Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) Spaubeek

Introductie

De BMV is rijk aan functies. Kindcentrum, gezondheidscentrum, sport, verenigingen, horeca en buurtplein representeren feitelijk het Limburgse dorp. De BMV biedt sociale cohesie en integratie en vergroot de leefbaarheid van het dorp nu ook in Limburg mede door secularisering de kerk wegvalt als verbinder tussen onderwijs, zorg en verenigingsleven!

Toelichting categorie

Relevantie - De kerk was lange tijd een verbindende factor in gemeenschappen t.a.v. zorg, onderwijs en verenigingsleven. Mede door voortschrijdende secularisering staan zelfs in de ‘ons kent ons’ kleinschaligheid van het Limburgse dorp deze functies onder druk. Hulp bij het dorpsfeest of activiteiten met ouderen, vrijwilligers in school en op sportveld of leden voor een voltallige harmonie zijn lastig te vinden; tegelijkertijd een breed gevoeld gemis ‘het dorp is het dorp niet meer’.

Stedenbouw - Het dorp ontstond ooit rond de kerk, maar nieuwe wijken liggen los aan de noordzijde van de landschappelijke groenzone die loopt van Centraal Plateau tot aan Geleenbeek. Nadat in deze groenzone al een zorgcentrum en sportvelden waren gesitueerd was dit de kansrijkste positie voor de BMV. Wijken worden verbonden, scholieren ontmoeten ouderen in het zorgcentrum en sport, spel en natuur komen samen. Het entreeplein is ingericht als informeel dorpsplein met een ‘zanderige vloer’ met enkele boompjes, cafÊ en terras, jeu de boules baan en ruimte voor kermis, brasserie en andere feesten. Ouders wachten op hun kinderen en ontmoeten zo andere dorpsgenoten en een wandelroute voert omhoog naar het Plateau. De BMV herstelt a.h.w. het weefsel van dorp en landschap en verbetert de sociale en fysieke infrastructuur in het dorp.

Gebouw - Een slimme lay-out biedt iedereen meer gebruiksmogelijkheden dan standalone mogelijk is. Een atrium vormt het multifunctionele hart en dient ook als huiskamer voor senioren en leerplein voor leerlingen; jong en oud ontmoeten elkaar. Alle gebruikers hebben een eigen entree aan het atrium waar ook hun courantere ruimten als vergader- of teamkamer praktisch zijn gesitueerd. Multifunctioneel door andere gebruikers wordt zo gestimuleerd, je hoeft niet het hele gebouw door. De teamkamer biedt overdag toezicht op de kinderen in het atrium en fungeert ’s avonds als vergaderkamer voor verenigingen. Schutterij- en scoutinglokaal dienen overdag als extra onderwijsruimten. Afsluitbare kastsystemen bieden praktische privacy voor iedereen. Maar om deze win-win situatie te bereiken moeten gebruikers samenwerken, afspraken maken over gebruiksuren, beheer, energie en schoonmaakkosten. De verleiding om samen ‘meer uit het gebouw te halen’ is de nieuwe stimulans om elkaar weer op te zoeken. Elkaar nodig hebben zorgt voor een nieuwe sterke collectieve ervaring van verbondenheid en draagt zo bij aan een betere leefbaarheid in Spaubeek!

Toelichting ontwerp

Limburg is oud cultuurland, vanaf de Romeinen die bouwden met lokale kalksteen tot de langs de Maas geïntroduceerde Barok met het brede gebaar, eigen aan de Limburger (Bouwen in Limburg – Vereniging Ons Limburg). Nieuwe architectuur die voorkomt uit deze rijke historie zal een ‘verbinder voor allen’ kunnen zijn. Zoals de vertrouwde Limburgse boerderij met stoere volumes rond een centrale cour, veelal introvert met enkele grote (poort)openingen en ramen waar nodig. De nieuwe BMV integreert tal van deze ‘specifieke’ kenmerken in een meer ‘generieke’ vormgeving. Een schijnbaar willekeurig ensemble van losse gebouwen herinnert aan het boerenhuis met schuren, maar biedt tegelijkertijd herkenbare gebouwdelen voor iedere afzonderlijke gebruiker. Maar zoals bij de witgekalkte boerengevels, voegen wij door toepassing van ÊÊn materiaal de losse delen weer samen tot een ensemble. ‘Eenheid in verscheidenheid’ door gebruik van uniforme Limestone gevelstenen o.b.v. restfracties van de lokale Kunradersteen zelf ontwikkeld met MBI. Een houten lambrisering en gevlinderde betonvloer zijn zowel huiselijk als praktisch.
Het atrium is als het boerenerf het multifunctionele hart temidden van alle functies. Een ontvangstdesk wordt ’s avonds uitgeklapt tot kookeiland voor workshops; kleedaccommodaties zijn zowel voor voetbal, onderwijs als verenigingen; leerlingen kunnen vanuit school direct naar de scouting of voetbaltraining. De voetbaltribune is ook pauzeplek en buitenlokaal en de tribunetrappen binnen zijn extra collegezaaltjes. De harmoniezaal ligt met vouwwanden aan het atrium, direct verbonden met de horeca en dient als ruimte voor kerstvieringen enz..
De BMV ligt langs de sportvelden midden in een nieuwe ecologische bloementuin met hoge diversiteit aan bloeiende vaste planten, en een speelbos voor de school aan het Plateau. Parkeren vindt uit het zicht plaats in een nieuwe parkeerstraat met veilige kiss & ride zone voor sport en onderwijs. Waterbuffering in een wadi en kratten onder de halfopen van de parkeervakken behoeden voor overlast bij felle buien. Nestkasten, bijenhotels en kikkerpoel versterken de biodiversiteit en brengen de jonge generatie op speelse wijze in contact met de natuur. Het buurtplein met entreepatio en gezondheidscentrum ligt herkenbaar aan de straat pal tegenover het zorgcentrum dat zo wordt geïntegreerd in de BMV. Zo versterkt de BMV niet alleen de leefbaarheid van de directe omgeving maar van het hele dorp Spaubeek.

BMV Spaubeek 1 - Buurtplein.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Plaatsnaam project Spaubeek
Functie gebouw Mixed use
Datum van ingebruikname 2022-01-24
Bouwperiode Van 2020-06-29 tot 2022-01-10
Opdrachtgever Gemeente Beek
Architecten Mark Feron Bram Orbons
Aannemers Jongen Bouwpartners | Landgraaf
Colofon

Architectenbureau ARCHITECTENZAAK
Telefoonnummer 0457009714