Stimulerende Omgevingen

Matrix One

Introductie

Waar laboratoria in de regel goed beveiligde en gesloten ruimtes zijn, is Matrix een sociale en laagdrempelige werkomgeving waar iedereen zich welkom voelt. In het ontwerp is dit vertaald in een brede ‘sociale’ trap met flexibele werkplekken waar mensen kunnen overleggen.

Toelichting categorie

Matrix One wil op verschillende manieren een stimulerende omgeving zijn. Allereerst fysiek: door van het trappenhuis een sociale ontmoetingsplek te maken, is het interieurontwerp erop gericht dat mensen eerder de trap nemen dan de lift. Daa
aast is er een inpandige fietsenstalling die volledig transparant is waardoor fietsgebruik wordt gestimuleerd. Door een breed aanbod van voorzieningen en speciale aandacht voor sociale ruimtes, wordt het makkelijker voor gebruikers aan Matrix One om elkaar te ontmoeten. Dit zal naar verwachting zorgen voor kruisbestuiving en kennisvermeerdering. Zoals vele onderzoeken uitwijzen, draagt groen bij aan welbevinden; vandaar de wanden met planten die automatisch worden bewaterd. Veel aandacht was er voor de werkomstandigheden; zo is er voor veel wanden een vilt afwerking gebruikt. Dat was niet alleen uit esthetische overwegingen maar ook om de akoestiek te verbeteren en een rustige en intieme sfeer te scheppen. Doordat Matrix One meerdere bedrijven en laboratoria zal huisvesten, biedt het kansen voor een verdere verlevendiging van het terrein. Matrix One is ten slotte een voorbeeld van hoe circulariteit kan leiden tot een energie-efficiÃĢnt, flexibel en sociaal gebouw waarvan de materialen ooit nog een tweede leven kunnen krijgen. Opdrachtgever en MVRDV willen met deze aanpak ook andere bedrijven inspireren.

Toelichting ontwerp

Het gebouw telt naast kantoren en laboratoria diverse ontmoetingsruimtes, een atrium waar kan worden vergaderd, een auditorium met 70 plekken en een ‘Club Matrix’ voor borrels waardoor een hechte gemeenschap ontstaat, gericht op kennisdelen en interactie. De zigzagvorm van de paden op de campus waar Matrix Innovation Center zich bevindt, inspireerde het ontwerpteam tot het gevelpatroon, waardoor de paden visueel doorlopen in het gebouw. Direct bij de hoofdentree aan de zuidzijde bevindt zich de eyecatcher van het gebouw die al van buitenaf zichtbaar: de ‘sociale trap’. Deze brede met hout beklede trap heeft een aantal zitjes en een plantenwand waardoor er extra werk- en vergaderplekken ontstaan.
De trappen en het atrium zijn nu al de populairste plekken voor de gebruikers van Matrix One; hier kunnen ze elkaar ontmoeten en ideeÃĢn uitwisselen. De trappen zijn voorzien van weelderige groene plantwanden, die zichtbaar zijn van buitenaf, een ontwerp waarvoor werd samengewerkt met interieurarchitect up architecture, dat ook het restaurant en lobby inrichtte. Vilten afwerkingen van de muren verbeteren de akoestiek en zorgen voor een rustige en intieme sfeer. Het gebouw bevat en auditorium met 70 zitplaatsen, wat van Matrix One een centrum maakt voor kennisdelen.
Duurzaamheid is een rode draad in het ontwerp. Het gebouw is ontworpen met circulariteit als uitgangspunt. Dat begint met de constructie; die is flexibel aan te passen aan persoonlijke voorkeuren van de huurders. Kantoren kunnen eenvoudig worden getransformeerd tot laboratoria, en krimpen of juist groter gemaakt. Aan het einde van de levensduur kan het gehele gebouw uit elkaar worden gehaald, meer dan 90 procent van het materiaal kan worden hergebruikt. Deze taak wordt vergemakkelijkt door online materialenpaspoort Madaster, dat de gegevens bewaart.
Matrix One is zeer energiezuinig: bijna de gehele energiebehoefte wordt opgewekt door 1000 m2 aan zonnepanelen op het dak. Dankzij de toepassing van ‘smart buildingtechnologie’ weet het gebouw waar gebruikers zich bevinden en is het mogelijk om persoonlijke klimaat- en lichtinstellingen automatisch af te stemmen op persoonlijke voorkeuren. De stroom voor kritieke laboratoriumapparatuur loopt voor de veiligheid niet via het smart system maar via een apart circuit. Matrix One voldoet aan de ambitieuze Amsterdamse doelstellingen voor energie-prestaties (EPC 0,15) en waterberging.

Matrix One_1.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Kantoorgebouw
Datum van ingebruikname 2022-09-02
Bouwperiode Van 2020-12-01 tot 2022-07-20
Opdrachtgever Matrix Innovation Center
Architecten Frans de Witte
Aannemers De Vries en Verburg Bouw | Stolwijk
Adviseurs Ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs MEP Deerns Bouwkosten IGG Bouweconomie Anne Boonstra
Colofon

Architectenbureau MVRDV
Website www.mvrdv.com
Contact pr@mvrdv.com
Telefoonnummer 0104772860