Stichting Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam






Introductie
Huis Emma Amsterdam was in 1985 het eerste Ronald McDonald Huis van Nederland Ên Europa. Door de herinrichting van het AMC-parkeerterrein werd de entree op de 1e verdieping onlogisch en het huis was gedateerd. HEYLIGERS architects ontwierp een nieuw verwelkomend huis met de eenvoudige, herkenbare vorm zoals een kind een huis tekent.
Toelichting categorie
Het Ronald McDonald Huis Emma biedt gezinnen een veilige en ondersteunende omgeving tijdens de ziekenhuisopname van hun kind. De nabijheid van familieleden heeft een aantoonbaar positief effect op het herstel en geeft ouders de rust en kracht om de zorg vol te houden.
Nieuwe bewoners komen vaak binnen na een ingrijpend gesprek met de arts. Om hen op te vangen, is er naast de entree een aparte ontvangstruimte ontworpen die visueel is afgesloten en zorgt voor geborgenheid en privacy.
Het huis beschikt over slaapkamers met eigen sanitair, woonkamers, een ruime keuken en wasruimtes, zodat het dagelijkse gezinsleven zoveel mogelijk kan doorgaan. Er zijn ook werk- en focusruimtes gecreerd. De volledige rolstoeltoegankelijkheid was een uitdaging door de verschillende verdiepingshoogtes tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw, maar is geheel gerealiseerd.
De gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken met kookeilanden en de woonkamers, bevorderen sociale interactie en steun tussen ouders. Tegelijkertijd zijn er intieme hoekjes waar gezinnen zich kunnen terugtrekken wanneer nodig.
Soms sponsoren bedrijven een maaltijd voor de bewoners. Hiervoor is een buffet ontworpen waar deze maaltijden worden gepresenteerd. Elk gezin heeft een eigen koelkast en bergruimte in de keuken, zodat ze ook zelf maaltijden kunnen bereiden. Vanuit de keuken is er uitzicht op de tuin, en in de zomer kan buiten worden gegeten.
Voor broertjes en zusjes is een speelplek ontworpen, centraal in het huis en vlakbij de woonkamers en keuken. Ook zijn er door het huis speelhoekjes voorzien zodat kinderen altijd een plek hebben om te ontspannen en spelen.
Het huis draait volledig op donateurs, sponsors en vrijwilligers. Dankzij hun inzet kunnen gezinnen tegen een minimale bijdrage verblijven. Om vrijwilligers een fijne plek te bieden, is in het hart van het huis een open zitplek gecreÃĢerd waar zij zich even kunnen terugtrekken, terwijl ze bereikbaar blijven voor bewoners. De kantoren bij de entree hebben transparante wanden, wat de drempel verlaagt voor contact tussen medewerkers en bewoners.
Er is een multifunctionele ruimte ontworpen voor presentaties en het ontvangen van sponsoren. Deze ruimte is flexibel ingericht met modulair meubilair en bevat een tafelvoetbalspel, wat zorgt voor een informele en ontspannen sfeer.
Voor de huismeester is een appartement op de bovenste etage gecreÃĢerd, zodat deze altijd aanwezig is bij calamiteiten. Door de woning bovenin te plaatsen, is de privacy gewaarb
Toelichting ontwerp
Het Ronald McDonald Emma Huis biedt ouders een tijdelijk thuis terwijl hun kind in het Amsterdam VU-MC wordt behandeld. Bewoners komen vanuit de hele wereld, wat zorgt voor een mix van culturen. De uitdaging was een huis te ontwerpen waar iedereen zich welkom en veilig voelt. In opdracht van Salverda, gedelegeerd opdrachtgever van het Ronald Mac Donald fonds, ontwierpen we een huis van 1000 m² met ontvangstruimte, keukens, woonkamers, wasruimte en kantoren, gekoppeld aan het bestaande logiesgebouw.
De vormgeving is gebaseerd op hoe een kind een huis tekent: herkenbaar en warm door Afrormosia-hout. De transparante voorgevel opent zich naar de weg en versterkt het gevoel van welkom. Aan de achterzijde splitst het huis zich in een groter en kleiner huis, wat symbool staat voor een moeder en kind huis. Het interieur bevordert zowel contact als privacy: ouders kunnen ervaringen delen in de keuken en wasruimte, terwijl aparte hoekjes gezinnen ruimte bieden om zich terug te trekken.
Het voormalige Ronald McDonald Huis VUmc is samengevoegd met Huis Emma. Dit huis had kenmerkende doorkijkjes die zorgden voor een bijzondere lichtinval, wat we wilden terugbrengen in het nieuwe huis. Door het toepassen van vides en uitsparingen in de gevel ontstonden de gewenste doorkijkjes. De hoge entree biedt ruimte voor een boom, wat bijdraagt aan een rustgevende sfeer. De zijgevel is grotendeels gesloten, terwijl de transparante achtergevel uitzicht biedt op de tuin.
Het huis volgt de ronde vorm van het perceel. Het begint rechthoekig, maar maakt een knik om binnen de grenzen te blijven, waarbij de achterzijde naar de tuin buigt. Ter plaatse van deze knik is een hap uit de gevel genomen en voorzien van een vide. De Afrormosia-gevel vergrijst en gaat op in de natuur. Nestkasten voor huismussen en vleermuizen bevorderen natuurinclusiviteit.
Binnen behoudt het Afrormosia-hout zijn warme kleur. Het zink van de gevel, dat oud en nieuw verbindt, is hergebruikt. De circulaire vloer bevat versnipperd restafval van het Amsterdam VU-MC en heeft een terrazzo-uitstraling. Alle plafonds zijn voorzien van akoestisch absorberend materiaal. De verlichting is warm en sfeervol.
Het Ronald McDonald Huis draait volledig op sponsors en donoren, waardoor het budget beperkt was. Toch bleven de ambities hoog. Door samen te werken met vertrouwde leveranciers werden veel materialen, apparatuur en verlichting gesponsord, zodat de gewenste kwaliteit behaald kon worden.