Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Breda University of Applied Sciences

Introductie

Inbo en Culd smeedden voor BUas verschillende academies samen tot ÊÊn hechte campuscommunity. Het ontwerp stimuleert cross-overs en versterkt tegelijk de eigen identiteit van elke academie. Breda is een publieke ruimte rijker. Studenten, medewerkers en inwoners ontmoeten elkaar in het park, op het sportveld of in de nieuwe horecagelegenheden.

Toelichting categorie

De campus voegt een nieuwe ontmoetingsplek toe aan Breda. Om ruimte te maken voor veel groen, verplaatsten we de parkeerplaatsen naar de zijkanten van het terrein en ontmantelden we de weg tussen de gebouwen. Twee centrale assen voor voetgangers en fietsers benadrukken het formele campusgevoel, terwijl het park met glooiend groen, bomen, sportveld en wandelpaden een ontspannen sfeer heeft. We herplantten bestaande bomen en plaatsten extra bomen. In het voorjaar bloeien de lagere planten, die de biodiversiteit vergroten en vogels en insecten aantrekken. Het groen en het grind vormen een fijn wandelgebied en voeren het hemelwater af. Een mooie omgeving voor iedereen in Breda: om te picknicken, te wandelen of te sporten.
Het voormalig Maria Mater Dei klooster (Horizon Building) kreeg een nieuwe toekomst. De BUasgebouwen openen zich meer naar hun omgeving. Publieke plekken in en rondom de gebouwen zijn in samenhang ontworpen en brengen studenten, bewoners en bezoekers nader tot elkaar. De nieuwe fiets- en wandelpaden ontsluiten het gebied en creeren nieuwe routes in de stad.
Twee gebouwen (Frontier en Ocean Building) hadden al een onderwijsfunctie. Alleen pasten de indeling, voorzieningen en uitstraling niet meer bij de wensen van een mode
schoolgebouw. Studenten brengen tegenwoordig meer tijd door op school, vooral buiten de collegebanken. BUas is nu een plek waar studenten zowel samen als individueel werken en beschikken over de juiste faciliteiten. Daa
aast stimuleert het gebouw ook kennisuitwisseling tussen de onderlinge academies.
De ambitie was om zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken, zowel fysiek als bij het stimuleren van duurzaam of gezond gedrag. Dat laatste resulteert in uitnodigende trappen, sportfaciliteiten en het aanmoedigen van lopen en fietsen op een verder autovrije campus.

We voerden oude vervuilende airco’s af en realiseerden een comfortabeler klimaat met (deels) nieuwe energiezuinige installaties. We zorden voor beter isolerende nieuwe daken en beter isolerende nieuwe puien en vliesgevels. Isolatievlokken vulden de spouw op van de kloostergevels. Energieverlies en koelbehoefte namen hierdoor flink af. Alle nieuwe verlichting is LED, de daken zijn voorzien van PV panelen. Het meubilair werd opgeknapt en hergebruikt. Toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk en circulair.

Toelichting ontwerp

De drie gebouwen gaven we dezelfde kwaliteit, met veel openheid en transparantie.

We gebruikten de monumentale esthetiek van Horizon, de royale vloeren van Frontier en de geborgenheid van Ocean. We creÃĢerden flexibele open ruimtes en versterkten de relatie met het landschap eromheen. Het interieur geeft samenhang en identiteit. En toch heeft elke academie duidelijk een eigen sfeer.

Waar vroeger zusters door de gangen liepen, stromen nu studenten, medewerkers en bezoekers het gebouw in. We vergrootten de entree en lieten die aansluiten op de originele architectuur. De kloostertuinen bouwden we om tot publieke atria met een foodcourt, zitjes, lange tafels om aan te werken en een mediatheek. Aan de zuidzijde creÃĢerden we een iets intiemere variant. Via dakramen stroomt het daglicht binnen langs de monumentale gevels.

Open ruimtes voor flexibel gebruik zorgen ervoor dat de academies groei en krimp kunnen opvangen. Op de verdiepingen lagen vroeger 600 zustervertrekken. Nu loop je er langs de atria naar college of werkplek. De loopbruggen prikken door het gebouw heen: ingrepen met respect voor de historie, die nog goed voelbaar is en soms verrast. De kapel is in afmetingen niet ideaal voor een collegezaal, maar het is een unieke multi-functionele ruimte voor evenementen. In de nabijgelegen instructiekeuken verzorgen studenten de catering als praktijkervaring. In het gebouw runnen studenten van Hotel & Facility het stijlvolle restaurant en Grand CafÊ met een zonnig terras dat grenst aan de klassieke kloostertuin.

Ocean Building had eerst gangen met aan weerszijden lokalen. We braken de donkere gangen open en groepeerden de lokalen rond de trappenhuizen op de twee koppen van het gebouw. Zo ontstond het open kantoor- en studielandschap, waar studenten en medewerkers gemixed werken in een huiselijke sfeer van hangstoelen en zitjes. Je kijkt dwars door het gebouw heen. De ruimtelijke visuele verbinding met de Leystroom is hersteld.

In Frontier ontwierpen we gamelabs in de voormalige collegezalen op de bovenste verdieping. Het gebouw zelf is een aaneenschakeling van zones, waar je zelf kiest waar je het liefste werkt. Docenten en studenten delen cafÊ en werkplek, de sfeer is open, informeel en ademt het allure van een inte
ationale campus.

1. BUas_ Horizon_De kloostertuin verbouwden we tot atrium met foodcourt en mediatheek.1.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Plaatsnaam project Breda
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2019-09-01
Bouwperiode Van 2017-05-01 tot 2019-12-20
Opdrachtgever Breda University of Applied Sciences (BUas)
Architecten Bert van Breugel
Aannemers Mertens | Weert Winters | Breda Antea Group | Oosterhout
Adviseurs Huub Juurlink (CULD) Jaakko van 't Spijker (CULD) Carlo PÃļttgens (Deerns) Ralph van den Berg (Deerns) Hubert Kuijpers (Pieters Bouwtechniek) Thijs van Schenk Brill (Pieters Bouwtechniek) Frank Lambregts (DGMR) Johan Hoogeweg (DGMR) Brigitte Jongstra (ontwerpbureau B&W) Wiel Caanen (ontwerpbureau B&W)
Colofon

Architectenbureau Inbo
Website www.inbo.com
Telefoonnummer 0204212422