LOTUSHOUSE ITC NAARDEN






Introductie
Het project Lotushouse bij ITC Naarden betreft een logeergebouw met 10 kamers, een woonkamer en een keuken als vervangende nieuwbouw bij een complex van drie gebouwen. Bijzonder voor het ontwerp is de beboste omgeving op het landgoed in Naarden en de vraag naar een bescheiden, terughoudende en toch herkenbare architectuur.
Toelichting categorie
De opgave, in eerste instantie alleen een vervangende nieuwbouw van het bestaande logeergebouw bleek bij nadere analyse veel complexer te zijn. De gecreÃĢerde omgeving diende de meditatieve activiteiten te stimuleren en tegelijkertijd voldoende aanwezig te zijn, waardoor het eenvoudig herkenbaar is.
Zo diende de aansluiting met het complex via de âKloostergangâ op dezelfde punt plaats te vinden als bij het bestaande gebouw. Deze eis stelde een hoek van het gebouw vast.
De stijl van het nieuwe gebouw was deels aangepast aan de vormgeving van de bestaande Crystal Hall. Dat wil zeggen dat de materialisatie - rood metselwerk en geel kozijnkleuren waren overgenomen, maar in een iets donkerder tint. Crystal Hall antwoordde op het glooiende landschap met strakke glooiende lijnen. Het nieuwe Lotushuis heeft het strakke effect met lange glooiende lijnen verzacht, en de overgang naar de omgeving organisch gemaakt.
Daarmee past het nieuwe logeergebouw beter in de groene omgeving: een bepaalde bescheidenheid uitstralend en toch herkenbaar;
Er is bijzonder aandacht besteed aan de juiste verhoudingen. Het nieuwe gebouw diende Crystal Hall te ondersteunen maar niet te overschreeuwen;
Duurzaamheid was een hoofdthema, met energiezuinigheid, biodiversiteit en waterretentie als belangrijkste doelen. Er is daarvoor een energiezuinig slim warmtepompsysteem ingebracht. Voor het groene dak is gekozen voor het vergroten van de biodiversiteit, koeling en het opbergen van een deel van de regenwater. Het gebouw is voor iedereen toegankelijk.
Toelichting ontwerp
Het Inte
ationaal Theosofisch centrum Naarden is gehuisvest op een landgoed aan de Meentweg nr. 9 1411GR Naarden. Op het landgoed staan diverse gebouwen en complexen bestemd voor de activiteiten van het centrum. Elk gebouw heeft haar eigen ruimte omheen, zodat de activiteiten elkaar niet storen en er een meditatief decor is voor de bezoekers.
Een van de complexen is het Crystal House and Hall, een zaal bestemd voor bijeenkomsten en meditatie, in 1999 ontworpen door Michiel Haas in een opvallende eigenzinnige stijl, die goed in de beboste omgeving past. Aan de Crystal Hall zijn twee logeergebouwen gekoppeld en van elkaar gescheiden door een deels overkapte binnenhof, welke de âKloostergangâ genoemd wordt. Binnen in het hof is een grote boom aanwezig als een soort centraal punt of focus tussen de drie gebouwen. Vanuit het hof is er vrij uitzicht over het bosachtige landschap daaromheen.
Het logeergebouw Arundelhouse was de oudste van het complex, en voldeed niet meer aan de gestelde eisen met betrekking tot ruimte en duurzaamheid. Het bestuur besloot in 2015 het te vervangen met een nieuw duurzaam en groter gebouw het Lotushouse, op dezelfde plek. Aan het nieuwe gebouw zijn naast het comfortabel functioneren als logeergebouw ook een reeks bijzondere eisen gesteld.
Het nieuwe gebouw omvat 10 logeerkamers van diverse groottes, alle voorzien van een eenvoudige badkamer. Een grote woonkamer dient als ontmoeting en eetruimte, gekoppeld aan een keuken en aan een waskeuken, waar de bezoekers zelf hun borden en bestek kunnen wassen. De verkeerstromen vanuit buiten naar de woonkamer, of vanaf buiten naar de kamers diende afzonderlijk te worden opgelost, wel met een verbinding ertussen. Mensen die mediteren dienden ook een toilet en wasruimte vanaf buiten te kunnen bereiken zonder dat zij anderen hiermee storen.