Abandoned cities
Oorlog, rampen en economische omstandigheden: allemaal redenen om huis en haard achter te laten. buro³ architecten brengt in ‘Freestyle 03 – Abandoned cities’ deze verlaten plekken in beeld. Het is het derde deel in een serie collector’s items van BNA Onderzoek. ‘Een verlaten, ooit bewoonde plek is fascinerend. De aanwezigheid van bewoning is nog voelbaar en de belofte van wat nog kan komen prikkelt de fantasie. Je bevindt je tegelijkertijd in het heden, in het verleden, en in de toekomst.’
In Freestyle 03 – Abandoned cities beschrijven Willemien van Duijn en Lieuwe Vos (buro³ architecten) een serie plekken waar de bevolking gebouwen, wijken of hele steden achter zich heeft gelaten. Je kunt deze bestellen in de BNA-shop.
Wonderlijke geschiedenis
Het Japanse eiland Hashima, dat nu een rol heeft in de nieuwe Bondfilm, was ooit een van de dichtst bevolkte plekken op aarde. Na het stilvallen van de kolenwinning op de zeebodem vanaf het eiland, is het halsoverkop verlaten. buro³ architecten stelde zichzelf de vraag: wat maakt een verlaten oord nu zo interessant? ‘Het zijn dikwijls plekken waar je eigenlijk niet wilt zijn, omdat het desolate, trieste plaatsen zijn. Toch zijn het juist vaak plekken met een wonderlijke geschiedenis, zoals de Maunsell Forts voor de Britse kust.’ Deze zeeplatforms zijn na de Tweede Wereldoorlog achtergelaten door de honderden soldaten die er woonden. Nu vormt één van deze platforms het kleinste, niet erkende staatje van Europa met een eigen munt, paspoort, postzegels en voetbalelftal.
Twaalf van deze wonderlijke verhalen zijn gebundeld in de publicatie Freestyle 03 – Abandoned cities. Het boekje is begin 2016 vertaald, de tweetalige uitgave wordt op 8 april 2016 gepresenteerd in het kader van een Urban Books-avond bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Op de website www.abandonedcities.buro3.nl gaat buro³ architecten verder met de verzameling van verlaten steden. Hier ook links naar verschillende media die aandacht besteedden aan het boek, waaronder het programma De Avonden van de VPRO. Ook op ArchiNed verscheen een artikel over het project en op NRC > in beeld werden 22 foto’s gepubliceerd.