Identiteit & Icoonwaarde

Stadhuis Hengelo

Introductie

In het hart van Hengelo heeft het nieuwe Stadhuis Hengelo vorm gekregen: een eigentijds ensemble dat bestaat uit een nieuw stadskantoor en het gerenoveerde en gerestaureerde monumentale stadhuis. De naast elkaar gelegen en verbonden gebouwen zijn functioneel ÊÊn geheel. Ze versterken het stedelijk weefsel en behoren weer toe aan alle HengeloÃĢrs.

Toelichting categorie

Het stadhuis van Hengelo maakt nadrukkelijk deel uit van het collectief geheugen van de HengeloÃĢr en is onderdeel van het stadsleven. De toren van het Hengelose stadhuis is vanuit de verte herkenbaar en sinds 1963 bepalend voor de skyline. EGM is bewust niet de concurrentie aangegaan met deze architectuur van Berghoef en heeft de nieuwbouw ingetogen toegevoegd. Doordat beide gebouwen een eigen karakter hebben, geworteld in de lokale culturen, versterken ze elkaar.

Hengelo en zijn directe omgeving vormde een belangrijke inspiratiebron voor het nieuwe ontwerp. Berghoef maakte destijds al subtiele referenties naar de stedelijke structuur van Hengelo. Ook het ontwerp voor het nieuwe stadskantoor draagt, zowel in het exterieur als interieur, nadrukkelijk kenmerken van de stad en regio: de Hengelose staaltechniek, vakwerkboerderijen, zouttorens en natuurlijke lokale materialen als hout en baksteen zorgen voor een typisch Hengeloos karakter. Het is terug te vinden in onder meer de gevelpanelen, balusters rondom de vide, het kleurenpalet, en het abstracte patroon van Hengelose woonwijken op het behang en in de akoestische panelen.

Stadhuis Hengelo is weer het ‘huis van de stad’ geworden, waar burgers, bestuurders, onde
emers en ambtenaren elkaar ontmoeten. Victor de Leeuw: “Onze taak was om te verbinden en het stadhuis maximaal toegankelijk te maken voor de burgers.” Het resultaat: een echt Hengeloos stadhuis waar burgers laagdrempelig binnenstappen en waar de gemeente het stedelijk leven in het centrum versterkt. Dat volgt de wens van Berghoef die met zijn stadhuis een bijdrage wilde leveren aan de identiteit van de gemeenschap. Door de renovatie functioneert het monumentale stadhuis weer als belangrijk middelpunt in de samenleving met plek voor publieke bijeenkomsten en feesten. Het nieuwe stadskantoor beantwoordt de behoefte aan een optimale werkomgeving die samenwerken, openheid en ontmoeten faciliteert.

De ingebruikname van het Stadhuis betekent een maatschappelijke en economische intensivering van de prachtige locatie midden in de stad. Het gebied transformeert van een plek met veel leegstand naar een levendig centrum met ruimte voor meer dan 600 ambtenaren en nieuwe bedrijvigheid. Met de herinrichting van het aanpalende Burg. Jansenplein en vergroening rondom draagt het totale ontwerp positief bij aan de levendige sfeer en economische groei in het hart van Hengelo.

Toelichting ontwerp

Stadhuis Hengelo bestaat uit het gerenoveerde monumentale stadhuis en het nieuwe stadskantoor. Het ontwerp is vanaf het begin door het gehele team integraal benaderd, waardoor de gebouwen ruimtelijk en functioneel ÊÊn geheel vormen. Een brede passerelle met veel glas verbindt beide gebouwen. Het ensemble sluit secuur aan op haar omgeving. Het monumentale stadhuis is verduurzaamd en gerestaureerd naar oorspronkelijke architectonische concept van Berghoef. In het nieuwe stadskantoor zorgt een mix van hedendaagse- en traditionele technieken en materialen ervoor dat het gebouw zich gemakkelijk voegt bij zijn stedelijke omgeving. De façade heeft een mode
e vliesgevelopbouw waarbij glas en steen elkaar afwisselen. Horizontale banden van warm gekleurd metselwerk met wit stalen elementen kenmerken het gevelbeeld. In de stalen elementen is het silhouet van de zouttoren verwerkt: een knipoog naar het landschap rondom Hengelo. Circulaire en duurzame oplossingen zitten tot in de kleinste details: van uit oude bureaubladen gezaagde kleerhangers en herbekleed monumentaal stadhuismeubilair tot viltpanelen van PET-flessen en speciaal ontworpen de- en remontabel vast meubilair. Ook het casco en de constructie van de nieuwbouw zijn met strategisch geplaatste liftschachten en overspanningen voorbereid op een eventueel ander gebruik, zoals appartementen.

In het ontwerp van het stadskantoor speelden wensen van de ambtenaren een belangrijke rol. Hun behoefte aan meer eenheid, directe communicatie en zichtbaarheid van collega’s is vertaald naar ruime open kantoorvelden gelegen rond een verbindende vide. Om de menselijke maat te behouden zijn de verdiepingen split-level gepositioneerd en met elkaar verbonden door brede trappen die rondom het atrium voeren. De vele verschillende werkplektypologieÃĢn zijn daarmee onderling zichtbaar verbonden, wat samenwerking bevordert. Grote raampartijen komen overal terug en leggen de verbinding met de stad. Ook bieden ze transparantie over wat er binnen het gebouw gebeurt.

Stadhuis Hengelo is een gebouw voor alle burgers waarin ontmoeting centraal staat. Door renovatie heeft de stadshal in het monumentale stadhuis zijn oude functie als levendige ontmoetingsplek terug gekregen, naar oorspronkelijk idee van Berghoef. Publieks- en ontmoetingsfuncties zijn weer rondom de hal geprogrammeerd en nieuwe routes zijn aangelegd. Stadhuis Hengelo is figuurlijk en letterlijk toegankelijk: het gebouw is ruim opgezet en zeer rolstoelvriendelijk.

6-Stadhuis-Hengelo_stadshal_Berghoef_ŠEGM-architecten_6.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Hengelo
Functie gebouw Mixed use
Datum van ingebruikname 2020-02-03
Bouwperiode Van 2017-09-01 tot 2020-02-01
Opdrachtgever Gemeente Hengelo
Architecten Victor de Leeuw John Mol Jeroen de Bruijn Gerrit van Es Camiel Berns
Aannemers Bouwcombinatie Van Wijnen / Trebbe | Zwolle Koopmans | Enschede CroonWolter&Dros | Enschede
Adviseurs P.J. van Bergen I. Spierts H.A. ten Brinke Paul Koolen Cees de Boer Jaap Krommendijk
Colofon

Architectenbureau EGM architecten en HVE Architecten i.s.m. BERNS architectuur
Telefoonnummer 0786330660