Skip to main content

Nationaal Holocaustmuseum bekroond als Beste Gebouw van het Jaar 2025

Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, een project van architectenbureau Office Winhov, is 5 juni in het Nieuwe Instituut door de vakjury unaniem gekozen als het Beste Gebouw van het Jaar 2025. De Publieksprijs ging naar ‘Kantoor vol Afval’ in Katwijk van Popma ter Steege Architecten en de Aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan Groothuijse de Boer Architecten voor ‘Twee woongebouwen in Hattem’.

Lees meerDownload het juryrapport

De architectuurprijs die opdrachtgevers én samenleving meerwaarde biedt.

Bekijk alle inzendingen

Winnaars 2025

Jury 2025

De jury komt een aantal keren samen en bezoekt de gebouwen, die in aanmerking komen voor een nominatie. Tijdens de gebouwbezoeken wordt verslag gelegd in een juryrapport. Tijdens een laatste bijeenkomst besluit de jury welke gebouwen genomineerd worden en welk gebouw de prijs BNA Beste Gebouw van het Jaar krijgt. Maak kennis met de jury van Beste Gebouw 2025…

Title

Ingrid van Engelshoven
Juryvoorzitter

Jarenlang waren politiek en openbaar bestuur mijn wereld. Partijvoorzitter, wethouder in Den Haag, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ontspanning en inspiratie haalde ik bij cultuur. Veel toneel en musea, en altijd een goed boek bij de hand. Schoonheid, confrontatie, reflecteren op je eigen handelen, zoeken naar nieuwe inzichten. Het heeft me veel gebracht.

Rick ten Doeschate
CIVIC Architects

Rick ten Doeschate is architect en een van de vier oprichters van Civic Architects. Hij studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven en werkte bij Diederendirrix, VenhoevenCS en het College van Rijksadviseurs.

Rick is mede-verantwoordelijk voor alle projecten van Civic, een architectenbureau voor publieke gebouwen en plekken. Rick’s specialiteit ligt in complexe projecten waar verschillende schaalniveaus en disciplines samenkomen, in het bijzonder aan onderwijsgebouwen, transformaties, stations en stedenbouwkundige plannen.

Civic won vorig jaar de BNA gebouw van het Jaar prijs met faculteitsgebouw ITC in Enschede.’

Majorie Jans
Rijksvastgoedbedrijf

Ir. M.F.P.A. (Majorie) Jans MFM is directeur Transacties en Projecten (T&P) bij het Rijksvastgoedbedrijf. De directie T&P is de schakel tussen het RVB en de vastgoed- en bouwmarkt. Als directeur is zij verantwoordelijk voor alle grote nieuwbouw en renovatieprojecten en voor de contractonderhandelingen bij veranderingen in de vastgoedportefeuille. Deze omvat onder andere gevangenissen, rechtbanken, defensieterreinen, ministeries, monumenten, musea en paleizen. Daarnaast vallen zaken als erfpacht en pacht, huur, medegebruik en bijzonder beheer van bodem, landingsrechten, zendmasten en windmolens binnen haar portefeuille.

Majorie Jans is een echte verbinder; ze legt lijnen tussen spelers in de bouw- en installatiesector, kennisinstituten, landschapsarchitecten, gemeenten, etc. Hiervoor was zij onder andere directeur van De Bouwcampus en de Nationale Politie.

Jans studeerde Bouwkunde/Architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Ook volgde zij Planning, Architectuur en Urban design aan de Université de Rouen in Frankrijk en behaalde ze de Master of Facility Management aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Karin Laglas
Voorzitter Raad van Commissarissen Brink

Karin Laglas was tot juni 2021 directievoorzitter van Ymere, een grote woningcorporatie in Amsterdam en omgeving. Daarvoor leidde ze als decaan de faculteit Bouwkunde in Delft, was ze interim-directeur van de BNA en werkte ze ruim twintig jaar in vastgoed en gebiedsontwikkeling in binnen- en buitenland. Het verbeteren van de gebouwde omgeving als leefomgeving van ons allemaal is wat haar motiveert en inspireert. Publiek en privaat gaan voor haar samen en ze gelooft in goed ontwerp als basis voor goed samenleven, zowel mensen onderling en als mens en natuur. Karin is opgeleid als civiel ingenieur. Op dit moment is ze voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit Utrecht, voorzitter van de raad van commissarissen van Brink en lid van de raad van commissarissen van Eurocommercial Properties, Koninklijke De Vries Scheepsbouw en bouwbedrijf TBI.

Steven Delva
DELVA Landscape Architects / Urbanism

Steven Delva is founding partner van DELVA, een toonaangevend bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, gevestigd in Amsterdam, Antwerpen en Stockholm. Steven groeide op in West-Vlaanderen en studeerde landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Met zijn studio gelooft hij in de kracht van de natuur als middel om de ruimtelijke opgaven van de 21ste eeuw op te pakken. Daarom keren ze het ontwerpproces ondersteboven en kiest DELVA radicaal voor het landschap als basis. Gebiedsontwikkelingen worden ingezet om te verdichten, vergroenen en verduurzamen.

