Huis voor Cultuur en Bestuur






Introductie
De gemeente Midden-Groningen is naarstig op zoek geweest naar een gemeentehuis dat meerdere functies accomodeert en een nieuwe openbare ruimte creΓ«ert voor de inwoners van gemeente Midden-Groningen waar inwoners zich in herkennen en samenkomen. Door het markante ontwerp dat de trots op de regio weergeeft, is er een nieuw hart aan Hoogezand gegeven
Toelichting categorie
Om het voorzieningenniveau en de stedenbouwkundige situatie in het centrum van Hoogezand te verbeteren werd in 2012 besloten om het gemeentehuis, de bibliotheek, het kunstencentrum en het theater te centreren in één prominent, publiek gebouw. Het moest gaan om een gebouw dat de identiteit van Hoogezand niet alleen versterkt, maar ook een nieuwe impuls geeft. En nog belangrijker is de sociaal-maatschappelijke functie die het gebouw speelt. Vandaar dat we dit project inzenden in de categorie βLeefbaarheid & sociale cohesieβ.
Het ontworpen gebouw draagt bij aan de leefbaarheid van de omgeving, stimuleert de verbindingen tussen mensen onderling en versterkt de samenhang. Het gebouw verbindt niet alleen de gemeentelijke organisatie, maar brengt ook alle lagen van de samenleving tot elkaar. De plek die dit faciliteert is de centrale straat van het gebouw. Hieraan grenzen alle functies en is er plek voor ontmoeting; de burgemeester en het kind dat voor een pianoles komt gaan door dezelfde voordeur naar binnen.
Het ontwerp adresseert actuele maatschappelijke vraagstukken. Letterlijk elke inwoner van de gemeente, maar ook van daarbuiten kunnen elkaar hier ontmoeten, kennis opdoen, studeren, ervaringen delen, meningen uitwisselen, en terecht bij de gemeente voor hun vragen.
Het kunstwerk dat is verwerkt in het eigenzinnige gevelpatroon is van City as Archive. Het verbeeldt alle nationaliteiten die in de gemeente wonen, werken en leven. De gemeente Hoogezand-Sappemeer telt namelijk meer nationaliteiten dat de stad Groningen. Inclusiviteit staat daarom centraal.
Het ontwerp is erop gericht een thuis te zijn voor iedereen, van jong tot oud, van arm tot rijk, toegankelijk en laagdrempelig. Daa
aast stimuleert het ook het gebruik van de stedenbouwkundige inrichting en voorzieningen van het centrum van Hoogezand.
Toelichting ontwerp
Het Huis voor Cultuur en Bestuur. Een uniek ontwerp dat een oppervlakte beslaat van 9.250 m2, en een thuis is voor verschillende maatschappelijke en culturele functies.
Het ontwerp voor het gebouw bestaat eigenlijk uit twee los van elkaar functionerende gebouwen, verbonden door een straat en bruggen. Dit stimuleert de gebruikers van beide gebouwen contact met elkaar te zoeken, en zorgt daarom voor een sterke levendigheid. De hoogte van de straat wordt benadrukt om het verbindende imago van het ontwerp te onderstrepen, en is zowel in het exterieur als in het interieur de architectonische blikvanger. Door de grote hoogte, het overstek, en het silhouette van de gevel te voorzien van een gevelpatroon ontstaat een duidelijk adres voor de verschillende functies. Het dak van de straat verbeeldt de trots op de werkgelegenheid in de omgeving: de themaβs kassen en scheepsbouw zie je terug in het ontwerp. De twee aangrenzende gebouwen zijn meer generiek in karakter; het is flexibel en heeft een rijke detaillering dat verwijst naar het strookkartonverleden van de regio.
De architectonische uitdaging was de vier verschillende functies een passende uitstraling te geven en te zorgen dat het interieur de uitwisseling tussen de vier gebruikers faciliteert. De oplossing ligt deels in de centrale binnenstraat. Deze verbindt de verschillende functies en maakt er onderdeel van uit. Door de publieke ruimtes flexibel indeelbaar te maken, kan gedurende de dag eenvoudig worden geschakeld tussen intiem en groots. Gebouw heeft dan ook de kwaliteit op om te anticiperen op benodigde ruimte, door ervoor te kunnen kiezen om de hal wel of niet af te sluiten, zonder dat dat ten koste gaat van de gemoedelijke atmosfeer. De compleet computergestuurde verlichting speelt hierbij een cruciale rol en zorgt voor passende verlichting in de gehele hal; bijvoorbeeld in de avond theatraal rood en overdag een warm neutraal licht.
De integratie van gemeentehuis, bibliotheek, theater en kunstencentrum zorgt voor lagere exploitatiekosten en een efficiΓ«nter gebruik van het aantal vierkante meters door dubbelgebruik van ruimtes.
Door gebruik te maken van verschillende materialen en kleuren is het onderscheid tussen de functies duidelijk zichtbaar. Al het vaste inventaris is mee ontworpen in het totale ontwerp. De centrale tribune-trap is hier een goed voorbeeld van maar ook de ontvangstbalie van het gemeentehuis.