Stimulerende Omgevingen

Lighthouse

Introductie

District West: Lighthouse is de eerste stap in de transformatie van Amsterdam Sloterdijk van een eenzijdig kantorengebied naar een levendige stadswijk. Het project omvat de duurzame renovatie en uitbreiding van een bestaand gebouw aan de Basisweg tot een hoogwaardig kantoor van 15.700 m², met een volledig houten constructie en transparante gevels.

Toelichting categorie

Lighthouse maakt onderdeel uit van District West, een inspirerende werkomgeving die de productiviteit en het welzijn van medewerkers centraal stelt. Door het hergebruik van een bestaand gebouw in plaats van nieuwbouw draagt het project in de basis al bij aan een duurzaam toekomstperspectief. De vierlaagse uitbreiding in hout, de demontabele bouwmethode en de toepassing van hergebruikte materialen onderstrepen de circulaire ambities. De aanplant van in totaal meer dan 3.000 bomen, heesters, planten en bloemen op locatie, maakt District West ook een ecologisch verantwoorde werkomgeving die gezondheid en welzijn bevordert.
Met de oplevering van Lighthouse is de eerste stap gezet van de transformatie van District West tot een dynamische en levendige stadswijk. De komende jaren transformeert het gebied tot een dynamische stadswijk met ruim 100.000 m² aan kantoren en voorzieningen. Het industriÃĢle karakter blijft behouden, maar wordt verrijkt met warmte, sfeer en hoogwaardige verblijfsruimtes. De nieuwe entree van het gebouw heeft een oriÃĢntatie op en verbinding met het centrale plein. Door de integratie van uitnodigende publieke ruimten, draagt het bij aan sociale interactie en samenwerking. De transparante architectuur versterkt de openheid en toegankelijkheid van het gebouw, waarbij de grens tussen binnen en buiten vervaagt en een natuurlijke verbinding met de omgeving ontstaat.
Met de toevoeging van het nieuwe volume aan Lighthouse ontstaat een overzichtelijke en uitnodigende entree. De dubbelhoge entreeruimte zorgt voor een royale en ruimtelijke binnenkomst en biedt bezoekers direct overzicht. Het centrale atrium, met de sculpturale trap als blikvanger, speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen verschillende werkomgevingen en stimuleert informele ontmoetingen. De kantoorvloeren liggen op elke verdieping anders aan het atrium, wat gevarieerde zichtlijnen creÃĢert. Door de prominente aanwezigheid van de trap worden gebruikers gestimuleerd om de trap te gebruiken. Grote gevelopeningen zorgen voor overvloedig daglicht, wat de concentratie en het welzijn van medewerkers bevordert. Daa
aast draagt de keuze voor hout bij aan een prettige en natuurlijke werkomgeving. De uitgebreide vergroening van daken en terrassen versterkt niet alleen de biodiversiteit, maar maakt het gebouw ook tot een inspirerende werkplek.

Toelichting ontwerp

Lighthouse is een toonbeeld van architectonische transformatie, waarbij de oorspronkelijke hoogbouw van het voormalige Telegraaf-complex is getransformeerd tot een mode
en duurzaam kantoor. Benthem Crouwel Architects ontwierp een krachtige en herkenbare structuur die naadloos aansluit bij het industriÃĢle en robuuste karakter van District West, terwijl tegelijkertijd warmte en sfeer worden toegevoegd. De vierlaagse uitbreiding in hout, de demontabele bouwmethode en het gebruik van hergebruikte materialen onderstrepen de circulaire ambities van het project.
Het gebouw heeft een heldere en functionele opzet. De uitbreiding is volledig afgestemd op de draagstructuur van het bestaande gebouw, beide gebaseerd op een stramienmaat van 3,6 meter. Dit zorgt voor een grote mate van flexibiliteit in de indeling van de kantoorruimtes en draagt bij aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.
De structuur van de gevel weerspiegelt direct de hoofddraagconstructie en is zichtbaar door de kaders in de gevel. De donkere kaders contrasteren met de lichte gevel van het bestaande gebouw, waardoor een dynamisch en gelaagd beeld ontstaat. Wie goed kijkt, ziet de fijne spikkel in de gevelelementen. Het betreft een graniettoeslag, als knipoog naar de gevelelementen van de bestaande bouw die die tijdens de uitbreiding werden de circulaire benadering van het ontwerp verder versterkt. De nieuwe hoofdentree opent naar een licht en ruim atrium, dat fungeert als het hart van het gebouw. Een robuuste, sculpturale houten trap meandert speels omhoog en verbindt alle verdiepingen van de uitbreiding. Samen met de houten binnenwereld en de overvloed aan daglicht ontstaat een uitnodigend en warm interieur dat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.
Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp. District West streeft naar Zero Carbon Emission en voldoet aan ESG-criteria. De uitbreiding is volledig demontabel met droge verbindingen, waardoor hergebruik eenvoudig blijft. Zo is de vloer gemaakt van stoeptegels in plaats van een cementdekvloer. Een WKO-installatie (Warmte-Koude Opslag) minimaliseert de energiebehoefte, terwijl de SMART ingerichte kantoorvloeren het klimaat dynamisch aanpassen aan gebruiks- en comfortpatronen. Daa
aast dragen de vergroende daken, terrassen en omgeving niet alleen bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie, maar ook aan het welzijn en de inspiratie van de gebruikers.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Kantoorgebouw
Datum van ingebruikname 2024-06-01
Bouwperiode Van 2022-10-01 tot 2024-05-01
Opdrachtgever APF International B.V.
Architecten Daniel Jongtien Maurice Korenblik Lavinia Spruit Douwe Kelderman Maurits van Ardenne Marcel Wassenaar Grey Soekijad
Aannemers Biltz Bouw en Onderhoud B.V. | Amsterdam TotalKlima B.V. | Amsterdam
Adviseurs Adviseur Constructie Van Rossum Consulting Engineers Adviseur Bouwfysica en Brandveiligheid DGMR Adviseur Bouwkosten IGG Building Economics Adviseur Installaties CBRE
Colofon

Architectenbureau Benthem Crouwel Architects
Telefoonnummer 0206420105