CPO Naerdinksveld






Introductie
In Naerdinksveld zijn negen huishoudens met zeer uiteenlopende wensen en budgetten samengebracht in ÊÊn project. Doordat het project ontwikkeld is door de bewoners zelf in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap werd het mogelijk om voor iedereen hun eigen âdroomhuisâ te realiseren, terwijl er wel een grote samenhang is gecreÃĢerd.
Toelichting categorie
Door de realisatie van dit project in CPO vorm is een optimale balans gevonden in het realiseren van eigen woonwensen binnen een samenhangend geheel. Het architectonische concept heeft daarbij gefunctioneerd als âplatformâ waarop de verschillende bewoners hun eigen geïndividualiseerde woning konden realiseren. De combinatie van eenheid en individuele invulling is de grote kracht waardoor het geheel meer is dan de som der delen. In een woonwijk die zich veelal kenmerkt door seriematige projectbouw wordt met dit project aangetoond dat CPO als ontwikkelingsvorm de eigenaar/bewoner veel meer ruimte biedt om een custom-made woning te realiseren tegen een lager budget. Daarmee ligt de waarde van de woning, niet alleen in geld uitgedrukt maar vooral ook in puur woongenot, veel hoger, en is de betrokkenheid van de bewoners op hun woning en woonomgeving eveneens veel hoger.
Zoals ÊÊn van de bewoners aangeeft:
âAangenaam wonen in een mooi, ruim en licht gezinshuis en op maat voor gebruikswensen. Trots op de eenheid van ons gehele wijkje en uniciteit ervan binnen Annaâs hoeve en Hilversum.â
In de woningontwerpen is zo veel mogelijk rekening gehouden met toegankelijkheid en levensloopbestendigheid. Deurafmetingen, sanitaire voorzieningen zijn zo veel mogelijk ontworpen met het oog op toegankelijkheid, en overgangen en drempels van binnen naar buiten en tussen ruimten zijn zo klein mogelijk gehouden. Ook hierdoor blijven de woningen hun meerwaarde voor de bewoners en hun omgeving zo lang mogelijk behouden.
Bij de indeling van de woningen is ingezet op een zo optimaal mogelijk realiseren van de woonwensen binnen de beschikbare budgetten. Elke woning heeft zijn eigen indeling en bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld een vouwpui naar de tuin, een spectaculaire vide, een mancave, een grote serre of een speciale muziekruimte.
Nog een aantal bewoners aan het woord:
âWe zijn erg blij met ons prachtige, ruime en lichte huis en genieten er nog steeds elke dag van. Ook sluit de de buitenkant mooi aan op de look en feel van de burenâ
"Heerlijk wonen in ons op maat gemaakte huis!"
âPrachtig huis en we wonen er met veel plezier. Lekker licht, ruim en hele fijne ruimtes.â
Toelichting ontwerp
De drager van het concept is een dakelement dat op vier verschillende strategische plekken in het project de identiteit bepaald. Op elke plek wordt het dakelement in een andere vorm toegepast. Daarmee belichamen ze zowel de verschillende wensen (door de verschillende vormen) als de samenbindende factoren (door het zelfde materiaalgebruik, kleur en detaillering). Daaronder zijn met verschillende materialen (metselwerk, stucwerk en hout) de woningen ontworpen. Door in de verschillende woningen op een andere manier met de zelfde materialen om te gaan en andere composities te maken is het gelukt om zowel de gewenste samenhang als diversiteit te realiseren. Ook in het binnengebied is ingezet op diversiteit binnen een samenhangend concept door gebruik te maken van een pergola die de verschillende onderdelen aan elkaar verbindt.
In de woorden van de opdrachtgever:
âVanuit de CPO zijn we met onze zoektocht naar een architect uitgekomen bij Ruimtecollectief. We wilden graag eenheid van stijl, maar de wensen lagen behoorlijk uiteen. Zij hebben een stijl gevonden die ons verbindt. De verschillen zijn uitvergroot, maar op een zelfde manier uitgevoerd. Hierdoor zijn onze verschillen het verbindend element geworden. Ook op het binnenterrein is er gezorgd voor een vloeiende verbinding. Het is een mooi geheel geworden, prachtige materialen, zorgvuldig bij elkaar gezocht. De ruimte op het bouwveld is optimaal benut, alle woningen zijn qua ligging op elkaar afgestemd. We zijn heel gelukkig met het eindresultaat.â
Op het gebied van energie is gekozen voor een basisconcept met uitbreidingsopties. Uit gaande van de Trias Energetica bestaat de basis uit een zeer goed geïsoleerd gebouw waarbij door middel van aanvullende maatregelen zoals vloerverwarming, zonnepanelen, balansventilatie en aardwarmtepompen opgeplust kon worden (al bij aanvang, of na verloop van tijd) naar een woning tot epc 0,0. Verder zijn de locaties voor de warmtepompbronnen zo gekozen dat als bewoners die nu nog geen warmtepomp hebben dit later wel willen, zij een bron kunnen slaan die niet beïnvloed wordt door de bron van anderen.
Ook voor de duurzaamheidsdoelstellingen is gebruik gemaakt van de kracht van het collectief. Zo is de benodigde infiltratie van hemelwater in de bodem collectief geregeld in het binnengebied.