum van ingebruikname 2021-09-07
Bouwperiode Van 2019-02-01 tot 2021-05-01
Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf i.s.m. de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Architecten Bart Kellerhuis Mario van Kooij
Aannemers Strukton Worksphere | Utrecht
Adviseurs Stevens Van Dijck Bouwmanagers en Adviseurs (Zoetermeer) IMd Raadgevende Ingenieurs (Rotterdam) Valstar Simonis (Rijswijk) Peutz (Zoetermeer) Theateradvies (Westzaan) Hospitality Group (Amersfoort)
Colofon

Architectenbureau Zecc Architecten
Contact info@zecc.nl
Telefoonnummer 0302731289