Particuliere Woonbeleving

Casa Circular 3.0

Introductie

Vooral gezond van binnen, maar ook maximaal circulair en toekomstbestendig moest dit zomerhuis worden.
De oude charmante watersnoodwoning werd verbouwd, kreeg een rolstoelvriendelijke aanbouw en werd tot in de details uitgewerkt. Een rijk proces van onderzoek en samenwerking resulteerde in een heerlijke plek.

Toelichting categorie

Gezond, circulair en toekomstbestendig zouden alle woningen moeten zijn, is de overtuiging van de architect. Maar hoe bereik je deze hoge ambities, waar de hedendaagse woningen zelden aan voldoen?
Veel woningen zijn als een plastic zak. Ze worden zo goed en luchtdicht geïsoleerd met een ventilatiesysteem dat de bewoners niet snappen, dat er vaak geen sprake meer is van een gezond woonhuis.
Mensen brengen echter een groot deel van hun tijd binnenshuis door (waarvan gemiddeld 8 uur in de slaapkamer). Door Corona moesten de meeste mensen het afgelopen jaar meer in huis verblijven dan ooit. Hoe gezond was dat? Logisch dat mensen graag gaan kamperen met minder luxe, maar wÊl frisse lucht genoeg. In dit zomerhuis is er alles aan gedaan een gezond binnenklimaat te creÃĢren, onder meer door gebruiksgerelateerde ventilatiesystemen en het toepassen van de juiste materialen.

DEMONSTRATIEPROJECT
De architect kocht dit zomerhuis in de duinen als ‘demonstratieproject’ om te laten zien dat het kan: een gezond, circulair en toekomstbestendig huis. Ook laat ze zien dat het een sfeervol verblijf geworden is tot in de details ontworpen. Overal zijn plekken gecreÃĢerd met hun eigen functie, opbergruimte en sfeer.

GEBRUIKERSONDERZOEKEN
Ook circulair bouwen levert voor de bewoners of eigenaren een meerwaarde op: het is een tijdloos huis geworden met mooie verhalen en het is een materialenbank, dat uiteindelijk eenvoudiger verbouwd kan worden, doordat alles losmaakbaar is.
Het meest duurzaam is eigenlijk om niets te doen of zo weinig mogelijk, dan ontstaat er het minste afval. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te onderzoeken wat je wÊl wilt doen. Bij Casa Circular zijn er mede om die reden gebruikersonderzoeken gedaan bij een zevental groepen mensen. Het meest opvallend was dat de eenvoud erg gewaardeerd werd, de rust en de herinnering aan vroeger. Het Pippi Langkous gehalte moest ook blijven. Vandaar dat de nickname Pippi is geworden.

EXPERIMENTEREN EN DELEN
De doelgroep van Casa Circular is breder dan de huurders en het gezin van de eigenaar (de architect). Het doel was namelijk dat ook de bouwwereld van dit project zou leren en profiteren. Tijdens het bouwproces is er veel geÃĢxperimenteerd, onder meer met biobased isolatie, leemstuc, bamboe, akoestische elementen, herbruikbaarheid en klimaatinstallaties. Hieruit zijn veel praktische inzichten gekomen die de architect graag met de wereld deelt.

Toelichting ontwerp

Na een lange strandwandeling kom je helemaal tot rust in dit door Oostenrijk in 1953 geschonken huis na de watersnoodramp. Hoog en droog werd het geplaatst in de duinen bij Ouddorp op Goeree Overflakkee.

De architect wilde het oorspronkelijke beeld respecteren. Om die reden is er voor de toegankelijke slaap/badkamer een bijpassende aanbouw gekomen. De oude keramische dakpannen, kleurstellingen en detailleringen zijn zo veel mogelijk behouden. Van binnen is het weliswaar omgetoverd tot een comfortabel, ontspannen en natuurlijk aanvoelende plek, die tevens gezond van binnen, circulair en toekomstbestendig is.

GEZOND VAN BINNEN
Casa Circular moest vooral gezond van binnen worden. In een gezond binnenklimaat presteren mensen optimaal en men kan er beter ontspannen. Het ventilatiesysteem, de akoestiek, het licht en de materialen moesten aan strenge eisen voldoen om bij te dragen aan een gezond interieur. Ook het stimuleren van beweging, contact met groen en een rookvrije zone horen hierbij. De richtlijnen van de Well Building Standard zijn hier op nageslagen. Casa Circular is maximaal gezond uitgevoerd. Zo zijn alle materialen vrij van formaldehyde en andere ongezonde stoffen. De vochtregulatie is optimaal (o.a. door de dampopen constructie en leemstuc), tafelbladen en aanrecht zijn zeer hygiÃĢnisch en de tegelvloeren met holle plinten zijn goed schoon te maken en comfortabel.

CIRCULAIRE EXPERIMENTEN
Bij Circulair bouwen gaat het o.a. om grondstofverspillingen te voorkomen, losmaakbaar te bouwen en de toepassing van biobased en herbruikbare materialen. Al deze aspecten zijn in de praktijk onderzocht. Een geslaagd experiment zijn de muurafdekkers van huishoudelijk afval. Het is echter niet gelukt om 100% circulair te bouwen. Dat bleek al snel geen haalbare kaart met de bouwers uit de buurt. Ook zijn de installaties niet circulair. Belangrijker was dat deze voor een gezond binnenklimaat zorgen, eenvoudig aanpasbaar en gebruiksgericht zijn, zodat de lucht automatisch ververst wordt als je er bent.

TOEKOMSTBESTENDIG
Het derde aspect was de toekomstbestendigheid, waarmee ‘Aanpasbaar in de toekomst’ en ‘rekening houden met mobiliteit van toekomstige generaties’ wordt bedoeld. Zo is het hoogteverschil van een meter met een natuurlijk ogende hellingbaan overbrugt en er is extra ruimte voor installaties ingecalculeerd. Tot slot is bewezen dat een rolstoelvriendelijke ruimte er zeer sfeervol uit kan zien. Zo kan iedereen hier optimaal genieten.

01 Casa Circular zuidzijde.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Particuliere Woonbeleving
Plaatsnaam project Ouddorp
Functie gebouw Restauratie/renovatie
Datum van ingebruikname 2020-03-11
Bouwperiode Van 2018-03-29 tot 2020-02-10
Opdrachtgever familie Veen-Risseeuw
Architecten Sandra Risseeuw
Aannemers Klooster's Bouwbedrijf | Ouddorp (Zuid Holland) Bouwbedrijf Bill Jansen | ‘s-Gravenpolder (Zeeland) Rutger Braam, interieurbouw | Stellendam Maatschap van de Velde | Noordgouwe
Adviseurs Christie Buizer (Buizer BV constructief advies) Tim Beuker (BBA) Florian Eckardt (bouwbioloog, Architectinamsterdam) Gerard de Nooij (Ongehinderd) Michelle Schmidt (Mies at home) Monice Janson (typografisch ontwerp) Frederieke Dijkman-Post (FDP landschap)
Colofon

Architectenbureau SA DESIGN architectuur
Telefoonnummer 0206757788