Stimulerende Omgevingen
Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten | Reitsema & partners architecten | MTD landschapsarchitecten

High Tech Systems Park

architecten. In januari 2013 start de uitvoering, begin 2014 worden de eerste bouwdelen opgeleverd. In maart 2014 nemen de medewerkers hun nieuwe werkplek met groot enthousiasme in gebruik. Gerben Edelijn, CEO van Thales, omschrijft dat moment als 'een gevoel van thuiskomen, in een vertrouwde omgeving.'

Juryrapport

De bouw van het nieuwe high-tech park in Hengelo betekent een revolutie voor Thales, een onderneming die actief is op het gebied van defensie en informatietechnologie. Een gedateerd fabriekscomplex wordt volgens een masterplan van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen, Reitsema & partners en MTD landschapsarchitecten getransformeerd tot een groene campus. De hekken rond de (zwaar beveiligde) gebouwen verdwijnen, asfalt maakt plaats voor water en beplanting, en bedrijfshallen worden vervangen door moderne kantoorgebouwen, ingericht volgens het principe van het Nieuwe Werken. Het bedrijf anticipeert hiermee op de verschuiving van een productie- naar een kenniseconomie, hoopt jong talent aan te trekken, en zet met de open werkomgeving in op versterking van samenwerkingen – zowel met externe partijen, als tussen werknemers. De jury heeft waardering voor de enorme stap die Thales heeft gemaakt. Het concept voor een bedrijvenpark in de sfeer van een universiteitscampus, is immers gedurfd voor een organisatie die met (geheime) technieken voor de militaire organisaties werkt. De manier waarop de gevel van het kantoor is ontworpen, als beveiligingsschil, vindt de jury inventief, evenals het idee om het restaurant en auditorium buiten het kantoorgebouw te plaatsen, in een voor derden vrij toegankelijk paviljoen. De uitwerking van het ontwerp spreekt minder aan; het interieur oogt rommelig, de architectuur bij vlagen cliché. Daar tegenover staat dat het Thales-kantoor leeft; werknemers lijken zich er thuis te voelen. Dat is vooral merkbaar in het centrale atrium, waar een aantrekkelijke bedrijvigheid heerst. Deze ruimte is wat de jury betreft het meest geslaagd.

Toelichting categorie

De huidige activiteiten van Thales Hengelo zijn gericht op hightech innovaties. Thales ontwikkelt een campus om technisch talent aan te trekken en vast te houden. Bovendien gelooft Thales in de samenwerking met andere hightech bedrijven, die zich op de nieuwe campus kunnen vestigen. De voorwaarden die Thales stelt aan haar nieuwe huisvesting zijn: - het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving voor een nieuwe bedrijfsfilosofie - het openstellen van haar faciliteiten voor derden - ruimte maken die mensen uitnodigt elkaar te ontmoeten, te inspireren en te stimuleren - een werkomgeving bieden die aansluit bij de huidige levensstijl, met name gericht op jong, internationaal technisch talent Belangrijke drager voor de stimulerende werkomgeving is het landschapspark. Het ontwerp komt voort uit de genius loci: Het Twentse landschap, de oude eikenlaan die over het terrein liep en de relatie met water. De positionering van de gebouwen in het landschap en de schaal van de inrichting zijn afgestemd op de elementen die al in het landschap aanwezig waren. Tot 1 mei 2014 was het hele terrein van Thales een onneembare vesting. Nu is een groot deel van het terrein ontsloten voor publiek. Iedereen kan bij het Shared Facilities Center terecht voor een zakelijke lunch in het bedrijfsrestaurant of een vergadering in een van de besloten vergaderruimtes. En ook de buitenruimte is vrij toegankelijk. Pas bij de ingang van het kantoor van Thales is de benodigde beveiliging weer van kracht. De metamorfose van Thales is vooral zichtbaar in het nieuwe kantoorgebouw. Het nieuwe werken (SmartWorking@Thales) is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Alles in dit gebouw is gericht op het stimuleren van ontmoeting en overleg. Het atrium, het hart van het gebouw, verbindt binnen met buiten en boven met beneden. De werkplekken zijn hieromheen in drie lagen gerangschikt, met specifieke plekken voor concentratie en overleg. Vanaf de werkplekken is altijd contact met het atrium of het omringende landschap. In het atrium komt het daglicht door grote lichtkoepels naar binnen. In dit gebouw lukt het Thales om uiting te geven aan de wens een aantrekkelijke werkgever te zijn. Elke manier van werken krijgt de ruimte en samenwerking wordt op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Een ware revolutie in de wereld van technische innovaties met een impact op de medewerkers die nog dagelijks voelbaar is.

Toelichting ontwerp

Het ontwerp voor het High Tech Systems Park, gemaakt in samenwerking met MTD landschapsarchitecten, geeft vorm aan de wens van Thales om een stimulerende werkomgeving te creëren, zowel voor haar eigen medewerkers als voor andere bedrijven. Voor het ontwerp van de campus is het aanwezige landschap een belangrijk uitgangspunt. Basisgedachte is dat de campus een unieke, parkachtige setting biedt voor de kantoren en centrale voorzieningen. De campus straalt hierbij vooral openheid en gastvrijheid uit. Het inrichtingsplan voor de campus zet in op een verbeelding van het Twentse landschap. De oorspronkelijke boerderij ‘De Zegger’ en een waterpartij in de vorm van een Twentse beek zijn belangrijke en beeldbepalende elementen. Groene dragers zijn de aanwezige monumentale bomen en de historische bomenlaan vanaf de Zegger. Het landschap levert tevens belangrijke uitgangspunten voor de materialisering van de gebouwen, waarbij graniet, hout, beton en staal een belangrijke zijn. Het ‘Shared Facility Center‘ speelt een belangrijke rol; het is vrij toegankelijk en vormt een meeting place, een brandpunt van activiteiten en een podium voor de uitwisseling van kennis. Op de volledig transparante begane grond lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Hier bevindt zich het restaurant en de uitgebreide keukenfaciliteit. Door het grote overstek van de verdieping ontstaan beschutte buitenruimtes. De verdieping met vergaderkamers, een presentatiecentrum, onderwijsruimtes, private dining rooms en een à la carte restaurant met buitenterras heeft een meer besloten karakter. De gevel is voorzien van een vrij hangende geperforeerde, deels dubbele beplating die geïnspireerd is op de patroonherkenning waarmee Thales zich onderscheidt in de radartechnologie. De perforaties zorgen voor een intrigerend moiré-effect, dat onder invloed van zonlicht en beweging steeds verandert. In het Office-gebouw werken 800 mensen in een flexibele omgeving, waarin kantoor- en industriële onderzoeksplekken elkaar afwisselen. De opvatting is dat je elkaar versterkt door verbindingen te zoeken. Dat geldt voor afdelingen bij Thales onderling, maar ook tussen Thales en de buitenwereld. Het atrium is het centrale ontmoetingspunt, de plek die binnen en buiten met elkaar verbindt. In mei 2014 hebben de medewerkers van Thales ‘bezit genomen’ van het nieuwe gebouw. Mensen verhuisden al eerder naar hun nieuwe werkplek dan de verhuisplanning. Zo werd het beoogde resultaat van samenwerken direct behaald.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche