Stimulerende Omgevingen

Christelijk Lyceum Veenendaal

Introductie

Bouwen voor de toekomst, met respect voor het verleden! Onder dat motto is het CLV verduurzaamd, gerenoveerd en deels vervangen door (ver)nieuwbouw. Op de locatie waar ruim vijftig jaar geleden het CLV haar deuren opende, werd afgelopen jaar een toekomstgerichte school opgeleverd. Het multifunctionele leerlandschap vormt het karakter van de school.

Toelichting categorie

Wij beschouwen de school als een maatschappelijk gebouw waar het goede voorbeeld gegeven moet worden; een fijne plek waar verbinding centraal staat. Daarom vertelt het gebouw een belangrijk verhaal door respectvol en liefdevol om te gaan met wat al bestaat, en door ruimte te bieden voor ontmoeting, waarbij het eigen karakter van de school voelbaar blijft.

Het bestaande CLV had een inefficiÃĢnte indeling met lange gangen en klaslokalen aan ÊÊn zij. De gangen waren als flessenhalzen en veroorzaakten opstopping. Wij hebben een sociaal hart ontworpen waar de dynamiek van het onderwijs tot uiting komt in het gebruik. De oude gangen zijn verdwenen. Op deze wijze transformeerden wij de monofunctionele onderwijsplekken naar een driedimensionaal leerlandschap, dat het karakter vormt van de school. Zo biedt het leerlandschap verschillende leer- en werkplekken en zijn ook de trappen breed inzetbaar ten behoeve van voorstellingen, ouderavonden, informele leerplekken of als verlengstuk van de aula. Elk leergebied sluit aan op een leerplein; dit biedt mogelijkheden voor diverse vormen van onderwijs voor cursorisch, projectmatig en contextrijk onderwijs. Dit sluit naadloos aan bij de onderwijsvisie van CLV, dat geïnspireerd is op de open-christelijke identiteit, waarbij het sociale hart van het gebouw een belangrijke functie bekleedt.

Het atrium is de plek waar leerlingen geïnspireerd worden: het is dÊ plek waar de verschillende leergebieden, zoals bijvoorbeeld de praktijkruimten van Kunst & Cultuur en Science, een duidelijk eigen identiteit krijgen en waar het onderwijs zichtbaar wordt. Boven de trap zweven deze met hout beklede imposante volumes met grote etalages waarin leerlingen hun werk kunnen tentoonstellen; modecreaties die eerder in een hoekje onder het trappenhuis stonden te verstoffen. Dit inspireert de leerlingen en biedt ruimte voor talent en ontwikkeling.

Tijdens het ontwerpen hebben wij onderzoek gedaan naar hoe de petrol-kleurige, multifunctionele trap meer kan zijn dan alleen een functionele verbinder. Dit resulteerde in een fraaie, beeldbepalende sculpturale beweging die ook de mogelijkheid gaf om de open gangen en leerpleinen met elkaar te vervlechten. Een verbindende omgeving waar leerlingen samen kunnen komen bij de projecttafels, kunnen ontspannen, maar ook in een treincoupÊ kunnen kruipen om te leren voor een toets. Voor het interieur is gekozen voor een warm, natuurlijk en rustig kleurenpalet dat aansluit bij de identiteit van de school.

Toelichting ontwerp

Wij vinden het belangrijk om de bestaande en bijzondere kwaliteiten van architectuur te behouden en te koesteren. Een respectvolle omgang met het oorspronkelijke gebouw van het CLV ligt daarmee in het verlengde van onze toekomstgerichte ambitie. De campus van het CLV bestaat uit 5 gebouwen. De oudste 3 gebouwen waren technisch en functioneel verouderd en qua indeling, energieverbruik en binnenklimaat aan vervanging toe. Wij hebben ervoor gekozen om zo veel mogelijk van de herkenbare betonconstructie van het bestaande schoolgebouw uit 1968 te behouden, te renoveren en te transformeren naar een nieuw, duurzaam en toekomstgericht schoolgebouw. Het oude gebouw leeft voort: de rigide structuur van het oorspronkelijke gebouw vormt nu het ‘decor’ voor de nieuwbouw.

Het drie-laagse schoolgebouw is letterlijk en figuurlijk opengewerkt, waardoor er tussen de bestaande flanken een atrium is ontstaan, met veel daglicht dat binnenvalt middels de ooit veel in Veenendaal voorkomende industriÃĢle sheddaken. Met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol, historisch groen worden de identiteit van de school en de aansluiting op de buurt en de Kerkewijk versterkt.

Circulariteit en duurzaam hergebruik van materialen stonden centraal in het ontwerp-, sloop- en bouwproces. Hieraan gaven we in de eerste plaats invulling door het bestaande te behouden: van het gesloopte deel is zo veel mogelijk hergebruikt. Zo’n 44 procent van de oude betonconstructie is opgenomen in het gebouw, en het overige beton is vermalen tot granulaat en ingezet voor de nieuwbouw. Het schoolgebouw is BENG en FRIS. Het gebouw is door deze combinatie van oud en nieuw in opzet veel compacter, beter gepositioneerd en georiÃĢnteerd, en energetisch duurzamer.

Naast het directe hergebruik van de betonconstructie, zijn er uit de sloop allerlei zaken elders hergebruikt. Mooie voorbeelden zijn de staalconstructie van het dak, houten balklagen, de graffitipanelen op de gevel, en de gordijnen waarvan men hangmatten heeft kunnen maken. Ook de oorspronkelijke kunst krijgt een tweede leven: de monumentale reliÃĢf van Hedda Buijs siert in nieuwe toestand de entree.

CLV is in nauwe samenspraak met de gebruikers ontworpen. Wij hebben samen met de leerlandschappen en de houten volumes ontworpen, en het kleurenpalet en meubilair bepaald. Het gebouw is zo toegankelijk mogelijk ontworpen, met minder verdiepingen (van 5 naar 3), bredere vloervelden, een lift, en zonder hoogteverschillen in de aula zelf.

NOAHH_CLV_1_interieur_Katja Effting.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Veenendaal
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2020-11-12
Bouwperiode Van 2019-09-23 tot 2020-11-12
Opdrachtgever Christelijk Lyceum Veenendaal
Architecten Patrick Fransen Loes Thijssen
Aannemers Burgland Bouw B.V. | Dodewaard
Adviseurs Odette Ex Martijn Geurts Jorinde Bijpost Paul Hooijschuur
Colofon

Architectenbureau NOAHH B.V.
Website www.noahh.nl
Contact office@noahh.nl
Telefoonnummer 0203090250