Toen de BNA in 2016 de vluchtelingenactie Sense of Belonging startte, bleken tientallen BNA-leden zich bijzonder betrokken te voelen. Eenzelfde maatschappelijk engagement leeft momenteel in Groningen onder BNA-leden die in de getroffen aardbevingsgebieden actief zijn. Daarom is de BNA in september in gesprek gegaan met een aantal BNA-architecten, onder wie de Stadsbouwmeester van Groningen. Uitkomst: er ontbreekt vooral een nieuw regionaal perspectief op kwaliteit van leven. Of, zoals een bewonersvertegenwoordiger ons zei: ‘Het zijn niet eens de scheuren, maar het gebrek aan invloed en toekomst waar wij Groningers gefrustreerd van raken’.
Daarom pleiten we voor een ander integraal en ‘inclusief’ plan voor de regio dat veiligheid paart aan kwaliteit. Leefbaarheid moet centraal staan, niet een technocratische aanpak van gebouwen met onvoldoende oog voor bewoners en leefomgeving. We zullen ons hard maken om een dergelijk plan tot leven te wekken. Daarnaast gaan we onze leden en partners in Groningen helpen met praktische, snel uit te voeren zaken, zoals een architectenpool en een witboek met bouwprojecten die veiligheid paren aan kwaliteit.
Architectenbureaus zijn als geen ander in staat om de bouwopgaven die voortvloeien uit de aardbevingen in Groningen goed en deskundig aan te pakken. Voorbij de scheur, vanuit een integrale aanpak waarin veiligheid, toekomstperspectief en ruimtelijke kwaliteit in samenhang worden bekeken. Of u zich nu wilt laten bijstaan bij het versterken van uw woning of een groot nieuwbouwproject aardbevingsbestendig wilt laten bouwen. In de Architectenpool Groningen vindt u de bureaus die u kunnen bijstaan en in het Witboek Groningen ziet u de projecten die in het gebied gerealiseerd zijn.