Skip to main content

Fijn dat je geïnteresseerd bent in het lidmaatschap van de Koninklijke Bond Nederlandse Architectenbureaus, het BNA-lidmaatschap. Vergroot het effect van je bureau en ontwikkel en professionaliseer jouw bureau met behulp van de BNA.

Als architect wil je natuurlijk meer dan alleen een mooi gebouw neerzetten. Je wilt omgevingen creÃĢren waarin mensen graag verblijven. Omgevingen die dankzij jouw visie en regie zorgen voor meer kwaliteit, duurzaamheid en trots in een wijk, stad of land. Als BNA-lid word je hierin ondersteund en heb je dat effect. Want met de collectieve kracht van onze bond scheppen we condities waarin jouw bureau het verschil kan maken.

Bekijk in de video’s hieronder waarom deze architecten lid zijn geworden van de BNA #CollectieveKracht

Do Janne Vermeulen is architect-directeur en founding partner van Team V Architectuur:

https://youtube.com/watch?v=%3Flist%3DPLH7IlcI3_aOrXiHnBHoXo6FqneHgWBjzV

Vincent van der Meulen is architect en partner bij Kraaijvanger:

DaniÃĢlle Segers is architect, stedebouwkundige en mede-eigenaar van Équipe:

Robert Winkel is architect en eigenaar van Mei architects and planners:

Wat doet de BNA?

Wij zijn de enige bond voor architectenbureaus in Nederland. We maken ons sterk voor jouw bureau en de branche in het algemeen. De BNA helpt architectenbureaus zichzelf verder te ontwikkelen en professionaliseren. Door BNA-lid te worden vergroot je het effect van je bureau. Alle architectenbureaus met een locatie in Nederland kunnen lid van ons worden. Of je nu een startend eenmansbureau bent of succesvol internationaal werkend top bureau. We ondersteunen BNA-bureaus op verschillende manieren bij hun bedrijfsvoering.

Als BNA behartigen we de belangen van alle Nederlandse architectenbureaus. Zo zorgen we er voor, samen met onze leden en andere stakeholders, dat de lobby bij de vorming van wet- en regelgeving succesvol is. Daarnaast zoeken we steeds manieren om de branche verder te ontwikkelen. We monitoren de ontwikkelingen in de markt en geven inzicht en ondersteunen BNA-leden bij hun strategische keuzes, d.m.v bijvoorbeeld benchmarkonderzoek.

Ook lid worden van de BNA?

Kosten en duur BNA-lidmaatschap

Lidmaatschapsbijdrage

De lidmaatschapsbijdrage wordt berekend op basis van een vaste bureaubijdrage en een variabele bijdrage gebaseerd op het aantal fte van het bureau. Jaarlijks wordt het aantal fte opgevraagd, met als peildatum 1 januari van het lopende jaar. De ledenraad stelt elk jaar de bedragen voor de lidmaatschapsbijdrage vast.

Voor 2025 zijn de volgende bedragen vastgesteld:

  • Vaste bureaubijdrage â‚Ŧ 250,- excl. btw
  • Variabele bijdrage op basis van fte â‚Ŧ 409,- excl. btw

Variabele bijdrage

Het aantal fte is gebaseerd op alle personen die direct of indirect betrokken zijn bij het BNA-lid, namelijk:

  • Alle bestuurders, directieleden en partners (werkgevers)
  • Alle architecten en andere medewerkers werkzaam in het bureau (werknemers). Stagiaires tellen niet mee.
  • De flexibele schil. De berekening van het aantal fte wat ingevuld moet worden is als volgt: Neem de totale kosten van de inhuur van uitzendbureaus, facilitaire bureaus, zzp’ers, freelancers en/of tekenbureaus van 2024. De kosten voor de inhuur van BNA-leden trek je hier vanaf. Deel het overgebleven bedrag door â‚Ŧ 63.000,- .

Voor de categorie werknemers vraagt BNA de gegevens op bij het Pensioenfonds Architectenbureaus.

Andere beroepsvereniging
BNA-bureaus, waarvan eigenaren en/of werknemers persoonlijk lid zijn van de BNI, NVTL of BNSP, hoeven (een deel) van het aantal fte niet op te geven. Met dien verstande dat het aantal personen/fte dat de grondslag vormt voor de berekening van de variabele lidmaatschapsbijdrage nooit minder is dan 20% van het totale aantal personen/fte bij het bureau. Bijvoorbeeld: Het totaal aantal personen is 10 (10 fte). Hiervan zijn er 9 personen (9fte) lid bij een andere beroepsvereniging. De opgave van het totale aantal fte is dan minimaal 2 fte. Het aantal personen blijft wel 10.

Download hier het huishoudelijk reglement voor meer informatie.

Nieuwe leden
Voor nieuwe leden geldt dat de lidmaatschapsbijdrage wordt  berekend vanaf de 1e  van de maand waarin het BNA-lidmaatschap ingaat.

Verlenging
Het BNA-lidmaatschap wordt elk jaar automatisch verlengt, indien er geen afmelding vÃŗÃŗr 1 december van het voorafgaande jaar is ontvangen.

Betaling
Heb je vragen over de betaling van de lidmaatschapsbijdrage? Stuur een e-mail via administratie@bna.nl.

