Wet- en regelgeving

Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet

Donderdag 2 oktober 2025 09:30 - 17:00
n.b.
7 PBO-uren
Vergunningvrij onder de Omgevingswet Inzicht in wat is veranderd Onder leiding van een expert

De Omgevingswet is inmiddels in werking, dus architecten werken nu met het nieuwe vergunningvrije bouwen onder de Omgevingswet. Maar wat is er nu precies anders en gelijk gebleven? In deze training wordt nadrukkelijk op deze vragen ingegaan.

Leerdoelen

Om het nieuwe vergunningvrije bouwen te kunnen begrijpen is het in eerste instantie nodig om ‘de knip’ te begrijpen. De ene kant van de knip betreft de activiteit die toeziet op de bouwtechnische kwaliteit, en de andere kant van de knip betreft de activiteit die toeziet op de ruimtelijke kwaliteit. In het nieuwe vergunningvrije bouwen zijn de mogelijkheden om zonder vergunning een bouwwerk te realiseren ook opgeknipt in de bovengenoemde activiteiten. Om een bouwwerk onder de Omgevingswet geheel vergunningvrij te kunnen realiseren moet het bouwwerk zowel voldoen aan de criteria van ruimtelijke als technische bouwactiviteit.

De vergunningvrije bouwmogelijkheden zijn voor een groot deel opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Deze regels zijn in heel Nederland overal gelijk. Dat is anders voor een aantal ‘bekende’ vergunningvrije categorieÃĢn die in het tijdelijk deel van het Omgevingsplan staan. Via de Bruidsschat in het Invoeringsbesluit is aan het bevoegd gezag een aantal vergunningvrije categorieÃĢn opgenomen, en gemeenten zelf gaan bepalen hoe en met welke ruimte zij dit vergunningvrije bouwen gaat invullen. Lokaal kunnen de verschillen voor vergunningvrije bouwactiviteiten dan ook groot gaan worden.

De complexiteit van het huidige vergunningvrije bouwen met begrippen zoals achtererfgebied, bebouwingsgebied en alle andere lastig te doorgronden begrippen, wijzigt (voorlopig) niet en is dus ook op geen enkele wijze vereenvoudigd. Om de nieuwe regelgeving goed te doorgronden en toe te passen moet je dus de basis goed kennen.

Deelnemers

De training is zowel bedoeld voor de aanvragers van een omgevingsvergunning (architecten, bouwkundigen, projectleiders, adviseurs) als voor het bevoegd gezag (medewerkers gemeenten).

BEP

De training is opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Wil je de training in het kader van de BEP volgen? Schrijf je dan online in met je BEP-nummer en doe mee voor de ledenprijs. LET OP: er is beperkt plek voor BEP-deelnemers. Zet je deze training in voor je BEP? Dan dien je toestemming te vragen aan het Architectenregister.

Duur

EÊn dag van 09:30 tot 17:00.

Programma

De training behandelt de volgende onderwerpen:

  • De achtergronden van de knip van de bouwactiviteit;
  • Vergunningvrije omgevingsplanactiviteiten in het Bbl en in het (tijdelijk deel van het) Omgevingsplan;
  • Vergunningplichtige en vergunningvrije bouwactiviteiten in het Bbl;
  • Tijdens de cursus is er veel ruimte voor eigen inbreng, discussie en inbrengen van voorbeelden.

Docenten

Henry de Roo werkt sinds 2001 in verschillende rollen met bouwregelgeving en omgevingsrecht. Sinds 2011 vanuit zijn eigen adviesbureau RooBeek Advies. Henry opereert graag op het snijvlak van de juridische en praktische toepassing van de bouwregelgeving en het omgevingsrecht en maakt complexe zaken graag eenvoudig. Hij is betrokken bij een breed scala aan adviestrajecten op het gebied van bouwregelgeving, vergunningen en ruimtelijke ordening. Dat doet bij voor architecten, aannemers en projectontwikkelaars. Als (senior) adviseur bouwregelgeving bij Nieman Raadgevende Ingenieurs was hij verantwoordelijk voor het uitwerken van het product ‘Quickscan Bouwbesluit’ en leidt hij junioren op tot medior adviseurs. Verder is hij mede-opsteller van de handreikingen ‘Tijdelijke Bouw’ en de ‘Landelijke richtlijn Bouw en Sloopveiligheid’ van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht.

Datum: Donderdag 2 oktober 2025
Tijd: 09:30 - 17:00
Locatie: n.b.
Organisator: BNA Academie
Beschikbaar: 16
PBO Punten: 7
Prijzen
Leden: â‚Ŧ 430
Niet-leden: â‚Ŧ 535