Het Open Venster






Introductie
Op een bestaand fundament ontwierp BDG Architecten een nieuwe toekomstbestendige kindvoorziening. Verder bouwen op een gerealiseerde kelderbak en verdiepingsvloer maakt het ontwerp in basis zeer duurzaam, maar ook uitdagend. Door de bestaande betonsparingen te vergroten is de gewenste openheid in het interieur gecreÃĢerd evenals een dynamisch hart.
Toelichting categorie
Het Open Venster staat niet alleen letterlijk, maar als brede kindvoorziening ook figuurlijk in het hart van de Rotterdamse wijk Lombardijen. Naast de basisschool hebben ook de peuterspeelzaal en de bso hun plek in het gebouw. Ouders zijn van harte welkom in de uitnodigende âhuiskamerâ.
Het Open Venster wilde een transparante school met een duidelijke structuur. Het ontwerp waarborgt een goede balans aan rust en prikkels. Zowel in kleurgebruik en materialisering als in de indeling van de ruimte. Zo is bewust gekozen voor ruime lokalen en geen leerpleinen. Leren gebeurt dus in basis in de klas. Maar het gebouw biedt verder veel plekken voor bijzondere activiteiten, zoals de speelse en uitdagend ontworpen beweegwereld in de bestaande kelderbak.
Het centrale hart is ruimtelijk zo vormgegeven dat het alle programmaonderdelen over alle bouwlagen van de kindvoorziening koppelt en tegelijkertijd de sporthal naar de straat toe een open karakter geeft. In de verdiepte gymzaal hebben de kinderen drie keer per week gym. Bij deze Lekker Fit!-school staat gezondheid en beweging namelijk hoog in het vaandel en dat draagt de school naar binnen en naar buiten toe uit. Overal zijn doorkijkjes en door de grote open vensters wordt letterlijk zichtbaar gemaakt wat de school âbeweegtâ. In het ontwerp kreeg beweging ook op andere plekken de ruimte, zoals in de brede verkeersruimten en de speelse tribunetrap met glijbaan die het hart met de gymzaal verbindt. Door de deuren naar het aangrenzende speellokaal te openen ontstaat een podium voor vieringen en opvoeringen. Het XL ganzenbord op de vloer is samen met het team van Het Open Venster ontworpen. Spel en bewegen is ook in de buitenruimte doorgevoerd, zowel op maaiveld als op het dakplein voor de bovenbouw met picknick- en tafeltennistafels.
Toelichting ontwerp
De realisatie van nieuwbouw van Het Open Venster kent een lange geschiedenis. Een eerdere poging tot nieuwbouw werd tussentijds stopgezet toen bleek dat de beoogde constructie niet voldeed en het ontwerp onvoldoende aansloot bij de wensen van de school. In 2019 is een nieuwe ontwerpwedstrijd uitgeschreven die BDG Architecten won met een plan dat verder bouwt op de bestaande fundamenten. Dit maakt het ontwerp door de besparing op materiaal en bouwkosten in basis al zeer duurzaam. Maar ook uitdagend, want diverse constructies en voorzieningen, zoals de aansluiting voor de douches beneden waren al gedefinieerd.
Door de bestaande betonsparingen te vergroten is het gelukt de gewenste openheid in het interieur te creÃĢren en ontstaat er een dynamisch hart als ankerpunt voor ontmoeting en bewegen. Bovenop de bestaande kelderbak en verdiepingsvloer is rondom dit centrale hart een heldere organisatie ontworpen. De kelderbak was oorspronkelijk berekend op twee gymzalen. Een naburige school had inmiddels een eigen sportvoorziening dus volstond ÊÊn zaal. De overmaat hebben we ingevuld met een podiumtrap met glijbaan, een speellokaal en een ouderkamer.
De routes door de school zijn beperkt. De kleuters gaan via de grote ingang naar hun klassen. De andere groepen gaan via de buitentrap naar hun domein. Het ruime dakplein biedt samen met het plein beneden veel speel- en sportplek. Vanuit de onderbouwlokalen en de peuterspeelzaal is een directe verbinding met het buitenplein. Voor de peuters door een groene heuvel op een natuurlijke manier van de rest gescheiden, zodat de kleinsten hier veilig kunnen spelen. Door de kolommenstructuur blijft de indeling van de school flexibel. Met het oog op de toekomstwaarde is constructief ook rekening gehouden met uitbreiding van drie lokalen op de eerste verdieping mÊt behoud van het dakterras.
De belangrijke functie die Het Open Venster in de wijk heeft komt niet alleen tot uitdrukking in het multifunctionele gebruik, maar ook in de uitstraling van het gebouw. Het richting het Spinozapark trapsgewijs oplopende volume neemt een prominente stedenbouwkundige positie in de wijk in. De krachtige en alzijdige gevelcompositie is een eigentijdse vertaling van de kenmerkende (wederopbouw) architectuur in de wijk. De transparante plint verbindt het onderwijs met de omgeving. Op de hoek van de Catullusweg en Pascalweg accentueert een sparing in het volume de hoofdentree. De luifel die hierdoor ontstaat heet leerlingen en wijkbewoners welkom.