Duurzaamheid

Houtbouw: een introductie

Vrijdag 7 november 2025 09:30 - 17:00
Energiehuis Oude Tonge
4 PBO-uren
Introductie op houtbouw Op een interessante locatie Expert en projectarchitect aan het woord

Hout heeft zich als duurzaam materiaal inmiddels meer dan bewezen. Hout is duurzaam, hernieuwbaar en legt voor een lange tijd CO2 vast. Hout heeft bovendien ook voor de bewoner of gebruiker prettige eigenschappen. Deze training bevat een lezing van Pablo van der Lugt en een projectbezoek bij de winnaar van de Nationale Houtbouwprijs. In de training komt de historische ontwikkeling van houtbouw aan bod, tot aan de laatste innovaties, waaronder industriÃĢle, modulaire houtbouwconcepten en hoogbouw in hout. De verschillende houtbouwsystemen, de uitdagingen van het bouwen met hout, de redenen voor het bouwen van hout en een blik op de toekomst waarin ook andere biobased materialen een rol zullen spelen, maken de training compleet.

Leerdoelen

Na deze training:
– Heb je inzicht gekregen in de historische evolutie van houtbouw tot aan de laatste innovaties;
– Ken je de verschillende basics over hout en de verschillende houtbouwproducten en systemen;
– Weet je wat de uitdagingen zijn om te bouwen met hout;
– Weet je waarom het noodzakelijk is om meer te gaan bouwen met hout;
– Weet je meer over de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van houtbouw en andere biobased materialen.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het ontwerpen en bouwen met hout.

BEP

De training is opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Wil je de training in het kader van de BEP volgen? Schrijf je dan online in met je BEP-nummer. Als BEP’ers betaal je de ledenprijs. Meer informatie over de eindtermen is te vinden op onze BEP-pagina.

Duur

Een dagdeel op locatie (projectbezoek en lezing).

Programma

De globale inhoud van de presentatie:
– Historische evolutie houtbouw tot aan laatste innovaties waaronder industrialisatie & hoogbouw in hout;
– Introductie hout basics + verschillende houtbouwproducten & systemen;
– Waarom bouwen met hout: klimaat, circulariteit, gezondheid en meer;
– Uitdagingen in bouwen met hout: brand, akoestiek, detaillering en kosten;
– What’s next; biobased innovaties en een blik op toekomst.

Dagdeel 1
Dit dagdeel vindt plaats bij de winnaar van de Nationale Houtbouwprijs en dit jaar is dat het Energiehuis door Deltawind in Oude Tonge.
Het dagdeel start met een projectbezoek. De projectarchitecten Ad Kil en/of Ro Koster geven een introductie en verzorgen een rondleiding door het pand. Na de rondleiding volgt een lezing van Pablo van der Lugt en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Over Deltawind, winnaar van de Nationale Houtbouwprijs 2024:

“De jury (gaat) dit jaar voor zuivere houtbouw. Voor de compromisloze keuze voor hout, en dat met grote deskundigheid en verstand van zaken. Een gebouw met een houten gevel, deels van hergebruikt hout, deels van inlands lariks. Een gebouw met biobased isolatie, met biofilisch contact tussen gebruiker en natuur dankzij een inpandige kas, voor een materiaalsparend ontwerp dat geweldige nieuwe vormen blijkt mogelijk te maken. Voor een even opvallend als mooi gebouw.”

Uit: Het Houtblad – 12 november 2024

Docent

Hout hard nodig! - featured image

TEDx spreker Pablo van der Lugt promoveerde in 2008 op de milieu-impact (LCA) van bouwmaterialen aan de TU Delft, sindsdien is hij actief in de hout- en bamboe industrie als senior adviseur op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, met name vanuit zijn eigen consultancy Green Matters. Daarnaast is hij verbonden als kwartiermaker biobased bouwen en gastonderzoeker aan de faculteit bouwkunde op de TU Delft (leerstoel Arcihtectural Timber) en board member bij Europese houtbouw investeringsfonds Built by Nature. Pablo heeft verschillende boeken en artikelen geschreven over de kansen van biobased bouwmaterialen in een circulaire bouweconomie, waaronder Booming Bamboo en Tomorrow’s Timber onlangs in Nederlands gepubliceerd als “De Houtbouw Revolutie”. Daarnaast geeft hij regelmatig (keynote) lezingen over dit onderwerp aan beslissers in de bouw en daarbuiten, zoals tijdens de klimaatconferenties COP 21 (Parijs), COP 24 (Katowice) en COP 26 (Glasgow).

Datum: Vrijdag 7 november 2025
Tijd: 09:30 - 17:00
Locatie: Energiehuis Oude Tonge
Organisator: BNA Academie
Beschikbaar: 16
PBO Punten: 4
Prijzen
Leden: â‚Ŧ 275
Niet-leden: â‚Ŧ 345