Radboudumc Hoofdgebouw






Introductie
In het nieuwe Radboudumc Hoofdgebouw staan samenwerken, ontmoeten en kennisdelen centraal. Voor alle eindgebruikers: patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers. In dit ‘meest duurzame ziekenhuisgebouw van West-Europa’ komt de missie van het Radboudumc tot leven: duurzaam samenwerken voor persoonsgerichte zorg met impact op de volksgezondheid.
Toelichting categorie
Het Hoofdgebouw is gestoeld op de Bossche School-stijl: humaan, menselijk, verbinding met de natuur en ‘eigen’. Deze architectuur past ook goed bij de bestaande monumentale gebouwen. Het gebouw kent ideale maatverhoudingen volgens de gulden snede. Samen met de heldere ruimtelijk-functionele opbouw en routes, en de zorgvuldige materialen en details, draagt het bij aan gezondheid en welzijn van alle gebruikers. Daglicht, uitzicht op groen en doorkijkjes maken elke ruimte prettig. Verblijven en werken in natuurlijk licht ondersteunt het bioritme en is cruciaal voor lichamelijk en geestelijk herstel. De omega vorm en de lage borstweringen bieden patiënten vrij zicht en de drie glazen atria zorgen voor daglicht tot in het hart van het gebouw. ‘Eigen’ natuur is ook naar binnen gehaald: volwassen bomen en levend groen in de ontvangsthal, retail- en polikliniek-pleinen; en grafieken in wand- en vloerafwerkingen. Daglicht en natuur zijn voelbaar & tastbaar tot in de meest hygiënische ruimten. Het ontwerp faciliteert de nieuwe organisatie: makkelijker, efficiënter en prettiger samenwerken voor zorg, onderwijs en onderzoek. De eenduidige omgevingen en organisatie maken dat ruimten gebruikt worden op basis van werkelijke behoeften. Voor patiënten is het prettig en duidelijk waar zij ontvangen worden, zich inschrijven, aanmelden, voorbereiden en via welk stijgpunt zij direct naar hun bestemming gaan. Door de centrale ontvangstgebieden voor patiënten en multi-inzetbare werkruimten voor medewerkers, zijn op de poliklinieken de looplijnen kort en steeds de beste spreek-, onderzoek- & behandelruimten te gebruiken. Op de verpleegafdelingen kan, door uitgekiende plaatsing en vormgeving van de decentrale zorgsteunpunten, elke gebouwvleugel aan een ander specialisme worden toegekend of in geval van besmetting apart ingezet worden. En ook de stafgebieden zijn activiteitgericht ontworpen; met ruimten voor ontmoeting, samenwerken en geconcentreerd werken. De eigenheid op elke verdieping, gebouwvleugel en van markante ‘hubs’ ondersteunden de identiteitsbeleving en wayfinding. Het gebouw is drempelvrij en tuinen zijn bed-toegankelijk. Balies op verschillende hoogten zijn gastvrij en hoeken zijn afgerond; je stoot je nergens aan. De trappen liggen uitnodigend bij de liften en nodigen uit tot een actieve levensstijl. Passende contrasten, goede bewegwijzering, houten materialen en markante lichtarmaturen ondersteunen op visuele en tactiele manier de wayfinding, ook voor slechtzienden.
Toelichting ontwerp
Met het Hoofdgebouw is de overgang naar een nieuwe duurzame zorgcampus bekroond. De opgave was een BREEAM Excellent ziekenhuis realiseren, met gedeelde ruimten voor personeel, studenten en onderzoekers. Met dit meest duurzame ziekenhuis van Europa is een groene, gezonde en stimulerende omgeving gecreëerd, waar goede zorg, prettige samenwerking, het dele van kennis en formele en informele ontmoeting gestimuleerd wordt. Zoals de Radboudumc bestuurder zei: “Professionals vroegen zich op voorhand af: hebben we genoeg privacy om te bellen of te overleggen, flexibiliteit in ruimte, geeft het voldoende rust? En daar krijg ik juist heel positieve verhalen over. Mensen zeggen ook: het is juist boven verwachting.”
Het gebouw voegt zich in de campus opzet met losse gebouwen aan de centrale as. Deze as is door dit hoofgebouw ingekort, wat de looplijnen in het UMC aanzienlijk verkort. Het gebouw zelf is conceptueel ruimtelijk uitgewerkt in een omega-vorm en heeft 3 atria (zie hierboven). Functioneel is het gelaagd: poliklinieken, verpleegafdelingen en stafafdelingen. Laag in het gebouw liggen de functies met de meeste drukte; centrale ontvangst en voorbereidingsplein. Hierboven de poliklinieken met ruime spreek- en onderzoekskamers die door meerdere specialismen te gebruiken zijn. De rustige verpleegafdelingen bevatten 150 eenpersoonskamers met grote ramen en eigen sanitair. Ook is er op de kamer ruimte voor het blijven slapen van een naaste. In de kamer is alle zorg ‘flush’ in de wand weggewerkt en de sfeer huiselijk. Verschillende opstellingen zijn mogelijk, en het ‘smart hospital-systeem’ maakt de kamer ook technisch aanpasbaar op de wensen van de patiënt of de noden van de zorgverlening. ‘Bright sites’ nodigen uit tot reactiveren: centrale lounges, kleinere huiskamers en toegankelijke daktuinen. De stafgebieden liggen bovenin het gebouw en zijn de ‘hub’ voor kennisdeling.
Binnen het budget is een veilige, nuttige, aangename én duurzame zorg- en werkomgeving gecreëerd. Met een zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing in de parkomgeving, met ontmoetings-‘hubs’ voor patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers. Met een efficiëntieslag, zodat het UMC 100.000m² minder ‘stenen’ nodig heeft. Met een heldere structuur, strategisch geplaatste stijgpunten en innovatieve slimme (zorg)technieken, zodat het gebouw adaptief is en blijft. En met onderscheidende architectuur die tot in detail is doordacht. Dit Hoofgebouw van het Radboudumc is markant, ‘eigen’ en menselijk.