Vind hier de meest gestelde vragen over het BNA-lidmaatschap. Staat je vraag er niet tussen, neem dan contact op met leden@bna.nl

  1. Hoe kan ik mijn bureau aanmelden als BNA-lid?
    Als je met je bureau BNA-lid wilt worden, kun je jouw bureau door middel van het aanmeldformulier inschrijven.
  2. Het kalenderjaar is al begonnen, moet ik voor nu toch het hele jaar betalen?
    De lidmaatschapsbijdrage wordt vanaf de 1e van de maand waarin het BNA-lidmaatschap ingaat berekend. Voor meer informatie over de lidmaatschapsbijdrage of de voorhangprocedure kun je contact met ons opnemen via administratie@bna.nl.
  3. Moet ik de lidmaatschapsbijdrage altijd in een keer betalen?
    Het is mogelijk om de lidmaatschapsbijdrage per kwartaal per automatische incasso te betalen. Het formulier om per automatische incasso te betalen kun je aanvragen via administratie@bna.nl. nb: De vierde termijn wordt verhoogd met een bedrag van â‚Ŧ5,- voor de administratiekosten van deze termijnbetaling. Dit is jaarlijks eenmalig.
  4. Wat houdt de voorhangprocedure in?
    Als wij de aanmelding voor het BNA-lidmaatschap hebben ontvangen plaatsen wij een ‘Verzoek tot toelating als lid’ op de website van de BNA. Hiermee begint de voorhangprocedure. In deze periode kunnen leden en het bestuur van de BNA bezwaar maken tegen de toetreding van je bureau. Voor meer informatie over de lidmaatschapsbijdrage of de voorhangprocedure kun je contact met ons opnemen via administratie@bna.nl
  5. Wat kost het BNA-lidmaatschap?
    De lidmaatschapsbijdrage wordt berekend op basis van het aantal FTE dat werkzaam is bij een bureau. Dus hoe groter het bureau, hoe hoger de lidmaatschapsbijdrage. Daarnaast wordt er voor alle bureaus een vaste bureaubijdrage berekend. Wil je weten wat de bureaubijdrage voor jouw bureau zou zijn, vul dan onze online rekentool in.

Onze top 10

BNA-leden en de medewerkers van BNA-bureaus profiteren op veel manieren van het BNA-lidmaatschap. De top-10:

  1. Scherpe collectiviteitskortingen en/of extra service via partners.
  2. Exclusieve toegang tot onze uitgebreide online kennisbibliotheek met speciale informatie, tips en advies voor leden.
  3. Leden krijgen gratis advies en ondersteuning op het gebied van juridische-, bouw-, ontwerp- en arbeidszaken.
  4. Kortingen bij de BNA Academie voor het halen van de benodigde PBO punten.
  5. Opdrachtgevers overtuigen door je te profileren als ‘Erkend BNA-bureau’.
  6. Toegang tot inspirerende regionale en landelijke (netwerk)bijeenkomsten.
  7. Actieve leden hebben invloed door deelname aan ledenraadplegingen.
  8. Toegang tot exclusieve ledenactiviteiten voor uiteenlopende functies binnen het architectenbureau.
  9. Exclusieve standaardcontracten, voorbeeldbrieven en checklists.
  10. Lidmaatschapsverklaringen voor o.a. buitenlandse opdrachtgevers.

Een volledig overzicht van alle dienstverlening met collectiviteitskortingen vind je op onze de ledenservicepagina of op BNAverzekeringen.nl.

Voorwaarden BNA-lidmaatschap

Het BNA-lidmaatschap is niet voor iedereen. Aan het BNA-lidmaatschap zijn een aantal voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat opdrachtgevers meer zekerheden hebben en BNA-leden zich ‘Erkend BNA-bureau’ mogen noemen. De voorwaarden zijn beschreven in de statuten en het huishoudelijk reglement. Daarnaast heeft de BNA met de gedragsregels en de tuchtrechtspraak een geprezen systeem om verantwoordelijkheid, integriteit en professionaliteit te bevorderen.

Voor het aangaan van het BNA-lidmaatschap is nodig:

  • Een geldige inschrijving bij de Nederlandse Kamer van Koophandel.
  • Minimaal een van de bestuurders is ingeschreven bij het Architectenregister.
  • De BNA-gedragscode wordt gevolgd.
  • Er minimaal een adequate beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten is.
  • De ‘voorhangprocedure’ wordt doorlopen.

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waar alle architectenbureaus volgens de ‘cao voor architectenbureaus’ en ‘Wet op de Architectentitel, de WAT’ zich aan moeten houden.

  • De cao is algemeen verbindend verklaard. Dit houdt in dat alle architectenbureaus de cao moeten naleven.
  • Jaarlijks moeten er minimaal 16 PBO punten worden gehaald door alle geregistreerde architecten.
  • Informatieplicht, volgens WAT artikel 27aa, ten aanzien van deskundigheid en vakbekwaamheid, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en (auteurs)rechten van derden.

Wil je meer informatie of voldoe je niet aan deze voorwaarden, maar wil je jouw bureau toch graag aansluiten bij de BNA? Neem dan contact met ons op via leden@bna.nl.

Ook lid worden van de BNA?

Wanneer kan ik BNA-lid worden?

Om met je bureau BNA-lid te worden moet je ingeschreven zijn bij de Nederlandse Kamer van Koophandel Ên moet een van de bestuurders of eigenaar een geldige inschrijving bij het Architectenregister hebben. De markt verandert en daarom ook onze achterban. Steeds meer bureaus hebben een multidisciplinaire aanpak en vinden hun weg naar de BNA voor ondersteuning.

Meer informatie kun je lezen onder ‘Voorwaarden BNA-lidmaatschap’. Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, maar wil je jouw bureau wel aansluiten bij de BNA? Neem dan contact op met leden@bna.nl.

Ook lid worden van de BNA?