Park 070






Introductie
Op de parkeergarage/ atoomkelder van het oude CBS en naast park 't Loo is een autovrij buurtje verrezen met veel ruimte en groen. 2 vierkante bouwblokken relateren aan de naastgelegen reeks jaren '50 stempels. De centrale hoogbouw staat op de fundamenten van het oude CBS. Samen met de hoektoren als blikvanger en een ovaal binnenblokje is er een ens
Toelichting categorie
Het voormalige CBS gebouw heeft ruim 10 jaar leeg gestaan en dat leverde een steeds verder verloederende omgeving op. De locatie ligt aan het eind van het nieuw vormgegeven stadspark ât Loo en wordt begrenst door de spoorlijn Den Haag â Leiden en de Randstadrail. De plek maakt deel uit van de âstempelwijkâ ât Loo en bestaat vooral uit wonen. Het idee was om aan het einde van dit park een extra mooi duurzaam woongebied te maken in plaats van een kantoor dat in de CBS-tijd vooral als gesloten bolwerk functioneerde. Samen met de wijk en de gemeente zijn de eerste concepten ontwikkeld.
Het nieuwe buurtje moest ruim, groen en doorwaadbaar worden. De vierkante bouwblokken zijn heel ruim gemaatvoerd en hebben hun eigen karakter. Het ene binnenhof heeft een gemeenschappelijk tuinhuis en het andere een aantal woningen in een ovale vorm met een afwijkende, natuurlijke materialisering passend in de groene tuinen. De binnengebieden zijn publiek toegankelijk via kleine en grotere poorten. De woningen hebben tuinen aan beide zijden en kunnen van beide zijden benaderd worden. De ruime maatvoering en het bij oplevering zorgvuldig aangelegde algemene groen zorgt er voor dat de privacy toch gewaarborgd is. Door de half-verhoogde ligging van het plan op de parkeergarage kijken aan de buitenzijde de bewoners uit over de omgeving alsof ze op een terp wonen en kunnen passanten niet zomaar naar binnenkijken. Lage muurtjes scheiden privÊ van openbaar.
De hoge middentoren op de fundamenten van het CBS-gebouw is met bezonnings- en windhinderstudies goed bekeken qua impact. Alle woningen hebben bezonde tuinen of balkons. De middentoren staat op hele hoge poten en zorgt voor een spectaculaire doorgang naar de binnenhoven.
EÊn van de blokken is iets het park in geschoven waardoor deze beter zichtbaar is vanuit park 't Loo. Vanuit de hoekwoningen kan met grote ramen teruggekeken worden het langgerekte park in. Op de andere hoek staat de hoektoren als herkenningspunt. Deze krijgt in de zomer natuurlijke schaduw van een enorme plataan. Deze toren en het aangrenzende blok bestaat grotendeels uit (sociale) huurwoningen. De middentoren heeft koop-appartementen met een bijzondere penthouse en de laagbouw bestaan vooral uit diverse typen eengezinswoningen waarvan een deel zeer betaalbaar. Dit zorgt voor een diverse mix aan bewoners.
Toelichting ontwerp
Atoomkelder hergebruikt
Park 070 ligt op de locatie van het voormalige CBS gebouw, destijds het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland, dat circulair is gesloopt. De enorme parkeer-/atoomkelder is als garage hergebruikt en vormt een verhoogd podium waarop de groene, duurzame en geheel autovrije woonwijk is gerealiseerd.
Torens en hoven
Twee vierkante bouwblokken, in maat en schaal gerelateerd aan de naastgelegen CIAM stempels, omsluiten groene binnenhoven. Twee hoogteaccenten versterken het karakter van het plan. De middentoren, opgetrokken op de oude betonschijven van het CBS-gebouw verbindt de twee stempels en vormt zo het centrale scha
ierpunt van het plan. De hoektoren markeert het einde van de historische as van het park ât Loo en vormt een landmark vanaf het spoor.
Park tot aan de voordeur
Met de auto geheel ondergronds en de woningontsluiting grotendeels vanuit de hoven kan het park tot tegen het plan aanlopen. Aangezien de hoven ook landschappelijk zijn ingericht ontstaan groene routes tot aan de voordeuren.
Voor- en achterzijde gemixt
De entrees van de woningen kunnen zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde van de bouwblokken liggen. Daar waar het blok aan de straat grenst liggen de entrees aan de buitenzijde, de langs het park gelegen woningen hebben entrees aan het binnenhof. Dit gevarieerde groene binnengebied met een mix van tuintjes en entrees zorgt voor sociale betrokkenheid en cohesie.
Periscoopwoningen
Voor dit plan zijn bijzondere woningtypes ontwikkeld waarbij woningen binnen dezelfde beuk door elkaar zijn verweven. Dit concept is zowel toegepast bij grondgebonden woningen aan het park als bij kleinere, door een middengang ontsloten appartementen aan de spoorzijde. Al deze woningen hebben zo contact met zowel het binnenhof als uitzicht op het omliggende park en hebben altijd een zonnige en een geluidluwe zijde.