Stimulerende Omgevingen

Inholland Sluisbuurt

Introductie

Hogeschool InHolland Sluisbuurt is een duurzaam en energiezuinig onderwijsgebouw van 30.700 m². De compacte gebouwvorm en sterk isolerende gevels minimaliseren energieverlies. Met WKO, 2.250 m² PV-panelen en efficiënte installatietechniek voldoet het ruim aan BENG-normen. Transparantie en flexibiliteit stimuleren samenwerking en innovatie.

Toelichting categorie

Hogeschool InHolland is een essentieel ankerpunt in de ontwikkeling van de nieuwe Amsterdamse Sluisbuurt. Als een van de eerste gerealiseerde gebouwen in deze hoogstedelijke wijk draagt het project bij aan de levendigheid van het gebied. Door de combinatie van onderwijs, onderzoek en openbare functies vervult de hogeschool een maatschappelijke rol die verder reikt dan alleen onderwijs.

In de school komen de vele opleidingsdomeinen gezondheid, sport & welzijn, techniek, ontwerpen & informatica, creative business, agri, food & life sciences en business, finance & law samen. Het ruime gezamenlijke atrium met veel licht stimuleert kruisbestuiving tussen de opleidingen en bied een dynamische leeromgeving waarin studenten, onderzoekers en docenten elkaar gemakkelijk vinden. Het atrium, wat ondanks zijn grootte toch geborgenheid biedt, loopt door over vier verdiepingen met brede houten trappen, die studenten bijna ongemerkt omhoogvoeren naar de wat rustiger gesitueerde lokalen en overleg- of samenwerkruimtes.

De openheid en ruimtelijkheid van het atrium ondersteunen interactie en kennisdeling. Brede trappen verbinden de verdiepingen en bieden informele ontmoetingsplekken, terwijl diverse werkplekken en studielounges studenten de vrijheid geven hun ideale leeromgeving te kiezen. De transparantie en overzichtelijke opzet zorgen voor een uitnodigende en laagdrempelige sfeer.

Tegelijkertijd biedt de indeling van het gebouw duidelijke structuur en rust. De opleidingen hebben eigen vleugels rondom het centrale atrium, wat zorgt voor herkenbare, afgebakende plekken waar studenten zich kunnen concentreren en in kleinere groepen kunnen werken. Dit evenwicht tussen een bruisend hart en rustige studieomgevingen maakt het gebouw zowel dynamisch als functioneel.

Daa
aast draagt het gebouw bij aan het welzijn van gebruikers. Het voldoet aan de richtlijnen van Frisse Scholen klasse B, met een gezond binnenklimaat, optimale akoestiek en veel daglicht. Dit draagt bij aan de concentratie en productiviteit van studenten en medewerkers.

Als een van de eerste gerealiseerde gebouwen in de Sluisbuurt vervult de hogeschool een belangrijke maatschappelijke rol met publieke functies zoals een café en een filiaal van de openbare bibliotheek, die ook buiten schooluren toegankelijk zijn. Het paviljoen voor de school ligt direct gelegen aan een nieuw aangelegde pondverbinding. Zo is de school onderdeel van een centraal kruispunt in de nieuwe wijk.

Toelichting ontwerp

Ruimtelijke opzet en interactie
Het hart van het gebouw wordt gevormd door een vier verdiepingen hoog atrium, dat daglicht diep in het interieur brengt. Dit atrium functioneert als open ontmoetingsruimte en is gepositioneerd om verschillende onderwijsafdelingen met elkaar te verbinden. Brede houten trappen, deels bekleed met een blauwstalen loper met geïntegreerde zitplekken en plantenbakken, versterken de dynamiek en bieden informele leer- en verblijfsplekken. De entreezone loopt naadloos over in de buitenruimte, met een terugliggende gevel die beschutting biedt en een vloerovergang die de binnen- en buitenruimte verbindt.

Gevelopbouw en materialisatie
De gevels hebben een gelaagde opbouw die de schaal van het gebouw verzacht en een speels, dynamisch karakter geeft. Verticale vinnen, uitgevoerd in wisselende tinten blauw, brons en grijs, benadrukken de hoogte van het gebouw en zorgen voor een gevarieerd gevelbeeld. Een opvallend zigzagpatroon in de gevel doorbreekt de strakke lijnen en creëert een subtiele ritmiek.
Transparantie speelt een grote rol in de materialisatie. Grote glazen geveldelen, afgewisseld met dichte panelen, zorgen voor een optimale balans tussen openheid en beschutting. Het gebouw krijgt hierdoor een lichte en toegankelijke uitstraling, terwijl de inte
e functies zichtbaar blijven voor de omgeving.
De overgang tussen binnen en buiten wordt versterkt door de setback in de plint, waardoor een beschutte entree ontstaat. Dit architectonische gebaar markeert niet alleen de ingang, maar draagt ook bij aan de menselijke schaal van het gebouw.

Functionele organisatie en routing
De onderwijsafdelingen zijn gesitueerd langs een doorlopende route die van de begane grond via het atrium naar de hogere verdiepingen loopt. Dit creëert een logische en intuïtieve circulatie, waarbij open en gesloten ruimtes elkaar afwisselen.

In de hoger gelegen ‘torenverdiepingen’ bevinden zich de meer rustige studie- en vergaderruimtes, met panoramisch uitzicht over de stad. Hier zijn glazen overlegplekken geplaatst die uitzicht en daglichttoetreding optimaliseren. Door subtiele variaties in indeling en materialisatie heeft elke verdieping een eigen karakter, afgestemd op de behoeften van de gebruikers.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2024-09-01
Bouwperiode Van 2022-01-01 tot 2024-09-01
Opdrachtgever Inholland
Architecten Ronald Schleurholts Martin van Toorn Mattijs van Lopik
Aannemers Visser & Smit Bouw b.v. | Rotterdam
Colofon

Architectenbureau architectenbureau cepezed b.v.
Website www.cepezed.nl
Contact pr@cepezed.nl
Telefoonnummer 0152150000