Activiteiten

In 2022 werd het Platform Ontwerp NL (Vereniging Deltametropool, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, NLingenieurs, bni, BNA, BNSP en NVTL) opgericht om vanuit de vakwereld een bijdrage te leveren aan de grote verbouwing van Nederland.

Tijdens deze bijeenkomst stond de betekenis en doorwerking van ontwerpend onderzoek voor ruimtelijke transitieopgaven centraal. De bijeenkomst werd georganiseerd met de sectie Urban Design van de Faculteit Bouwkunde - TU Delft, en het TU Delft Deltas, Infrastructures & Mobility Initiatief (DIMI).

Aan de hand van een aantal actuele projecten en studies, en door middel van een dialoog tussen vertegenwoordigers van overheden, ontwerpbureaus en kennisinstellingen werd een antwoord gezocht op vragen als: Waar staan we op dit moment met het veelvoud aan ruimtelijke en transitieopgaven voor de verschillende schalen binnen de gebouwde en natuurlijke omgeving? Brengt ontwerpend onderzoek ons inzichten waarmee Nederland aan de slag kan waardoor we vanuit de ontwerptraditie de toekomst ook kunnen gaan vormgeven? Een aantal high lights Ontwerpend onderzoek is een goede manier om de echte vraag te achterhalen en om samen processtappen te bedenken. De vrije ruimte krijgen voor dromen, het vastpakken van dilemma’s, en elkaars taal spreken zijn belangrijk bij een traject. De ontwerper kan agenderen, faciliteren, verbinden en integreren. Juist ook bij gemeenten die nieuw zijn met ontwerpend onderzoek. Als aandachtspunt voor ontwerpers werd de ondergrond genoemd. Verder wordt het doorrekenen van de invloed van een ontwerp op de omgeving vaker meegenomen op de opleiding. En de business case die laat zien welke kosten in de toekomst vermeden worden met bepaalde keuzes/ ontwerp kan beslisprocessen bij gemeenten helpen.