De Nederlandse architectuur staat internationaal bekend om haar innovaties. BIM is zonder twijfel de grootste innovatie van de bouwsector in de recente geschiedenis. Sommige architectenbureaus waren in de vorige eeuw al bezig met technieken als BIM. In de afgelopen 10 jaar nam BIM echt een vlucht. Welke kansen biedt het jou?
Met de juiste inzet van BIM (Building Information Modelling) realiseer je slimme samenwerking door gedeelde digitale gegevens. BIM maakt duidelijk wat er moet gebeuren en wanneer wie verantwoordelijk is. Daardoor verbetert de efficiëntie. En door de samenwerking in het gegevensrijke 3D-model zijn botsingen in de inbreng van ontwerpdisciplines vroegtijdig zichtbaar, waardoor op de bouw minder geïmproviseerd hoeft te worden.
Kansen voor jouw bureau
De voordelen van BIM worden nog niet altijd ten volle benut. Organiseer je het werken met BIM goed en maak je duidelijke afspraken met ketenpartners over de manier van werken en de verantwoordelijkheden, dan draagt BIM bij aan een verhoging van de productiviteit. Bovendien verbeter je de klantresultaten door lagere kosten, minder vertragingen en meer zekerheid over de output.
Een concreet voorbeeld: BIM biedt je de mogelijkheid de opdrachtgever al in de schetsfase veel inzicht te geven. Je bent als architect namelijk al direct informatie aan het verrijken. Dat betekent dat de opdrachtgever in veel gevallen al vanaf het begin Excels voor bijvoorbeeld de bvo’s en gvo’s uit BIM kan halen. Omdat de VO’s ook naadloos landen in het BIM-model kun je dit ook waarmaken. Dat leidt tot minder nerveuze opdrachtgevers en dat geeft rust, ook voor jullie bureau.
Wat wil je met het BIM-model?
Stel jezelf en je opdrachtgevers, elke keer voordat je met BIM aan de slag gaat, de vraag: wat willen we met BIM? Opdrachtgevers vragen steeds vaker om BIM-modellen, maar wat zit er precies achter die vraag? Waarvoor willen zíj het gebruiken? Is het voor hen vooral belangrijk voor de exploitatiefase, dan moet je daar als architect al vanaf het begin rekening mee houden. Is het bedoeld om de bouw aan te sturen, dan vraagt dat om een bepaalde nauwkeurigheid in de detaillering. Zorg dus dat je altijd vooraf weet wat het doel is.
Duidelijkheid over verwachtingen: ILS O&E
.De juiste informatie op het juiste moment. Daar draait de informatieleveringsspecificatie Ontwerp & Engineering (ILS O&E) om. Wanneer leg je iets vast? En wat dan precies? Wanneer mag je informatie van een ander ontvangen? En wanneer verwachten anderen iets van jou? De ILS O&E zorgt voor eenduidige communicatie in het O&E-proces. Dat voorkomt frustratie, fouten en inefficiëntie. De ILS O&E bouwt verder op de BIM Basis ILS, die een gemeenschappelijke basis legt. In de ILS O&E specificeren we de informatiebehoefte in de ontwerp- en engineeringfase. Lees meer op de digiGO website.
Méér dan een technologische innovatie
Belangrijk om je te realiseren: BIM is meer dan een technologische innovatie. Werken met BIM vraagt om een gedragsverandering bij alle betrokken partijen. Wil je het maximale uit de mogelijkheden halen, dan gaat het om:
- Cultuurverandering
- Samenwerking
- Technologische innovatie
Het biedt je vervolgens:
- Meer efficiëntie
- Verbetering van de klantresultaten
- Ondersteuning van de creativiteit