Kop van Hoog






Introductie
Op een prominente plek aan de Zwolse stadsgracht biedt Kop van Hoog een kwalitatieve oplossing voor de groeiende vraag naar een stedelijke woonomgeving voor verschillende doel- en inkomensgroepen. De visuele deelplannen verwijzen naar de fabrieksgebouwen, pakhuizen en arbeiderswoningen die de levendige stadswijk Kamperpoort vroeger kenmerkten.
Toelichting categorie
De wijk Kamperpoort ontleent zijn naam aan de niet meer bestaande stadspoort aan de oorspronkelijke verbindingsweg tussen Zwolle en Kampen. De afgelopen jaren is een flink aantal locaties in deze stadswijk herontwikkeld. Kop van Hoog is ÊÊn van de laatste nieuwbouwprojecten binnen de herstructurering en ligt op een prominente plek aan de Zwolse stadsgracht. Vanuit de gedachte dat op zoân mooie locatie voor iedereen een woning beschikbaar moet zijn, biedt het ontwerp een combinatie van sociale- en vrije sector huurwoningen plus koopappartementen in diverse prijsklassen. Het plan kenmerkt zich dus niet alleen door de grote diversiteit in de architectuur, maar ook door de variatie in woningtypen en doelgroepen die er inmiddels hun thuis hebben gevonden. Dit maakt Kop van Hoog een mooi voorbeeld van een inclusieve samenleving.
Van oudsher is de Kamperpoort een wijk met een sterke sociale verbondenheid en levendigheid op straat. Die connectie met elkaar en met de straat kreeg in het ontwerp voor het nieuwe woongebouw een nadrukkelijke plek. De woningen liggen rond een gemeenschappelijk binnenhof; een vanzelfsprekende plek voor ontmoeting en een praatje. Door de parkeervoorziening onder het gebouw op te lossen kon de aansluiting van het woongebouw op het maaiveld worden geoptimaliseerd. Alle voordeuren, ook die van de woningen op de begane grond van de woontoren, grenzen aan de straat. De kenmerkende levendigheid van de wijk wordt bovendien versterkt met een plint voor commerciÃĢle dienstverlening aan de gracht.
Toelichting ontwerp
Kop van Hoog staat in een hoek tussen de Hoogstraat, de Nachtegaalstraat en de Pannekoekendijk. Het woongebouw is zodanig in zijn stedelijke omgeving ingepast dat alle woningen van veel daglicht profiteren. Het ontwerp bestaat uit verschillende deelplannen die samen ÊÊn geheel vormen en verwijzen naar de fabrieksgebouwen, pakhuizen en arbeiderswoningen die de Kamperpoort vroeger kenmerkten. De rijke gedetailleerde baksteenarchitectuur, het kleurgebruik en de verspringingen in de gevel maken het onderscheid tussen de âgebouwenâ zichtbaar en versterken de kwaliteiten van het openbaar gebied. De gebouwen aan de Hoogstraat sluiten aan op de kleinschaligheid van de oorspronkelijke bebouwing aan de oude uitvalsweg van het centrum van Zwolle naar Kampen. De karakteristieke oude geveltjes komen in baksteen terug in de nieuwbouw. Ook de schaal van de straat komt zichtbaar terug. Aan de achterzijde grenst het woongebouw aan een pleintje met een oude monumentale boom. Vanuit hun woning hebben de bewoners hier prachtig zicht op.
Richting de Pannekoekendijk worden de bouwdelen hoger met een meer industriÃĢle, pakhuisachtige sfeer. De woontoren sluit aan op de omliggende hoogbouw van woongebouwen en PathÊ en markeert een nieuw hoogteaccent aan de stadsgracht. De eigenzinnige toren heeft optisch twee torentjes als symbool voor de Kamperpoort. Een deel heeft een puntdak en het andere deel een platdak. Hier zijn de penthouses in onder gebracht; zeer ruime appartementen met uitzicht aan drie zijdes, zelfs richting de IJssel. Dat uitzicht staat overigens centraal in het gehele ontwerp van de toren. Door de grote vensters - sommige ramen zijn zo hoog als een verdieping â kunnen de bewoners maximaal over Zwolle uitkijken.