Leefbaarheid & Sociale Cohesie

De Rederij

Introductie

Het statige monumentale gemeentehuis van Alblasserdam is door middel van een aantal terughoudende, maar doelgerichte ingrepen getransformeerd tot een laagdrempelig huis van de samenleving, in sterke verbinding met haar omgeving en de inwoners.

Toelichting categorie

Tussen haven en dorp ontwierpen Berghoef en Hondius in de jaren ‘60 een nieuw gemeentehuis. Een kloek en ook statig gebouw met fraaie details, een voor die tijd revolutionaire open plattegrond en een prachtig lichte bovenste verdieping waar de raadzaal was en de burgemeester zetelde.

VAN GESLOTEN NAAR LAAGDREMPELIG
Na 50 jaar paste dit statige, maar gesloten gemeentehuis niet meer bij de wensen van een mode
e gemeente die nauw is verbonden met de samenleving. Bovendien was het gebouw dichtgeslibd met allerlei toevoegingen aan buiten- en binnenkant, waardoor de oorspronkelijke kwaliteiten niet meer tot hun recht kwamen. De gemeente ambieerde een echt ‘huis van de samenleving’, met publieke functies plint en plek voor ontmoeting en verbinding. Laagdrempelig en transparant, verbonden met het dorp en bovendien comfortabel, duurzaam en flexibel. Met een aantal terughoudende, maar doelgerichte ingrepen herstelde DP6 de door Berghoef en Hondius ontworpen kwaliteiten en realiseerde de wensen van de gemeente.

TRANSPARANTE PLINT VERBINDT
De belangrijkste ingreep was het plaatsen van een glazen extensie ter hoogte van de entree en het tot het bordes uitzagen van een aantal ramen. Hierdoor krijgt het gebouw een heel transparant en uitnodigend karakter en maakt het een sterke verbinding met het plein, en daarmee met het dorp.

ONTMOETING, VERBINDING EN SAMENWERKING
De begane grond is vrij gemaakt voor publieke en maatschappelijke functies met het werkcafÊ als hart; de plek waar ambtenaren en burgers elkaar ontmoeten bij een kop koffie, met zicht in de transparante raadzaal. Natuurlijke ontmoeting en samenwerking worden gefaciliteerd in de combinatie met de bibliotheek, leerwerkbedrijf Smile, de politiepost en een (ook voor derden toegankelijk) vergadercentrum op de eerste verdieping. Op de eerste en tweede verdieping is de flexibele werkomgeving voor de medewerkers, waar iedereen - ook het college - werkt volgens het Activiteit Gerelateerd Werken. De raad- en trouwzaal op de begane grond kan door een transparante vouwwand helemaal bij het werkcafÊ worden getrokken, en de speciaal ontworpen raadstafel kan zelfs worden omgevormd tot los meubilair, inzetbaar in het werkcafÊ. De verbinding en transparantie die de gemeente Alblasserdam voorstaat wordt hier nadrukkelijk uitgedragen.

Van statig gemeentehuis naar laagdrempelig huis van de samenleving. De gemeente Alblasserdam kan met haar ve
ieuwde onderkomen, dat de naam De Rederij draagt, weer zeker 50 jaar vooruit.

Toelichting ontwerp

Alle ingrepen in het jaren ‘60 monument zijn met groot respect voor het oorspronkelijke gebouw ontworpen. Met de glazen extensie heeft de buitengevel een grote mate van transparantie gekregen, mÊt behoud van de kwaliteit van het monument. In het interieur is de openheid hersteld en zijn het verhogen van comfort en verduurzaming hand in hand gegaan met herstel en restauratie.

Het ontwerp van Berghoef en Hondius werd gekenmerkt door een revolutionaire open plattegrond, lange zichtlijnen, veel daglicht en bijzonder mooie details. In de loop der jaren was het gebouw dichtgeslibd met kantoortjes en andere toevoegingen aan buiten- en binnenzijde, waardoor de kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp teniet waren gedaan.

In de transformatie zijn deze kwaliteiten weer hersteld en versterkt. De zichtlijnen naar dorp en haven in de gangen zijn hersteld en mooie details zoals de oorspronkelijke achthoekige kolommen, de houten lattenplafonds en speciaal voor het gebouw ontworpen armaturen krijgen weer aandacht.

De oorspronkelijke open plattegrond is ten volle benut voor het faciliteren van ontmoeting in de publieke plint en voor de flexibele werkomgeving op de verdiepingen. Door glazen wanden dringt het daglicht diep door tot in het gebouw. De oorspronkelijke voorzieningenzone langs de gangen is benut voor o.a. toiletten, schachten en concentratiewerkplekken.

De begane grond is vrij gemaakt voor publieke en maatschappelijke functies: aan de voorzijde het werkcafÊ, de ontvangstbalie/bar en de raadzaal in ÊÊn open ruimte, de bibliotheek, politiepost en burgerzaken iets meer in de luwte. De raadzaal is met een transparante vouwpui af te sluiten en de op maat ontworpen raadstafel is tevens voor trouwgelegenheden en in losse 4-persoons tafels in een andere setting te plaatsen. De beveiligingsschil is op een strategische en subtiele manier zÃŗ gelegd, dat de begane grond ook echt open en overal vrij toegankelijk kan zijn.

Ingrepen en toevoegingen zijn ontworpen in zwart staal, glas en eikenhout. Met oog op de Scandinavische stijlkenmerken in het werk van Berghoef zijn in het interieur vergrijsd groene en blauwe tinten gebruikt, gecombineerd met warm-hout en zachte stoffen.

Bij de uitwerking van het interieur is veel aandacht besteed aan bouwfysische aspecten als akoestiek, luchtkwaliteit, daglicht, zodat overal in het gebouw een aangename sfeer is en een gezond binnenklimaat. Verduurzaming van de gebouwschil en installaties heeft geresulteerd in energielabel A+++

Gemeentehuis-Alblasserdam-DP6-1.JPG
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Plaatsnaam project Alblasserdam
Functie gebouw Mixed use
Datum van ingebruikname 2020-06-12
Bouwperiode Van 2019-02-18 tot 2020-06-12
Opdrachtgever Gemeente Alblasserdam
Architecten Richelle de Jong Dardo Mantel Dick de Gunst Robert Alewijnse Chris de Weijer Froukje Zekveld Monica Lelieveld Carlos Garcia Brome Kerstin Tresselt Dilara Hos Elena Gomez
Aannemers Constructif | Dordrecht
Adviseurs Pieters Bouwtechniek Delft Huisman & van Muijen 's-Hertogenbosch Peutz Mook HI-Plus Advies Rotterdam Ingenieursbureau Drechtsteden Dordrecht
Colofon

Architectenbureau DP6 architectuurstudio
Website www.dp6.nl
Contact info@dp6.nl
Telefoonnummer 0152120110