BIM kent verschillende niveaus. Het model dat 4 BIM-niveaus erkent is breed geaccepteerd. Dat begint bij level 0 en eindigt bij level 3, waarbij eigenlijk pas vanaf level 2 echt sprake is van BIM.
BIM-level 0
In level 0 is sprake van een laag samenwerkingsniveau en wordt ontworpen op papier, in CAD of eventueel met behulp van Word of Excel. Het team deelt papieren versies met elkaar om informatie over te dragen.
BIM-level 1
In BIM-level 1 is sprake van gedeeltelijke samenwerking en worden 2D-schetsen gecombineerd met 3D- modellen in een Common Data Environment (CDE). Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die hun projecten (deels) uitwerken met behulp van Archicad of Revit en hun ontwerpen intern of extern delen (bijvoorbeeld met BIM 360 Docs).
BIM-level 2
Vanaf BIM-level 2 kunnen we eigenlijk pas echt spreken van BIM. Hier worden dimensies als tijdmanagement (4D) en kostencalculaties (5D) toegevoegd. Er is sprake van volledige samenwerking en gedeeltelijke interoperabiliteit door het gebruik van losse BIM-modellen.
BIM-level 3
BIM-level 3 is het ideale niveau. In dit level wordt ook wel gesproken van iBIM (integrated Building Information Modelling). Er is sprake van volledige samenwerking en integratie in een cloudomgeving, inclusief Asset Life Cycle Management (6D).
Zoals je ziet wordt in BIM-level 3 ook het onderhoud meegenomen. BIM is dan ook een essentieel hulpmiddel bij DB(F)M(O) (Design, Built, Maintain) contracten. Je kunt het onderhoudsaspect veel beter meenemen. Zonder digitalisering is dat te risicovol.
Digital (predictive) Twin
Een ‘digital predictive twin’ is een digitale replica van het gebouw. Met deze digitale tweelingbroer kan voorspeld worden hoe en wanneer bijvoorbeeld onderhoud, renovatie of vervanging van het identieke fysieke gebouw nodig zijn. Met een digital twin beschikken alle partijen tijdens de ontwerp- en exploitatiefase over alle informatie.