De bouwindustrie draagt sterk bij aan de CO2-uitstoot in Nederland en daarom is een transitie naar circulaire bouwprocessen noodzakelijk. Er zijn al wel initiatieven, nieuwe technieken en procedures, maar om circulair bouwen de norm te laten zijn in de bouwsector is een transitie nodig. Die transitie wordt gezien als een gelaagd proces waarin gedrag van werknemers moet veranderen. Het onderzoeksprogramma richt zich daarom op gedragsverandering in de ketensamenwerking.
Er wordt goed geobserveerd welk samenwerkingsgedrag in de bouwketen ondersteunend is aan de succesvolle uitvoering van circulaire projecten. Samen met ketenpartners wordt gereflecteerd op welke nieuwe werkpraktijken nodig zijn. Wat betekent circulair bouwen voor opdrachtgevers, voor architecten en bouwbedrijven? Welke nieuwe praktijken en technieken komen naar voren in de projecten?
Ander gedrag en nieuwe werkpraktijken zijn gebaat bij projecten waarin improvisaties, innovaties en verrassingen tot interessante vernieuwingen van het circulaire ketenproces leiden. Door deze goed te beschrijven en te begrijpen in de economische, juridische en organisationele context worden interventies gedaan. Uit het totaal van die interventies worden een toolbox en procesaanpak opgeleverd, die als input dienen voor het implementeren van nieuwe circulaire projecten.
Interventie Toolbox
Het TranCiBo onderzoeksprogramma, waarbij BNA is aangesloten, richt zich op gedragsverandering in de ketensamenwerking. TranCiBo heeft een toolbox ontwikkelt dat concrete handvatten biedt om circulariteit te implementeren in je organisatie/ op je bureau.