Cascade Alkmaar
Introductie
Cascade verwijst naar de trapsgewijze volumes en het programma bestaand uit appartementen in categorie sociale koop tot vrije sector variΓ«rend van 45 tot 135m2. De grote schaal van de hoogbouw sluit aan bij bebouwing langs het Noordhollandsch kanaal. De laagbouw aan de Stationsweg respecteert de kleinschalige 19e-eeuwse Stationsbuurt.
Toelichting categorie
βCascadeβ verwijst naar trapsgewijs opgebouwde volumes maar ook naar het programma. Onze visie is dat compact binnenstedelijk wonen, gericht op een brede doelgroep met ruimte voor ontmoeting en gemeenschappelijke voorzieningen bijdraagt aan leefbaarheid en sociale cohesie. Cascade heeft: een mix van verschillende woningtypen en -categorieΓ«n, comfortabele buitenruimten, twee goed bereikbare, veilige collectieve fietsenstallingen, een dakterras en daktuin en groenvoorzieningen die hittestress verminderen en luchtkwaliteit verbeteren door reductie van fijnstof en COβ opname. Cascade is een geluidbuffer tussen spoor en spoorbuurt. Het geluidscherm tussen hoogbouw aan de noordzijde van de daktuin creΓ«ert een geluid en windstille gemeenschappelijke en goed bezonde ontmoetingsplek voor alle bewoners. Tussen Stationsweg en hoofdentrees overbruggen trappen en een hellingbaan het hoogteverschil naar het voorplein waaraan de overdekte stalling en toegang tot fietsenbergingen ligt.
Het programma bestaat uit 87 appartementen in 24 verschillende types variΓ«rend van studio tot penthouse (45m2GO tot 135m2GO), 87 individuele bergingen en een stallingsgarage met 62 parkeerplaatsen. Ruim 50 % (47) is sociale-koop (45 tot 60m2GO). Alle woningen hebben verdiepinghoge kozijnen met diepe vensterbanken; ontworpen op contact met de omgeving en veel daglicht. De print op de balkonhekken is geΓ―nspireerd op de smeedijzeren hekwerken van de tegenovergelegen woningen. Via de speciale app reserveren bewoners de elektrische deelauto en via de BringMe boxen voor post- en pakketdiensten bij de hoofdentree βs, delen bewoners ook spullen. Het HVC-warmtenet voorziet de woningen van warmte en PV panelen voeden de verlichting van gemeenschappelijke binnenruimten en de drainage van de gevelbegroeiing.
Toelichting ontwerp
Op de locatie gelegen naast bus- en NS-station Alkmaar, overlappen de Kanaaloever ontwikkeling en de stedelijke ve
ieuwing βStationsgebied Alkmaarβ elkaar. Op de kleine, door infrastructuur omgeven, plot zijn appartementen gestapeld tot een verticaal stadsbuurtje. De hoogbouw sluit aan bij de grootschalige bebouwing aan het Noordhollandsch kanaal en markeert de toekomstige wandel- en fietszone van kanaaloever naar Stationsplein. De laagbouw aan de Stationsweg respecteert de kleinschaligheid van de negentiende-eeuwse spoorbuurt. De geluid- en windluwe, buitenruimte tussen de hoog- en laagbouw is een ontmoetingsplek en een buffer tegen het spoorweggeluid waardoor de woon- en leefomgeving verbetert.
Een woonbestemming eiste bijzondere voorzieningen tegen verkeersgeluid en geluid en trillingen van het spoor. Rondom het gebouw is een isolerende betonnen diepwand aangebracht. Rubber blokken en de 2 meter dikke keldervloer voorkomen dat trillingen van het spoor de woningen bereiken. Het horizontaal gelede metselwerk van de straatgevels in verschillende kleuren, verbanden en reliΓ«f is de βruwe bolsterβ. De binnengevels langs dakterrassen en buitenruimten hebben lichte verticale βbekledingβ passend bij een interieur; de βblanke pitβ. Geluidwerende roosters en afsluitbare glazen schermen dempen het omgevingsgeluid en maken de balkons het hele jaar bruikbaar. Het gezeefdrukte patroon dat is geΓ―nspireerd op de smeedijzeren balkonhekken van de tegenoverliggende woningen is transparant en creΓ«ert privacy.





