Stimulerende Omgevingen

Kindcentrum Presikhaaf

Introductie

Het duurzame en toekomstbestendige kindcentrum Presikhaaf huisvest openbare basisschool De Parkschool en islamitische basisschool Ibn-i Sina. Door de twee scholen in ÊÊn gebouw onder te brengen, wordt de samenwerking bevorderd en profiteren beide scholen van gedeelde faciliteiten, terwijl hun unieke identiteit behouden blijft.

Toelichting categorie

Een verbindende plek in de wijk Presikhaaf in A
hem. Dit is het gezamenlijke doel dat de openbare basisschool De Parkschool en islamitische basisschool Ibn-i Sina en hun schoolbesturen voor ogen hadden bij de ontwikkeling van ÊÊn nieuw kindcentrum. Flores Onderwijs en Stichting Simon Scholen zetten voor de gezamenlijke nieuwbouw in op samenwerking en verbinding tussen de scholen. Ieder vanuit een eigen grondslag zagen de scholen kansen om samen van betekenis en meerwaarde te zijn voor de wijk.
Het innovatieve en toekomstbestendige kindcentrum huisvest nu beide scholen in ÊÊn gebouw. Hierdoor wordt de samenwerking bevorderd en profiteren de scholen van gedeelde faciliteiten, terwijl ook hun unieke identiteit behouden blijft. Door de heldere gebouwstructuur kunnen de ruimten daa
aast optimaal worden benut bij krimp of groei van leerlingenaantallen.

Twee onderwijsvisies, ÊÊn gebouw

De Parkschool biedt als wijkgerichte openbare basisschool onderwijs aan leerlingen ongeacht hun nationaliteit, geloof- of levensovertuiging. Ibn-i Sina is een basisschool op islamitische grondslag voor kinderen uit de regio, die zich richt op integratie, mÊt het behoud van de eigen islamitische normen, waarden en cultuur. Het kindcentrum is ontworpen in lijn met de twee eigen onderwijsvisies, voorzien van groepsruimtes en werkplekken die perfect aansluiten bij hun specifieke lesmethoden. Het gebouw heeft daa
aast ÊÊn groot gezamenlijk activiteitenplein met een dubbele speelzaal, ontmoetingsruimte, bibliotheek en leskeuken, die beide scholen gedeeld gebruiken en waar centraal vieringen kunnen plaatsvinden. Ook is bij het ontwerp goed nagedacht over hoe het schoolgebouw in de omgeving past. Het gebouw is vormgegeven als een iconisch paviljoen in een groen speelpark en vormt een herkenbaar plek in de wijk. Het draagt daarmee bij aan de leefbaarheid en het groene karakter van de omgeving.

Nauwe samenwerking

Het gebouw is tot stand gekomen door nauwe samenwerking, waarbij betrokkenen regelmatig werden geïnformeerd. De buurt kreeg periodieke updates, leerlingen en docenten konden de voortgang via een webcam volgen, er was ruimte voor vragen en iedereen kon ter plaatse een kijkje komen nemen. Dankzij de goede samenwerking is het project binnen de planning gerealiseerd met minder dan tien opleverpunten. Dit is een prestatie, zeker gezien de grote prijsstijgingen die ervoor zorgden dat het project onder druk kwam te staan.

Toelichting ontwerp

Het kindcentrum staat op een schitterende groene plek, midden in de woonwijk. Het oogt als een paviljoen in een parkachtige setting en sluit aan bij de menselijke maat van de gebruikers; de kinderen. Het evenwichtige gebouw is zorgvuldig afgestemd op de omgeving en gaat hier naadloos in op. Het ontwerp benadrukt de synergie tussen de scholen, terwijl het tegelijkertijd binnen Ên buiten hun eigen identiteit accentueert.
Het gebouw bestaat uit twee vleugels en een middenstuk. Centraal bevinden zich de gemeenschappelijke ruimten, zoals de ontmoetingsruimte met keuken, bibliotheek en speellokalen. Net als in het centrale hart ontmoeten de leerlingen elkaar in het speelpark. Hier kunnen de kinderen van de midden- en bovenbouw elkaar opzoeken en samen spelen. De gemeenschappelijke faciliteiten ondersteunen de interactie tussen de scholen.
In de vleugels worden de onderwijsvisies weerspiegelt door middel van specifieke keuzes in ruimtegebruik, transparantie en materialen. De ruimtes sluiten perfect aan bij de lesmethoden. Elke school heeft daa
aast een eigen functionele invulling voor unieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld een gebedsruimte voor Ibn i Sina. Buiten is de eigen identiteit van de twee scholen zichtbaar in de gevels, waar lichte overkragingen en aluminium panelen met unieke patronen de entrees markeren. Binnen zijn in De Parkschool parkillustraties en groene elementen zichtbaar, terwijl in Ibn-i Sina traditionele patronen en structuren te vinden zijn. Deze patronen komen samen in het gemeenschappelijke hart van het gebouw, waar ze dienen als symbolen van verbinding en saamhorigheid.

Schaal, stijl en materiaal

Het gebouw is ontworpen op een schaal die zowel de kinderen als de omgeving aanspreekt door het op te delen in twee afzonderlijke lagen. De begane grond vormt een solide en krachtige basis, terwijl de verdieping een lichtere en zachte esthetiek heeft dankzij een witte kleurstelling en afgeronde hoeken bij de uitkragingen. Deze contrasten dragen bij aan de visuele dynamiek van het gebouw en geven het een karakteristieke uitstraling. De gevelafwerking weerspiegelt de natuurlijke en culturele context. De begane grond is bekleed met minerale gevelstrips in gemÃĒleerde bruintinten, die harmoniÃĢren met de aardse kleuren van de omgeving. De toegepaste groentinten sluiten hier mooi op aan. De verdieping is juist voorzien van een rustige en heldere witte tint van minerale stucwerk, wat zorgt voor een frisse en eigentijdse uitstraling.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Arnhem
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2024-08-01
Bouwperiode Van 2022-05-01 tot 2023-09-21
Opdrachtgever HEVO
Architecten Ravand Suleiman Ronald Olthof Hans van den Dobbelsteen
Aannemers Kuijpers Bouw | Heteren
Colofon

Architectenbureau Architecten VOORMORGEN
Telefoonnummer 0642452093