Superlofts Groningen






Introductie
Gelegen in een transformatiegebied, bracht Superlofts Groningen een coΓΆperatie samen van eigenaren die investeren in het gebouw en de gedeelde voorzieningen. Het Superlofts concept bood 48 huishoudens de kans om collectief besluiten te nemen over hun gebouw en eigen woning. Het resultaat is een uniek woongebouw waarin geen woning hetzelfde is.
Toelichting categorie
Superlofts Groningen laat zien hoe je een appartementengebouw met bijzondere impact kunt realiseren door (1) met een grote mate van participatie van toekomstige bewoners te ontwikkelen, (2) kwaliteit toe te voegen met collectieve voorzieningen en (3) voorwaarden te creΓ«ren om individuele woningen op maat te kunnen maken.
Samen met de initiatiefnemers richtte Marc Koehler Architects hiertoe een traject in van workshops en inspraak van belangstellenden. De bewonersgroep, georganiseerd als CoΓΆperatieve Vereniging, werd zo een gelijkwaardig partner bij de ontwikkeling. Met regelmaat werden er bewonersavonden georganiseerd zodat er van schetsontwerp tot oplevering steeds overleg was met de hele groep.
De hoofdopzet van het gebouw, verdiepingshoogtes, ontsluiting, buitenruimtes en positionering van schachten en meterkasten werden in overleg bepaald en zodanig gekozen dat er zoveel mogelijk vrijheid voor eigen invulling van de woning bleef bestaan. Ter Steege verzorgde de bouw van dit casco en essentiΓ«le onderdelen van de woning. Iedere bewoner was verantwoordelijk voor het ontwerp en definitieve realisatie van het eigen interieur.
In workshops met bewoners over de eigen woning moedigde MKA een denkwijze aan die onderzoekt wat wonen voor ieder individu betekent. Gerichte vragen over persoonlijke woonbeleving en -genot stuurden zo het ontwerp van alle woningen.
Het resultaat is een samenstelling van 48 unieke woningen in één collectief ontwikkeld gebouw. Die grote variatie aan appartementen is een reflectie van de zeer gevarieerde groep bewoners. Starters, gezinnen met kinderen, alleenstaanden en mensen die hier oud willen worden: ze hebben samen hun eigen plek gecreëerd.
Het project staat bol met inspirerende voorbeelden van precieze oplossingen en plattegronden. Zo hebben bijvoorbeeld meerdere bewoners er bij het ontwerp van hun woning rekening mee gehouden dat deze in de toekomst aangepast zou kunnen worden, bijvoorbeeld als de kinderen uit huis gaan.
Door te vertrouwen op elkaars kennis en kunde bewezen initiatiefnemers, architect, bewoners en bouwer het succes van een marktconform alte
atief op traditionele woningbouw.
Toelichting ontwerp
De transformatie van kleinschalige bedrijvigheid naar een woonwijk brengt een andere schaal naar het gebied. Superlofts Groningen en de andere nieuwe gebouwen die langs het Oosterhamrikkanaal verrijzen bepalen die nieuwe schaal voor de toekomst. Superlofts Groningen bestaat daarom uit twee gebouwen die verschillen in hoogte en materialisatie. De laagbouw sluit in hoogte en kleur aan op de naastliggende gebouwen. De toren is door het hoogte-accent en materiaal een nieuwkomer op de kade die aansluit bij de hogere gebouwen in de omgeving.
Het gebouw bestaat uit 48 woningen verdeeld in 6 hoofdtypes: lofts appartementen, woon/werk lofts, ΒΎ tuin lofts, ΒΎ superlofts en 1/1 superlofts op de twee bovenste lagen van de laagbouw en penthouse lofts op de bovenste 2 lagen van de toren. De woningen zijn ontsloten vanaf de straat, een inte
e corridor of een semi-private galerij boven de straat. De woningtypes variΓ«ren van 46 tot 138 m2, zijn dubbelzijdig of overhoeks georiΓ«nteerd, over 1 of 2 lagen met balkon, loggia of een tuin. Op het lage dak is een collectieve dakterras voorzien. In samenwerking met de individuele bewoners is er in een aantal van de woningen een vide gerealiseerd. In de compositie van de woningen, hun oriΓ«ntatie en ontsluiting is een zorgvuldige balans zichtbaar tussen individuele bewonerswensen, collectieve belangen, stedenbouwkundige ambitie en de kwaliteiten van de omgeving.
De gevel van de toren is een choreografie van elementen, sommigen voorzien van schuine negge, anderen vlak, creΓ«ren een beeld van verschuivingen, die de gevel steeds voorzien met een spel van licht en schaduw. De verschillende maten van ramen zijn gerelateerd aan de achterliggende functies van de appartementen resulterend in een speelse dynamiek van de verschillende woningtypologieΓ«n in de gevel.
De gevel van de laagbouw is met zijn warme tint en roodbruine kleur verbonden met de bestaande baksteen omgeving. Een patroon van afgeschuinde penanten en verspringende vlakken creΓ«ren een structuur waar elke woning zijn eigen plek krijgt in de gevel. Een speels beeld ontstaat en verrijkt met individuele entrees zorgt voor een levendige straat waar buren elkaar ontmoeten.
Elke woning heeft een eigen parkeerplaats op de collectieve parkeerterrein. Het binnenterrein is voorzien als een groene omgeving met geparkeerde autoβs en verschillende zones die in de praktijk op allerlei manieren gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als speelplaats of buurt BBQ.