Steven en zijn team gaan voortdurend op zoek naar de nieuwe en veelzijdige betekenis van het landschap. Door integraal samen te werken en onbevreesd mee te denken, verbinden zij het landschap onlosmakelijk met architectuur, techniek, beleid en financiële haalbaarheid. Bij DELVA geloven we dat alleen genereuze gebaren vanuit het landschap ons dichter brengen bij een leefwereld waar we van dromen. Deze unieke benadering heeft DELVA diverse prestigieuze vakprijzen opgeleverd, waaronder de World Landscape Award en de Architecture MasterPrize. In 2021 werd Steven met DELVA verkozen tot Architect van het Jaar in Nederland. Hij is daarnaast een veelgevraagd gastdocent, spreker en jurylid.

Sponsoren

BNA Beste Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door haar sponsoren.

Title

Saint-Gobain Building Glass
Hoofdsponsor

Bedrijf
Saint-Gobain Building Glass is de glasdivisie van de Franse multinational in bouwmaterialen Saint-Gobain. Saint-Gobain Building Glass ontwikkelt, produceert en distribueert beglazingen met hoge toegevoegde waarde. Glasoplossingen die bijdragen aan de esthetiek van woningen en van de gebouwde werkomgeving en aan het welzijn van de bewoners en de gebruikers hiervan. Overal in Europa, al 350 jaar lang.

Saint-Gobain Buidling Glass is wereldleider in gecoat glas en één van de grootste producenten van vlakglas. In Europa heeft Building Glass de positie van marktleider in de productie en bewerking van vlakglas dankzij de voortdurende innovatiestrategie. Om dicht bij de klant te zijn heeft Building Glass een netwerk van filialen verenigd onder de naam Glassolutions.

Visie
Glastoepassingen leveren een bijdrage aan het comfort & welzijn in het dagelijkse leven, de esthetiek van de gebouwde omgeving én aan een leefbare wereld voor onze volgende generaties.

Onze wereld is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid zowel van particulieren als van bedrijven. Building Glass ontwikkelt daarom continu energie-efficiënte producten, die niet alleen in staat stellen comfort en energiebesparing te combineren, maar die ook geproduceerd zijn met respect voor het milieu. Als eerste bedrijf in de vlakglassector heeft Building Glass haar producten onderworpen aan een volledige levenscyclusanalyse (LCA). Op die manier draagt het bedrijf bij aan de globale economische ontwikkeling, en zet het zich in voor een doeltreffende aanpak van de grote ecologische en sociale uitdagingen van vandaag.

Saint-Gobain Building Glass & BNA
Sinds 2008 is Saint-Gobain Building Glass de trotse hoofdsponsor van ‘BNA Beste Gebouw van het jaar’ en sedert 2016 ook ‘Partner’ van de BNA. Aan de basis voor deze samenwerking ligt de wil om kwalitatieve architectuur te ondersteunen en actief te promoten. Zo wil Building Glass bijdragen aan een betere en mooiere omgeving en dus ook aan een mooier Nederland. Het is voor ons eveneens de uitdrukking van de appreciatie voor de architect en zijn werk evenals een blijk van waardering voor het initiatief van de bouwheer.

Als ‘Partner’ van de BNA wil Saint-Gobain Building Glass deze positie bevestigen. Op deze manier hopen wij graag indirect bij te dragen aan de kwaliteit van het werk van de architect en het resultaat hiervan.

Meer informatie

VMRG Keurmerk
Strategisch sponsor

Sinds 2015 is het VMRG Keurmerk co-sponsor van BNA ‘Beste Gebouw van het Jaar’ en vanaf 2016 Official Partner van de BNA. Het VMRG Keurmerk staat voor gegarandeerde kwaliteit in gevels. De eisen, die te vinden zijn op de website www.vmrgkwaliteitseisen.nl, vormen de basis voor het keurmerk. Bedrijven met dit keurmerk worden regelmatig op deze eisen gekeurd. Samenwerking met gevelbouwers voorzien van het VMRG Keurmerk biedt architecten zekerheid van kwaliteit. Er zijn al veel architecten die het VMRG Keurmerk opnemen in hun bestekken, maar het doel van de VMRG is dat alle architecten dit gaan doen. Zo wordt de ontworpen kwaliteit versterkt door bouwtechnische kwaliteit.

Door de snelle ontwikkeling van geveltechnologie en architectuur is intensieve samenwerking tussen ontwerpers, architecten en de gevelindustrie nodig om topprestaties te leveren. Het Official Partnership met de BNA van het VMRG Keurmerk bestaat naast een financiële component daarom ook uit kennisoverdracht op het gebied van geveltechnologie.

Meer informatie

Archief – winnaars, jury en media

Benieuwd hoe de edities van de afgelopen jaren zijn verlopen? Je vindt het hier!

Naar het overzicht

Tentoonstelling Vormen Voorwaarts

Ter gelegenheid van de speciale jubileumeditie van de prijs is ook een speciale jubileumexpositie geopend met als titel ‘Vormen Voorwaarts – 20 jaar BNA Beste Gebouw van het jaar’. Deze expositie is tot en met 26 oktober 2025 te bezoeken in het Nieuwe Instituut.