Wet- en regelgeving

Bouwaanvragen doen onder de Omgevingswet

Woensdag 12 november 2025 09:30 - 17:00
n.b.
7 PBO-uren
EfficiÃĢnte bouwaanvraag doen Alles over de juridische achtergronden Werken met praktijkboek Indieningsvereisten

De start van de bouw loopt nog wel eens vertraging op omdat de benodigde tekeningen, berekeningen en gegevens niet volledig of niet op de juiste wijze zijn aangeleverd. Na deze training ben je beter voorbereid!

Leerdoelen

In deze training leer je aan de hand van de aanvraagvereisten welke tekeningen, berekeningen en gegevens moet worden aangeleverd, in welke vorm en op welk detailniveau, bij het indienen van een omgevingsvergunning. Je leert welke gegevens direct en welke in een latere fase van de bouwaanvraag ingediend kunnen worden. De training richt zich met name op de bouwkundige en installatietechnische aspecten van de bouwaanvraag.

Wij gaan in op de knip van de bouwactiviteit. Met de Omgevingswet wordt een onderscheid gemaakt in een ruimtelijk en technisch bouwactiviteit. Elke zo met eigen aanvraagvereisten. Waarbij voor het ruimtelijke deel van het bouwen het gemeentelijk omgevingsplan de basis biedt voor de aanvraagvereisten, dat niet meer landelijk is geregeld zoals dat met de Wabo wel het geval was. Ook trad samen met de Omgevingswet de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Voor gevolgklasse 1 nieuwbouw geldt naast een ruimtelijke bouwactiviteit, een melding bouwactiviteit. Bij een melding horen weer specifieke indieningsvereisten.

Let op: tijdens de training ga je niet in op het doen van een bouwaanvraag in het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).

Deelnemers

De training is zowel bedoeld voor de aanvragers van een omgevingsvergunning en/of het doen van een melding bouwactiviteit (architecten, bouwkundigen, projectleiders, adviseurs) als voor het bevoegd gezag (medewerkers gemeenten).

BEP

De training is geaccrediteerd en opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Er kan een beperkt aantal BEP’ers deelnemen. Wil je de training in het kader van de BEP volgen? Schrijf je dan online in met je BEP-nummer en doe mee voor de ledenprijs. Meer informatie over de eindtermen is te vinden op onze BEP-pagina. LET OP: er is beperkt plek voor BEP-deelnemers.

Duur

Een dag op locatie

Programma

De training behandelt de volgende onderwerpen:

  • De achtergronden van de knip van de bouwactiviteit;
  • Beoordelingsregels ruimtelijk en technisch bouwactiviteit;
  • Aanvraagvereisten in de Omgevingsregeling en Omgevingsplan;
  • Indieningsvereisten melding bouwactiviteit (Wkb).

Docenten

Henry de Roo werkt sinds 2001 in verschillende rollen met bouwregelgeving en omgevingsrecht. Sinds 2011 vanuit zijn eigen adviesbureau RooBeek Advies. Henry opereert graag op het snijvlak van de juridische en praktische toepassing van de bouwregelgeving en het omgevingsrecht en maakt complexe zaken graag eenvoudig. Hij is betrokken bij een breed scala aan adviestrajecten op het gebied van bouwregelgeving, vergunningen en ruimtelijke ordening. Dat doet bij voor architecten, aannemers en projectontwikkelaars. Als (senior) adviseur bouwregelgeving bij Nieman Raadgevende Ingenieurs was hij verantwoordelijk voor het uitwerken van het product ‘Quickscan Bouwbesluit’ en leidt hij junioren op tot medior adviseurs. Verder is hij mede-opsteller van de handreikingen ‘Tijdelijke Bouw’ en de ‘Landelijke richtlijn Bouw en Sloopveiligheid’ van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht.

Datum: Woensdag 12 november 2025
Tijd: 09:30 - 17:00
Locatie: n.b.
Organisator: BNA Academie
Beschikbaar: 14
PBO Punten: 7
Prijzen
Leden: â‚Ŧ 430
Niet-leden: â‚Ŧ 535