Nieuwbouw productielocatie WILA De Tool






Introductie
De nieuwe productievestiging van WILA in het Gelderse Lochem is uniek. "De Tool" is opgezet als ÊÊn volume van 155 bij 85 meter waarin alle functies zijn opgenomen. Door de panoramische raampartijen is er veel daglicht Ên uitzicht, zowel in de kantoren als de productiehal. Het gebouw is bovendien all-electric en duurzaam.
Toelichting categorie
WILA produceert high-end systemen en gereedschappen die metaal in elke gewenste vorm kunnen buigen. Het Nederlandse bedrijf is inte
ationaal marktleider en levert tools voor de meest uiteenlopende producten: van keukenapparatuur tot aan plaatmateriaal voor de scheepsbouw. Precisiewerk dat nauw luistert. WILA telt ruim 350 man personeel, heeft een eigen R&D en een wereldwijde verkooporganisatie in Nederland, de VS en China.
In de nieuwe productielocatie - aan het Twentekanaal en de Kwinkweerd - werken zoân 150 mensen. Het is de tweede productievesting van WILA, op steenworp afstand van de hoofdvestiging. Reden voor de nieuwbouw was gebrek aan ruimte voor het gestaag groeiende bedrijf. Soms stonden bewerkingsmachines die bij elkaar horen verspreid over de werkvloer en moest er veel worden versleept. Dat stond de productie en logistiek in de weg. De nieuwe locatie is daarom zeer efficiÃĢnt met logische routes en maximale flexibiliteit zodat er optimaal kan worden gewerkt.
Voor een industriÃĢle fabriek waar 7 dagen per week, 24 uur per dag productie wordt gedraaid, is de nieuwe vestiging opvallend licht, maar ook stijlvol en âwarmâ. Alles straalt dezelfde kwaliteit en aandacht uit als de producten die WILA levert.
Het uitdragen van deze identiteit is belangrijk voor de directie. Transparantie naar de buitenwereld toe - letterlijk een inkijk geven in het high-tech productieproces - hoort daarbij. Net als een gezonde en duurzame werkomgeving voor de medewerkers. Personeelsverloop en ziekteverzuim zijn in deze vestiging zeer laag. Binnen het gebouw zijn geen afgesloten âwereldenâ. Kantoor- en productiepersoneel staan integraal met elkaar in verbinding en vormen een team.
Om dit te kunnen bereiken is het gebouw opgezet als ÊÊn volume, dus zonder compartimentering. Zo heeft de enorme productiehal een vrije overspanning van ruim 21 meter. Dat had wel enige consequenties voor de brandveiligheid. In samenwerking met de Brandweer en Rijkswaterstaat is gekozen voor een maatwerkoplossing. Rond het gebouw is een bluswaterriool aangelegd. Het water staat in directe verbinding met het Twentekanaal. Op diverse plekken liggen putdeksels die in geval van brand geopend kunnen worden voor toegang tot bluswater.
Toelichting ontwerp
Aan het Twentekanaal in Lochem heeft WILA afgelopen jaar een tweede productievestiging geopend. WILA maakt toonaangevend kantbank gereedschap en Tool Holders en produceert wereldwijd.
Deze unieke productielocatie kan als ÊÊn volume gelezen worden, waarin alle functies zijn opgenomen. Het gebouw is alzijdig ontworpen. Rondom het gebouw wordt geparkeerd. Het pand straalt zuiverheid en precisie uit. Om de lengte van het gebouw te benadrukken is gekozen om horizontaal zwart plaatmateriaal toe te passen. Aan beide uiteinden van dit volume (85x155 meter) zijn een tweetal insneden met rvs panelen gemaakt waarin de kantoren, bedrijfskantine, kleedruimtes zijn gehuisvest. Deze rvs panelen worden vervaardigd met het product dat WILA zelf produceert.
In de kopgevels van het gebouw zit een grote hoeveelheid glas waardoor zowel de bosranden van Lochem-Ampsen met het treinverkeer aan de noordrand als het Twentekanaal met de vrachtschepen aan de zuidkant wordt beleefd.
In de productiehal zijn veel panoramaramen toegepast. Sheddaken op het dak zijn op de noordkant voorzien van lichtstraten. Deze daglichttoevoegingen hebben samen met de groenbeleving een positieve invloed op het welzijn van de medewerkers. De productiehal bestaat uit 1 brandcompartiment en is opgebouwd uit een raster van vakwerkliggers met een grote vrije overspanning. Het productieproces van WILA is hierdoor zo optimaal mogelijk ingericht.
Het gebouw is zodanig geïntegreerd ontworpen dat zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde ondersteunende functies zijn neergelegd. Tussen de kantoren en de productiehal is een glazen atrium gemaakt. Dit zorgt voor veel licht en zicht, maar ook voor groenbeleving. Twee enorme bomen bevestigen de hoge ruimte. Dit atrium is tevens het entreegebied en het verbindende element voor informele ontmoetingen. Van daaruit kan gekozen worden om of naar de productiehal te lopen of middels een industriÃĢle trap omhoog te gaan naar het kantoorlandschap met een panorama view.
Aan de zuidzijde bevindt zich onder andere de gezamenlijke kantine die via een groot bordes te bereiken is. Vanaf dit bordes is het gehele productieproces (15.000 m2) te overzien. Aangrenzend aan de kantine ligt een inpandig dakterras, voorzien van een glazen schuifdeursysteem, zodat ook in het voor- en najaar kan worden genoten van de frisse buitenlucht. Tevens is dit terras voorzien van een vertical garden.
Tot slot is het noemenswaardig dat het hele gebouw all-eletric en duurzaam is uitgevoerd.