The City Post






Introductie
The City Post in Zwolle heeft een duurzame transformatie ondergaan,van historisch postsorteercentrum naar mode
multi-tenant kantoorgebouw. Met behoud van de oorspronkelijke betonconstructie en toevoeging van transparante architectuur is een toekomstbestendige werkomgeving ontstaan. Het project is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Spoorzone.
Toelichting categorie
De locatie ligt op de hoek van de voormalige Willemsvaart en de Westerlaan in Zwolle. De Willemsvaart, ooit een belangrijke scheepvaartverbinding, werd rond 1900 omgeven door een levendige stadswijk aan de noordzijde en agrarisch gebied aan de zuidzijde. De aanleg van de spoorlijn Zwolle-Amersfoort leidde tot de bouw van een spoorhaven langs de Westerlaan, die tot de jaren â60 in gebruik bleef. Na demping van de haven en een deel van de Willemsvaart kwam ruimte vrij voor een PTT-postgebouw, inclusief een toren. Eind 20e eeuw verhuisde de postverwerking naar de Marslanden, waardoor het gebouw zijn functie verloor.
In 2021 is de omgevingsvisie âOns Zwolle van Morgen 2030â gepresenteerd welke inzet op een sterke stad in een economisch krachtige regio, die zowel nieuwe inwoners trekt als huidige inwoners aan de stad blijft verbinden. De locatie ligt in de strategische ontwikkelzone tussen Stadskrans en Stadsruit. In dit gebied groeien de binnenstad en de Spoorzone langzaam naar elkaar toe.
De transformatie van het gebouw 'The City Post' in Zwolle is het eerste herontwikkelingsproject in de Spoorzone, een van de grootste gebiedsontwikkelingen in Zwolle. De Spoorzone wordt een multifunctioneel gebied gericht op wonen-werken, onderwijs en innovatie, technologie, start- en scale-ups, terwijl de binnenstad zich richt op winkelen, cultuur en horeca. Meer programma en verdichting zijn de ke
van de gebiedsontwikkeling in de Spoorzone. Binnen hetzelfde gebied, waar nu 32.5.000 m² vastgoed staat, zal er straks ruimte zijn voor ruim 650.000 m², waarbij een groot deel van de bestaande gebouwen gehandhaafd blijft.
Publieke ruimte maken
Op de locatie van The City Post, waar de grote schaal van de stad overgaat in de kleine schaal van het historisch centrum, is een publieke stedelijke ruimte gecreÃĢerd met hoogwaardige bestrating, zorgvuldig ontworpen groenvoorzieningen en hoogteverschillen. Aan de gevel aan de Westerlaanzijde is over de gehele lengte van het gebouw een verhoogd terras aangelegd.
Parkeergarage en duurzame vervoersoplossingen
De bestaande kelder is omgebouwd tot parkeergarage. Aan de achterzijde van de begane grond is extra parkeerruimte, er zijn deelauto's beschikbaar voor gebruik en er is een fietsenstalling met omkleedvoorzieningen.
Toelichting ontwerp
Het âStationspostgebouw Zwolleâ, oorspronkelijk in 1971 ontworpen door architecten J.B. Koning en J.C. Rentjes, is getransformeerd van een functioneel postgebouw naar een mode
, duurzaam kantoorcomplex. Het gebouw bestaat uit een laagbouw voor postsortering en een hoogbouw voor kantoren. De transformatie behoudt de karakteristieke prefab betonconstructies. In de laagbouw, met een stramienmaat van 7,20 meter en 18 meter overspannende I-liggers is deze constructie zichtbaar gelaten, wat zorgt voor open vloervelden en een esthetisch industrieel element. De laagbouw is in 2024 in gebruik genomen. De hoogbouw is een separaat ontworpen gebouw, met dezelfde ambitie als de laagbouw, en heeft een andere gevel. Dit gebouw is nu in uitvoering.
De oorspronkelijke betonnen gevel is vervangen door een transparante vliesgevel met geanodiseerde vinnen, waardoor het gebouw uitnodigend en transparant oogt. Binnen zijn vloeren en constructiedelen verwijderd om lichthoven te creÃĢren, wat daglicht tot diep in het gebouw brengt. De liftke
en zijn naar het midden verplaatst, wat de lichttoetreding optimaliseert en een natuurlijke indeling mogelijk maakt. Nieuwe vloeren zijn toegevoegd, waardoor het bruikbare oppervlak is vergroot.
Het hart van het gebouw vormt een vier verdiepingen hoge entreehal met een glazen dak, omringd door gedeelde voorzieningen en werkverdiepingen. Deze hal biedt ruimte voor vergaderplekken, lunch- en koffiegebieden, wat een verbindende functie heeft. Ook de verkeersruimten zijn ontworpen om interactie te stimuleren, met zitplekken en gedeelde faciliteiten.
Het gebouw omarmt de "schoonheid van imperfectie": littekens in het beton zijn geaccentueerd met messing invullingen of open gelaten, verlicht met horizontale lijnen die de vides verbinden. Grote verlichtingsarmaturen in de atria creÃĢren intieme plekken en trekken de aandacht.
De hoogbouw zal de oorspronkelijke gevelindeling behouden, verrijkt met witte natuursteenbanden en profielloze glasstroken voor een verfijnde uitstraling. Binnen blijft de prefab betonconstructie zichtbaar, net als in de laagbouw.
Duurzaamheid staat centraal: de bestaande constructie is hergebruikt. Het gebouw wekt eigen energie op via een WKO-bron en PV-cellen, heeft energie-efficiÃĢnte installaties en beschikt over een Breeam Excellent certificaat, energielabel A++++ en voldoet aan de Paris Proof-standaard. Het resultaat is een inspirerende, duurzame werkomgeving die het industriÃĢle verleden eert en toekomstbestendig is.