Basisschool Veerkracht






Introductie
Basisschool Veerkracht in Amsterdam vormt een nieuw ankerpunt in de wijk Slotermeer. De school sluit dankzij de slimme stedenbouwkundige inpassing als vanzelfsprekend aan bij de bestaande bebouwing van het AUP. Bijzonder is bovendien de manier waarop Studio Ard Hoksbergen samen met Studioninedots aan het plan werkte.
Toelichting categorie
In de onderwijskundige visie van Veerkracht staan veiligheid, uitdaging en openheid centraal. In het ontwerp is dit onder andere vertaald in de opzet en oriÃĢntatie van het gebouw. Het gebouwdeel met klaslokalen is âlosgekoppeldâ van het centrale deel met de hoofdentree, waardoor een prikkelarm leergedeelte ontstaat. Dit deel van het gebouw is gericht op de buurt, en dus afgekeerd van de drukke doorgaande weg vÃŗÃŗr het gebouw. De ramen tussen de lokalen en de gangen zijn zodanig gepositioneerd, dat werkende leerlingen niet worden gestoord door voorbijgangers, maar leerkrachten wel zicht hebben op de gang.
Het centrale deel vormt de entree van het gebouw, en is opener van karakter. Er zijn zichtrelaties tussen personeelskamer, gymzaal, aula, directiekamer en schoolplein, waardoor iedereen in meer of mindere mate zichtbaar is voor elkaar en het gemeenschapsgevoel wordt versterkt. Door een metershoge vouwwand te openen kan bij vieringen of ouderavonden de gymzaal als verlengstuk van de aula worden ingezet. Tussen alle lokale zijn vouwwanden geplaatst, waarmee leerpleinen kunnen worden gecreÃĢerd en het gebouw helemaal klaar is voor de toekomst.
Sport en beweging vormen een belangrijk deel van het onderwijs op Veerkracht. De gymzaal voldoet aan de eisen van KVLO, waardoor een veelheid aan sporten kan worden beoefend en de zaal in de avonduren kan worden verhuurd aan sportverenigingen uit de buurt. Ook het schoolplein is ingericht op veel beweging, onder andere met een fietsparkeerplek die leerlingen uitnodigt om met de fiets naar school te komen.
Basisschool Veerkracht is energieneutraal en een zogenaamde âFrisse Schoolâ (klasse B). Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Een energiezuinige, gezonde en duurzame school levert een bijdrage aan een duurzame wereld.
In het ontwerp is deze classificatie bereikt met zoveel mogelijk passieve maatregelen, zoals een slimme oriÃĢntatie, hoogwaardige isolatie, goede zonwering, veel daglicht en onderhoudsarme materialen. Ter ondersteuning is het gebouw voorzien van een warmtepomp en PV-panelen.
Daa
aast is ingezet op een tijdloos ontwerp, dat in de komende jaren hopelijk door veel mensen omarmd zal worden.
Toelichting ontwerp
Basisschool Veerkracht is gebouwd in het Algemeen Uitbreidingsplan, waarin licht, lucht en ruimte centraal staan. In dit plan is een hoekverdraaiing opgenomen, die in de bocht van de straat voor de school goed zichtbaar is. Om het ontwerp in te passen in deze context, is het schoolgebouw opgeknipt in drie delen: de gymzaal, de aula en de lokalen. Hierdoor ontstaat een ensemble van volumes dat recht doet aan de omgeving. Het gebouwdeel met de gymzaal staat in de rooilijn van het westelijk deel van de Slotermeerlaan, terwijl het deel met de lokalen is uitgelijnd met het zuidelijke deel. Zo opent het midden van het gebouw zich naar de straat, waarmee een open en gastvrij gebaar wordt gemaakt. De buitenste gebouwdelen zijn voorzien van schuine kappen, een referentie naar de portiekflats in de omgeving.
De herkenbare identiteit van de school is vertaald in een karakteristiek en hedendaags ontwerp, wat zich onder meer uit in de markante gevel aan de Slotermeerlaan. Deze gevel is voorzien van een grote schoorsteen, die een markeringspunt vormt in de buurt en bovendien refereert aan de schoorsteen op het oude gebouw. Ook de kleur van de gevelsteen en subtiele o
amenten in het metselwerk zijn verwijzingen naar het voormalige schoolgebouw.
De elementen die waardering vonden in het oude schoolgebouw (zorgvuldige architectuur, groot schoolplein, ruime lokalen en grote verdiepingshoogten) zijn vertaald in het nieuwe gebouw. Dat gebouw is zodanig opgezet dat elementen die minder werden gewaardeerd (schoolplein aan drukke weg, opwarmende lokalen op het zuiden en een langgerekt gebouw) in het nieuwe ontwerp niet meer aanwezig zijn.
Het interieur van de school is ontworpen met subtiel gebruik van kleuren en materialen, vanuit de gedachte dat leerlingen en leerkrachten de school aankleden met jassen, tassen en werkstukken. Het lokalendeel is rustig vormgegeven, met houten kastenwanden tussen de gangen en lokalen, waarin alle installaties zijn weggewerkt. In het centrale deel is meer âuitgepaktâ met een houten tribunetrap en speciale aandacht voor de verlichting.
Rondom het schoolgebouw bevinden zich drie pleinen: ten westen van het gebouw een plein voor de voorschool, voor de hoofdingang een âentreepleinâ waar ouders zich voor en na schooltijd verzamelen, en ten oosten van het gebouw een groot speelplein. Dit plein fungeert buiten schooltijden als speelplein voor de buurt, waarmee wordt ingezet op een relatie tussen school en buurt.